Άσκηση και Υγεία

Η επίδραση των αναβολικών στεροειδών στις φυσιολογικές διεργασίες και την άσκηση

Η κατάχρηση αναβολικών ανδρογόνων  στεροειδών (AAS) συνδέεται συχνά με ένα ευρύ φάσμα ανεπιθύμητων ενεργειών. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται συχνά από εφήβους και αθλητές για αισθητικούς σκοπούς, καθώς και για τη βελτίωση της αντοχής και της απόδοσής τους. Τα αναβολικά-ανδρογόνα στεροειδή είναι μια ομάδα συνθετικών ενώσεων που μιμούνται τις επιδράσεις της τεστοστερόνης στο σώμα. Η κατάχρηση των στεροειδών μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, την ηπατική λειτουργία και τη λειτουργία των επινεφριδίων και των νεφρών. Όπως αναφέρεται στο όνομά τους, τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή έχουν δύο κύριες επιδράσεις: ανδρογόνα και αναβολικά. Οι ανδρογονικές επιδράσεις αυξάνουν τα δευτερογενή αρσενικά σεξουαλικά χαρακτηριστικά, ενώ οι αναβολικές επιδράσεις αυξάνουν την πρωτεϊνοσύνθεση. Η τελευταία επίδραση είναι ο λόγος για τον οποίο πολλά άτομα κάνουν κατάχρηση των AAS, με σκοπό την αύξηση της άλιπης μυϊκής μάζας.

Ποιες είναι οι επιπλοκές των αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών;

Τα ανδρογόνα έχουν διάφορες παρενέργειες. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • Καρδιακή υπερτροφία
 • Μειωμένη HDL χοληστερόλη ορού
 • Υπογοναδισμός μετά τη διακοπή των εξωγενών ανδρογόνων
 • Νευροψυχιατρικές ανησυχίες

Πολλές μελέτες δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της μη ιατρικής χρήσης ανδρογόνων και της αύξησης της επικίνδυνης και εγκληματικής συμπεριφοράς μεταξύ των ατόμων που κάνουν κατάχρηση ανδρογόνων. Σε μια έρευνα σε 10000 έως 15000 φοιτητές, η χρήση ανδρογόνων συσχετίστηκε σε μεγάλο βαθμό με την κατανάλωση αλκοόλ και την οδήγηση, το κάπνισμα τσιγάρων, τη χρήση παράνομων ναρκωτικών και την κατάχρηση αλκοόλ. Τα αναβολικά στεροειδή απαγορεύονται πλήρως στον αθλητισμό, είτε εντός είτε εκτός αγώνων. Οι ακόλουθοι οργανισμοί απαγορεύουν την πρόσληψη αναβολικών στεροειδών στον αθλητισμό:

 • Εθνική Συλλογική Αθλητική Ένωση (NCAA)
 • Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ)
 • Οργανισμός αντιντόπινγκ των ΗΠΑ (USADA)
 • Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA)

Η κατάχρηση αναβολικών στεροειδών συμβαίνει σε αθλητικούς αγώνες και γυμναστήρια- μπορεί κανείς να αγοράσει αυτά τα φάρμακα στο δρόμο ή να τα προμηθευτεί μέσω ταχυδρομικής παραγγελίας.

Ποιες είναι οι καρδιαγγειακές επιδράσεις των αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών;

Η μακροχρόνια χρήση υπερφυσιολογικών δόσεων AAS έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη παθολογικών αλλαγών στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οι χρήστες AAS διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, μυοκαρδιοπάθειας, αιφνίδιου θανάτου, καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Η κατάχρηση AAS σε body builders έχει συνδεθεί με:

 1. έμφραγμα του μυοκαρδίου
 2. καρδιομυοπάθεια
 3. αιφνίδιο θάνατο
 4. αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης.
 5. μικρότερη ποσότητα μεταβλητότητας καρδιακού ρυθμού (HRV) σε σχέση με τους μη χρήστες, γεγονός που τους θέτει σε αυξημένο κίνδυνο αυτόνομης καρδιαγγειακής δυσλειτουργίας και κοιλιακής αρρυθμίας.
 6. κολπική μαρμαρυγή. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ενδοκοιλιακή και ενδοκολπική ηλεκτρομηχανική καθυστέρηση.
 7. μειωμένη κολπική και παρασυμπαθητική δραστηριότητα στην καρδιά. Η μειωμένη παρασυμπαθητική δραστηριότητα στην καρδιά επιβραδύνει την αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού μετά την άσκηση. Ωστόσο, ο ακριβής μηχανισμός του πώς η κατάχρηση AAS συμβάλλει στην κολπική ηλεκτρομηχανική καθυστέρηση είναι ελάχιστα κατανοητός. Μια μελέτη του 2007 που δημοσιεύθηκε από το British Journal of Sports Medicine χρησιμοποίησε ανάλυση μυοκαρδίου Doppler και απεικόνιση παραμόρφωσης και διαπίστωσε ότι η χρόνια κατάχρηση AAS παρήγαγε πολύ χαμηλότερη πρώιμη διαστολική μέγιστη ταχύτητα στα επίπεδα του πλευρικού τοιχώματος της αριστερής κοιλίας και του μεσοκοιλιακού διαφράγματος.
 8. υπέρταση
 9. κοιλιακή αναδιαμόρφωση
 10. ισχαιμία του μυοκαρδίου

Οι φυσιολογικοί προσαρμοστικοί μηχανισμοί της καρδιάς ως απάντηση στην άσκηση επηρεάζονται αρνητικά τόσο από τα εξωγενή όσο και από τα ενδογενή στεροειδή, οδηγώντας σε κυτταρικές μεταβολές που είναι παρόμοιες με αυτές που παρουσιάζονται με την καρδιακή ανεπάρκεια και την μυοκαρδιοπάθεια. Αυτές οι επιδράσεις επιμένουν πολύ καιρό μετά τη διακοπή της χρήσης και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μεταγενέστερη νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Ποιες είναι οι μυϊκές επιδράσεις των αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών;

Οι AAS χρησιμοποιούν τρεις φυσιολογικούς μηχανισμούς στο μυϊκό σύστημα για να παράγουν τα αποτελέσματά τους.

 1. Σε κυτταρικό επίπεδο, τα AAS αυξάνουν τη σύνθεση πρωτεϊνών μέσω της μεταγραφής γονιδίων μετά τη σύνδεσή τους με τους ανδρογονικούς υποδοχείς.
 2. Τα AAS εμποδίζουν τα γλυκοκορτικοειδή να συνδεθούν με τους υποδοχείς τους. Αυτό είναι σημαντικό επειδή τα γλυκοκορτικοειδή παράγουν καταβολικά αποτελέσματα καταθλίβοντας την πρωτεϊνοσύνθεση.
 3. Τα AAS επηρεάζουν ψυχολογικά τους χρήστες παράγοντας ευφορία, ενθαρρύνοντας τους χρήστες να εργάζονται σκληρότερα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Με τη σειρά της, η χρήση των AAS μπορεί να οδηγήσει σε ραβδομυόλυση προωθώντας την υπερβολική άσκηση.

Οι αθλητές χρησιμοποιούν τα AAS για να βελτιώσουν την απόδοσή τους, καθώς τα AAS προκαλούν μυϊκή υπερτροφία και πρωτεϊνοσύνθεση ειδικά όταν συνδυάζονται με άσκηση αντίστασης.

 1. Η στανοζολόλη αύξησε σημαντικά το μέγεθος των μυϊκών ινών τύπου Ι, υποθετικά η υπερτροφία των ινών τύπου Ι επιτρέπει στους αθλητές να ασκούνται περισσότερο, προκαλώντας με τη σειρά της υπερτροφία των ινών τύπου ΙΙ.
 2. Τα στεροειδή δεν έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τις συγκεντρώσεις κρεατίνης στο μυ.
 3. Η έγχυση 600 mg τεστοστερόνης σε ενήλικους άνδρες που δεν ασκούνταν είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη αύξηση της δύναμης και της μάζας χωρίς λίπος από ό,τι σε άτομα που είχαν ενσωματώσει προπόνηση αντίστασης αλλά έπαιρναν μόνο εικονικό φάρμακο.
 4. Η AAS αυξάνει την ικανότητα άσκησης, τη μυϊκή αντοχή και την αντοχή στο τρέξιμο σε αρουραίους. Μια μελέτη του 2001 μέτρησε τη συνολική ποσότητα βάρους που ανυψώθηκε, τον συνολικό αριθμό των σετ, το μέγιστο όριο επανάληψης 10 (RM) και τον αριθμό των πλήρων σετ στο 10RM. Οι αρουραίοι στην ομάδα των στεροειδών είχαν 47%, 12%, 22% και 81% καλύτερες επιδόσεις σε αυτούς τους τομείς αντίστοιχα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία με AAS πριν από μία και μόνη εξαντλητική άσκηση άρσης βαρών ενισχύει την αντίσταση στην κόπωση των εμπλεκόμενων μυών και αυξάνει την πρωτεϊνική σύνθεση.
 5. Η θεραπεία με AAS σε συνδυασμό με την άσκηση καθυστερεί την κόπωση κατά τη διάρκεια της υπομέγιστης άσκησης, πιθανώς λόγω των μετασχηματισμών των μυϊκών ινών που προκαλούνται από τα AAS.
 6. Τα AAS μπορούν να προωθήσουν τη μυϊκή ανάπτυξη και τη δύναμη σε ηλικιωμένους πληθυσμούς. Η χρήση AAS μπορεί να ωφελήσει όσους αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση στο ισχίο. Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη σε 274 ηλικιωμένους άνδρες με ευπάθεια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση τεστοστερόνης μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής βελτιώνοντας τη δύναμη, τη σωματική λειτουργία και τη σύνθεση του σώματος. Τα AAS μπορεί να αυξήσουν τη δύναμη του τετρακέφαλου μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος, αλλά δεν υπήρξαν αλλαγές στα αποτελέσματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, όπως η δύναμη του οπίσθιου μηριαίου μυός, η δοκιμασία καθίσματος προς στάση ή η ταχύτητα βάδισης.

Υπάρχουν συσχετίσεις μεταξύ της χρήσης AAS και της ρήξης τένοντα του άνω άκρου.

Ποιες είναι οι νευρολογικές επιδράσεις των αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών;

Η χρήση των AAS συνδέεται τόσο με θετικές όσο και με αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις. Η κατάχρηση και η εξάρτηση από τα AAS είναι ένα πιθανό πρόβλημα μεταξύ των χρηστών AAS, ιδίως εκείνων που τα χρησιμοποιούν για λόγους απόδοσης ή αισθητικής.

Τα AAS μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα β-ενδορφίνης, να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης και να αυξήσουν τα επίπεδα αδρενοκορτικοτροπικής ορμόνης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των θετικών συσχετίσεων με την άσκηση.  Η αύξηση των επιπέδων ενδορφίνης και η ενίσχυση της άσκησης μπορεί να συμβάλλουν στην εξάρτηση και την κατάχρηση των AAS.

Η εξάρτηση από τα AAS χαρακτηρίζεται από αύξηση των κύκλων των AAS, υψηλότερες δόσεις και αύξηση των ψυχολογικών διαταραχών, όπως η αυξημένη επιθετικότητα. Η κατάθλιψη και η αυτοκτονία μπορεί να προκληθούν από την εκτός κύκλων χρήση των AAS ή την απόσυρση από τη χρήση των AAS.  Ο κίνδυνος κατάθλιψης και αυτοκτονίας μπορεί να οφείλεται στη μείωση των επιπέδων ενδορφίνης και στις αλλαγές στα συστήματα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Τα AAS μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τις αγχώδεις διαταραχές, τη σχιζοφρένεια και τις διατροφικές διαταραχές.  Η ψυχοπαθολογία των AAS θεωρητικά προκαλείται από άμεσες ή έμμεσες αλλαγές στο κεντρικό νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στους ενδοκυτταρικούς υποδοχείς και στους υποδοχείς νευροδιαβιβαστών. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα ορμονών και νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και να οδηγήσουν σε αλλαγές στην κατάθλιψη, το θυμό ή το στρες. Η χρήση των AAS μπορεί να συμβάλει στην παρακίνηση και στις θετικές εμπειρίες με την άσκηση, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις που είναι μακροχρόνιες και σε μείωση των κινήτρων για άσκηση.

+ 28 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The Role of Anabolic Androgenic Steroids in Disruption of the Physiological Function in Discrete Areas of the Central Nervous System https://link.springer.com/article/10.1007/s12035-017-0774-1

Anabolic Steroids DrugFacts https://nida.nih.gov/publications/drugfacts/anabolic-steroids

The effect of anabolic steroids on the gastrointestinal system, kidneys, and adrenal glands https://link.springer.com/article/10.1007/s11932-006-0039-7

Anabolic Steroid Use Disorder https://www.statpearls.com/articlelibrary/viewarticle/17498/

Cardiac and Metabolic Effects of Anabolic-Androgenic Steroid Abuse on Lipids, Blood Pressure, Left Ventricular Dimensions, and Rhythm https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4111565/

Influence of anabolic steroids on body composition, blood pressure, lipid profile and liver functions in body builders. https://europepmc.org/article/med/1917227

Steroid Anabolic Drugs and Arterial Complications in an Athlete—A Case History https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/000331979004101111

Cardiac autonomic dysfunction in anabolic steroid users https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1600-0838.2011.01436.x

Atrial fibrillation and anabolic steroid abuse https://www.researchgate.net/publication/6469883_Atrial_fibrillation_and_anabolic_steroid_abuse

Anabolic steroids: a review of the literature. https://europepmc.org/article/med/6391216

Rhabdomyolysis of the Deltoid Muscle in a Bodybuilder Using Anabolic-Androgenic Steroids: A Case Report https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2629047/

Anabolic steroid-induced rhabdomyolysis https://www.magonlinelibrary.com/doi/abs/10.12968/hmed.2005.66.6.18414

Exertional rhabdomyolysis in a body builder abusing anabolic androgenic steroids https://journals.lww.com/euro-emergencymed/Abstract/2001/06000/Exertional_rhabdomyolysis_in_a_body_builder.15.aspx

Rhabdomyolysis in a bodybuilder using steroids https://europepmc.org/article/med/16733985

Anabolic androgenic steroid induced necrotising myopathy https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00615341/document

The high frequency component of heart rate variability reflects cardiac parasympathetic modulation rather than parasympathetic 'tone' https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8619324/

Long-Term Anabolic Androgenic Steroid Use Is Associated with Increased Atrial Electromechanical Delay in Male Bodybuilders https://www.hindawi.com/journals/bmri/2014/451520/

Left ventricular early myocardial dysfunction after chronic misuse of anabolic androgenic steroids: a Doppler myocardial and strain imaging analysis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2465218/

The cardiac toxicity of anabolic steroids https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9717856/

Ruptured Tendons in Anabolic-Androgenic Steroid Users: A Cross-Sectional Cohort Study https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0363546515602010

Tendon injuries induced by exercise and anabolic steroids in experimental mice https://link.springer.com/article/10.1007/BF00266702

Effect of androgenic-anabolic steroids and heavy strength training on patellar tendon morphological and mechanical properties https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/japplphysiol.01417.2012

Anabolic steroids increase exercise tolerance https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpendo.2001.280.6.E973

Response of human skeletal muscle to the anabolic steroid stanozolol https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1834821/pdf/bmj00308-0040.pdf

THE EFFECTS OF SUPRAPHYSIOLOGIC DOSES OF TESTOSTERONE ON MUSCLE SIZE AND STRENGTH IN NORMAL MEN https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/nejm199607043350101

Anabolic-androgenic steroid increases running endurance in rats. https://europepmc.org/article/med/8531609

Anabolic steroids for rehabilitation after hip fracture in older people https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25284341/#:~:text=After%20hip%20fracture%20surgery%20and,mass%20and%20strength%20in%20athletes.

Anabolic steroids in patients undergoing total knee arthroplasty https://bmjopen.bmj.com/content/2/5/e001435