Μολυσματικές ασθένειες

Η επαναλαμβανόμενη μόλυνση με COVID-19 διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου

Η επαναμόλυνση με COVID-19 διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου και τριπλασιάζει τις πιθανότητες νοσηλείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Medicine.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Ziyad Al-Aly, MD, η επαναμόλυνση με COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο τόσο επικίνδυνων εκβάσεων υγείας, όσο και μακροχρόνιας COVID-19. Αυτό το αποτέλεσμα, ήταν εμφανές τόσο σε μη εμβολιασμένα άτομα, όσο και σε εμβολιασμένα με την αρχική μόνο ή και με ενισχυτικές δόσεις. (Μεταλλάξεις BQ.1 και BQ.1.1: Οι νέες κυρίαρχες μεταλλάξεις της COVID-19)

Η επαναλαμβανόμενη μόλυνση με COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου;

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα του Υπουργείου Βετεράνων των ΗΠΑ. Στη μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία από 443.588 άτομα που μολύνθηκαν μόνο μια φορά από τον SARS-CoV-2 και 40.947 άτομα που μολύνθηκαν δύο ή περισσότερες φορές από τον ιό. Ως ομάδα ελέγχου χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 5,3 εκατομμύρια ανθρώπους που δεν είχαν μολυνθεί ποτέ με κορωνοϊό. (Γιατί οι άνθρωποι λένε ψέματα για την COVID-19;)

Σύμφωνα με τον Al-Aly, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο St. Louis, τους τελευταίους μήνες, επικρατούσε ένας αέρας αήττητου ανάμεσα στους ανθρώπους που είχαν μολυνθεί με COVID-19, τους εμβολιασμένους και τα άτομα που έλαβαν και ενισχυτικούς εμβολιασμούς. Μερικοί άνθρωποι μάλιστα, έκαναν λόγο για «υπερανοσία» κατά του κορωνοϊού. Η παρούσα μελέτη ωστόσο, χωρίς καμία ασάφεια, έδειξε ότι η επαναλαμβανόμενη μόλυνση, για δεύτερη, τρίτη και τέταρτη φορά, αυξάνει τους κινδύνους υγείας στην οξεία φάση της νόσου, δηλαδή κατά τις πρώτες 30 μέρες μετά την μόλυνση και στη μακρά φάση της νόσου, δηλαδή τους αμέσως επόμενους μήνες μετά την ανάρρωση. (Εμβόλιο COVID-19: Πώς μπορεί να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο μιας γυναίκας;)

Επιπρόσθετα, η επαναλαμβανόμενη μόλυνση με COVID-19 αύξησε δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης πνευμονικών προβλημάτων, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών παθήσεων. Σημειώνεται ότι οι κίνδυνοι αυτοί, παρέμειναν αυξημένοι για περισσότερο από 6 μήνες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας περιορισμός της μελέτης αφορούσε το γεγονός ότι τα δεδομένα προέχονταν κυρίως από λευκούς άνδρες. Με βάση αυτό, ο John Moore, PhD, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Weill Cornell Medical College της Νέας Υόρκης, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, υπογράμμισε ότι οι ασθενείς στις εγκαταστάσεις υγείας VA είναι γενικά μεγαλύτερης ηλικίας, με περισσότερες από τις κανονικές επιπλοκές στην υγεία τους. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να μην είναι πέρα για πέρα γενικεύσιμα. Ο Al-Aly, ωστόσο, από την πλευρά του, ενθάρρυνε τους ανθρώπους να είναι γενικά προσεκτικοί, ειδικά τώρα που πλησιάζουν οι διακοπές των Χριστουγέννων, για να μειώσουν τον κίνδυνο επαναμόλυνσης, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. (COVID-19: Πώς αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Alzheimer;)

Με ποια συχνότητα αναμένονται οι επαναμολύνσεις με COVID-19 στο μη εμβολιασμένο πληθυσμό;

Τα μη εμβολιασμένα άτομα για COVID-19, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, διατρέχουν κίνδυνο επαναμόλυνσης κατά μέσο όρο κάθε 16 με 17 μήνες. (Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με οιστρογόνα μειώνει τη θνησιμότητα από COVID-19;)

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επαναμολύνσεις από έξι άλλους κορωνοϊούς στο μη εμβολιασμένο πληθυσμό (1984-2020), κυμαίνονταν από 128 μέρες μέχρι 28 χρόνια. Με βάση τα δεδομένα που είχαν στη διάθεσή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επαναμόλυνση από COVID-19, με μέσο όρο τους 16 μήνες, κυμαίνεται από 3 μήνες μέχρι 5 χρόνια.

Άλλα δεδομένα μελετών, δείχνουν ότι καθώς η ανοσία μειώνεται από την αρχική λοίμωξη και ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται, οι επαναμολύνσεις θα αρχίσουν να γίνονται όλο και πιο συχνές. (COVID-19: Τα συμπτώματα επανέρχονται μετά τη θεραπεία με το αντι-ιικό Paxlovid;)

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved