Εξαρτησιογόνες ουσίες

Η επίδραση του αλκοόλ στις φυσιολογικές διεργασίες και την άσκηση

Η αιθανόλη, ή αλλιώς αλκοόλ, είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα και καταχρηστικά ναρκωτικά στον κόσμο. Το αλκοόλ μπορεί να έχει πολλές επιδράσεις στη φυσιολογική απόδοση της άσκησης, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ της χρόνιας χρήσης, της μέτριας χρήσης και της κατάχρησης. Το αλκοόλ είναι ένα ναρκωτικό που:

  1. αλλοιώνει το μυαλό και μειώνει την ικανότητα σκέψης
  2. διαστρεβλώνει την κρίση
  3. δρα ως κατασταλτικό στον οργανισμό

Έρευνες έχουν υποδείξει ότι το αλκοόλ οδηγεί σε αυξημένη απελευθέρωση ντοπαμίνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο, προκαλώντας συναισθήματα χαλάρωσης και ευτυχίας.

Παρόλο που αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται συχνά κατά τη διάρκεια της ψυχαγωγίας με σκοπό την καλή αίσθηση, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την άσκηση λόγω των σοβαρών αρνητικών φυσιολογικών επιπτώσεων που έχει στον οργανισμό.

Ποιες είναι οι συνέπειες του αλκοόλ στην αθλητική απόδοση;

  • Επιβαρύνει τις κινητικές δεξιότητες και μειώνει τη δύναμη και την απόδοση στα σπριντ. Το αλκοόλ επιβραδύνει το χρόνο αντίδρασης και επηρεάζει την ακρίβεια, την ισορροπία, το συντονισμό χεριού-ματιού, την κρίση, την επεξεργασία πληροφοριών, τη συγκέντρωση, την αντοχή, τη δύναμη και την ταχύτητα για έως και 72 ώρες (τρεις ημέρες).
  • Επιβραδύνει την αποκατάσταση. Το αλκοόλ μπορεί να καθυστερήσει την αποκατάσταση των μυών.
  • Επηρεάζει αρνητικά τη σύνθεση του σώματος. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη συσσώρευση σωματικού λίπους λόγω της αποθήκευσης της αιθανόλης ως λίπος. Η διεγερτική δράση του αλκοόλ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και, ως εκ τούτου, σε συνολική αύξηση του σωματικού βάρους.
  • Αυξάνει τον κίνδυνο για ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Το αλκοόλ όχι μόνο μειώνει την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων, αλλά και ορισμένα θρεπτικά συστατικά χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του αλκοόλ από το σύστημά σας, αφήνοντας λιγότερα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά διαθέσιμα για τη φυσιολογική λειτουργία.
  • Αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών και τραυματισμών. Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και συμβάλλει στην καθυστερημένη επούλωση.
  • Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τα πρότυπα ύπνου μειώνοντας τον χρόνο που περνάτε σε βαθύ, ξεκούραστο ύπνο.

Ποιες είναι οι ενδοκρινικές επιδράσεις του αλκοόλ;

Μία από τις πιο εύκολα παρατηρήσιμες επιπτώσεις του αλκοόλ στον οργανισμό είναι η αφυδάτωση. Όταν καταναλώνεται αλκοόλ, η αντιδιουρητική ορμόνη (ADH) αναστέλλεται, με αποτέλεσμα να απορροφάται λιγότερο νερό πίσω στα νεφρά κατά την ανακύκλωση των ούρων. Αυτό προκαλεί αύξηση των επιπέδων ούρων, οδηγώντας σε συχνότερη ούρηση. Με τα υψηλότερα επίπεδα νερού που εξέρχονται από το σώμα, είναι πιθανό να εμφανιστεί αφυδάτωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα πρόβλημα κατά τη διάρκεια της άσκησης, όταν το σώμα αποβάλλει επίσης νερό με τη μορφή ιδρώτα. Είναι σημαντικό να είστε πλήρως ενυδατωμένοι για μια προπόνηση- ως εκ τούτου, είναι επικίνδυνο να καταναλώνετε αλκοόλ πριν ή κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αν και τα ποτά που περιέχουν αλκοόλ κάτω του 2% δεν έχουν δείξει αρνητικές επιπτώσεις στην επανυδάτωση, έρευνες έχουν δείξει ότι τα ποτά που περιέχουν αλκοόλ πάνω από 4% μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία αποκατάστασης από την αφυδάτωση στην επανυδάτωση. Αυτή η παρεμπόδιση από την έγκαιρη επίτευξη της επανυδάτωσης θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη σε μια κατάσταση που αφορά την άσκηση.

Ποιες είναι οι καρδιαγγειακές επιδράσεις του αλκοόλ;

  • Αρτηριακή πίεση

Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον όγκο του αίματος και του πλάσματος, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Η άσκηση έχει παρόμοιο αποτέλεσμα- το συμπαθητικό ανοσοποιητικό σύστημα διεγείρεται, οδηγώντας σε αγγειοσύσπαση και αυξάνοντας τελικά την αρτηριακή πίεση. Για να ασκήσετε ασφαλή άσκηση, είναι σημαντικό να μην έχετε προηγουμένως αυξημένη αρτηριακή πίεση. Έρευνες έχουν συστήσει τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ προκειμένου να διατηρούνται υγιή και ασφαλή επίπεδα αρτηριακής πίεσης. ομοίως, δεν είναι ασφαλές να καταναλώνετε αλκοόλ πριν ή κατά τη διάρκεια της άσκησης, διότι τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης μπορεί να αυξηθούν σε επικίνδυνα επίπεδα.

  • Καρδιά

Έρευνα έχει δείξει ότι η δηλητηρίαση από το αλκοόλ σχετίζεται άμεσα με την εξασθένιση της καρδιακής συσταλτικότητας. Ανάλογα με το πόσο αλκοόλ καταναλώθηκε, η καρδιακή συσταλτικότητα επηρεάστηκε σε διαφορετικά επίπεδα- μια ελαφρότερη δηλητηρίαση οδήγησε σε ελάχιστη εξασθένιση, ενώ υψηλότερα επίπεδα δηλητηρίασης οδήγησαν σε μεγαλύτερη εξασθένιση. Η άσκηση προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού, απαιτώντας μεγάλη καρδιακή συσταλτικότητα. Εάν η καρδιά είναι εξασθενημένη λόγω της δηλητηρίασης από το αλκοόλ, το αίμα μπορεί να μην αντλείται επαρκώς σε όλο το σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει οξειδωτικό στρες με αποτέλεσμα την καρδιακή δυσλειτουργία. Ωστόσο, με την άσκηση η οξειδωτική βλάβη μπορεί να μειωθεί με τη χρήση του αντιοξειδωτικού συστήματος. Επομένως, εάν ένα άτομο σχεδιάζει να ασκηθεί, θα πρέπει είτε να πίνει ελαφρά είτε καθόλου σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την καρδιά του σε καλή λειτουργία.

Σύμφωνα με τους O’Brien και Lyons, οι ιατρικοί κίνδυνοι για τους αθλητές μπορεί να σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ πριν από μια δραστηριότητα άσκησης ή μια επίδοση. Ένας συγκεκριμένος κίνδυνος για την υγεία που δημιουργείται από το αλκοόλ είναι η μείωση της δύναμης συστολής της αριστερής κοιλίας της καρδιάς με αποτέλεσμα τη μειωμένη ικανότητα άντλησης αίματος στο σώμα. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζον ζήτημα υγείας για έναν αθλητή.

  • Αποκατάσταση

Έρευνες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ που καταναλώνεται μετά την άσκηση έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα του οργανισμού να ανακάμπτει. Η έρευνα έδειξε καθυστερήσεις στη φυσιολογική επιστροφή του ιξώδους του πλάσματος και του ινωδογόνου του πλάσματος όταν καταναλώθηκε μια μέτρια δόση αλκοόλ μία ώρα μετά την άσκηση, και σημαντικές καθυστερήσεις στην επιστροφή των επιπέδων συσσώρευσης των αιμοπεταλίων σε φυσιολογική κατάσταση όταν καταναλώθηκε αλκοόλ μετά την άσκηση.Μυϊκές επιδράσεις

  • Μυϊκές αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ

Χρήση των σκελετικών μυών με τη μείωση της χρήσης γλυκόζης και αμινοξέων, υπάρχει μειωμένη παροχή ενέργειας διαθέσιμη στους μυς.

Εμποδίζει τη μυϊκή λειτουργία με την εξασθένιση της σύζευξης διέγερσης/σύσπασης λόγω της αναστολής των διαύλων ασβεστίου στο σαρκομέριο.

Η κατανάλωση αλκοόλ μετά την άσκηση έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την απαραίτητη διαδικασία αποκατάστασης και προσαρμογής. Για να μπορέσουν οι μύες να υπερτροφούν (να διευρυνθούν) και να δημιουργήσουν προσαρμογές μετά την άσκηση, η παραγωγή μυοϊνωδών πρωτεϊνών πρέπει να υπερτερεί της διάσπασης των μυοϊνωδών πρωτεϊνών. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ αναστέλλει τη σύνθεση των μυοϊνωδών πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης από άσκηση αντίστασης, συνεχή ή διαλείπουσα άσκηση υψηλής έντασης. Αυτή η καταστολή της αναβολικής απόκρισης των σκελετικών μυών που είναι απαραίτητη για τη μυϊκή προσαρμογή, την αποκατάσταση και την αναγέννηση προκαλείται πιθανότατα από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή που δημιουργούνται από την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό το στρες διαταράσσει την ομοιόσταση του ενδοπλασματικού δικτύου, διαταράσσοντας επομένως την ικανότητά του να διπλώνει σωστά και να μεταφέρει τις πρωτεΐνες γύρω από το κύτταρο.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής (ACSM) διατηρεί μια θέση σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και την άσκηση, δηλώνοντας ότι η χρήση αλκοόλ δεν αυξάνει την απόδοση κατά την άσκηση. Η χρήση αλκοόλ πριν από την εκτέλεση μιας σωματικής δραστηριότητας μπορεί να επηρεάσει έναν αθλητή μειώνοντας “τον χρόνο αντίδρασης, τον συντονισμό χεριών-ματιών, την ακρίβεια, την ισορροπία και τον σύνθετο συντονισμό”. Ενώ ορισμένοι αθλητές συμμετέχουν στην κατανάλωση αλκοόλ για να βοηθήσουν στη μείωση της νευρικότητας ή στην αύξηση της αυτοπεποίθησης πριν από μια αθλητική επίδοση, η ACSM υποστηρίζει ότι οι ψυχοκινητικές δεξιότητες και η ικανότητα του αθλητή να επεξεργάζεται πληροφορίες, για γρήγορες προσαρμογές, θα επηρεαστούν αρνητικά. Η κατανάλωση αλκοόλ θα επηρεάσει επίσης πολλούς από τους φυσικούς μηχανισμούς αντίδρασης του σώματος στην άσκηση. Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να επηρεαστούν κατά τη διάρκεια της άσκησης λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ πριν από τη δραστηριότητα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία. Σύμφωνα με την ACSM, το αλκοόλ “δεν θα βελτιώσει και μπορεί να μειώσει τη δύναμη, την τοπική μυϊκή αντοχή, την ταχύτητα και την καρδιαγγειακή αντοχή”. Υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν την πρόταση της ACSM ότι το αλκοόλ μπορεί να μειώσει τη δύναμη κατά την άσκηση. Οι Lecoultre και Schutz μελέτησαν μια ομάδα καλά προπονημένων ανδρών ποδηλατών για να προσδιορίσουν τις επιδράσεις της οξείας κατανάλωσης αλκοόλ στους ποδηλάτες κατά τη διάρκεια μιας 60λεπτης δοκιμασίας απόδοσης αντοχής στην ποδηλασία. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική μείωση της απόδοσης ισχύος στην ομάδα της αιθανόλης από το δεύτερο 10λεπτο μέχρι το τέλος της δοκιμασίας σε σύγκριση με την απόδοση ισχύος της ομάδας ελέγχου


+ 14 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

The effects of caffeine, nicotine, ethanol, and tetrahydrocannabinol on exercise performance https://link.springer.com/article/10.1186/1743-7075-10-71

Alcohol promotes dopamine release in the human nucleus accumbens https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12827641/

Restoration of fluid balance after exercise-induced dehydration: Effects of alcohol consumption. https://www.ncaa.org/404-1.aspx?url=%2fsites%2fdefault%2ffiles%2falcohol+and+athletic+performance+fact+sheet.pdf

Effects of Alcohol Reduction on Blood Pressure https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/hy1101.093424

Acute effects of alcohol on left ventricular function in healthy subjects at rest and during upright exercise https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0002914985903200

Restoration of fluid balance after exercise-induced dehydration: effects of alcohol consumption https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/jappl.1997.83.4.1152

Response of cardiac antioxidant system to alcohol and exercise training in the rat. http://www.alcoholjournal.org/article/S0741-8329(96)00211-X/abstract

Alcohol and the athlete https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10840864/

Effect of a Small Dose of Alcohol on the Endurance Performance of Trained Cyclists https://academic.oup.com/alcalc/article/44/3/278/177871?login=false

Influence of ethanol on splanchnic and skeletal muscle substrate turnover during prolonged exercise in man. https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/ajpendo.1977.233.3.e195

Adverse effects of alcohol ingestion post exercise on blood rheological variables during recovery https://content.iospress.com/articles/clinical-hemorheology-and-microcirculation/446

Effects of alcohol ingestion post-exercise on platelet aggregation https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11958805/

Alcohol Ingestion Impairs Maximal Post-Exercise Rates of Myofibrillar Protein Synthesis following a Single Bout of Concurrent Training https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0088384

American College of Sports Medicine Position Statement on: The Use of Alcohol in Sports https://www.semanticscholar.org/paper/American-College-of-Sports-Medicine-Position-on%3A-of-Park/8ba65dfbe3660849db9b2a16f2d5cbf1fcaa4b56