Καρδιά και αγγεία

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο «βουλωμένων» αρτηριών

Ανεπαρκής ύπνος
Ανεπαρκής ύπνος

Ο ελλιπής ύπνος μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία, σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού American Journal of Cardiology του Ιανουαρίου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, 3.974 υγιείς, μεσήλικες άνθρωποι φορούσαν συσκευές παρακολούθησης που ονομάζονταν actigraphs για μια εβδομάδα, για να παρακολουθήσουν πόσο κοιμόντουσαν και πόσο συχνά ξυπνούσαν και ξανακοιμόντουσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι συμμετέχοντες έλαβαν επίσης τρισδιάστατα υπερηχογραφήματα των αρτηριών στο λαιμό και τα πόδια, καθώς και ειδικά σκαναρίσματα για να ελέγξουν τις καρδιακές αρτηρίες τους.

Οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ ήταν 27% πιθανότερο να έχουν πρώιμα σημάδια εμφάνισης πλάκας με χοληστερόλη (αρτηριοσκλήρωση) στις αρτηρίες του αυχένα και των ποδιών τους από εκείνους που ολοκλήρωναν επτά έως οκτώ ώρες ύπνου ανά νύχτα. Και το 20% των ανθρώπων με τον ύπνο χειρότερης ποιότητας (συχνό ξύπνημα, κίνηση) ήταν 34% πιο πιθανό να παρουσιάσουν αθηροσκλήρωση σε σύγκριση με εκείνους που είχαν πιο ξεκούραστο ύπνο.

Ενώ αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο κακός ύπνος προκαλεί φραγμένες αρτηρίες, τα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον επτά ώρες καλού ύπνου ανά ημέρα είναι σημαντικές για την υγεία σας.

Πηγή:

health.harvard.edu