Γυναίκα

Η εξωσωματική γονιμοποίηση αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης στην εγκυμοσύνη;

Εξωσωματική γονιμοποίηση με κατεψυγμένα έμβρυα: Πώς σχετίζεται με τον κίνδυνο υπερτασικών διαταραχών κατά την εγκυμοσύνη;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης συνήθως αποτελεί ένδειξη για εμφάνιση προεκλαμψίας, μιας επιπλοκής της κύησης που χαρακτηρίζεται από επίμονη υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή της μητέρας, αλλά και του εμβρύου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, περίπου 1 στις 25 έγκυες γυναίκες διαγιγνώσκεται με προεκλαμψία.

Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Hypertension, διαπίστωσε πως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) με κατεψυγμένα έμβρυα μπορεί να σχετίζεται με 74% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπερτασικών διαταραχών (υπέρταση κύησης, εκλαμψία, χρόνια υπέρταση επιπληγμένη με προεκλαμψία) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συγκριτικά, η μελέτη διαπίστωσε επίσης πως οι εγκυμοσύνες που προκύπτουν από εξωσωματική γονιμοποίηση με φρέσκα έμβρυα και οι εγκυμοσύνες που προκύπτουν από φυσική σύλληψη έχουν παρόμοιο κίνδυνο ανάπτυξης υπερτασικών διαταραχών.

Πώς πραγματοποιείται η εξωσωματική γονιμοποίηση με κατεψυγμένα έμβρυα;

Μια από τις επιλογές της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η πραγματοποίησή της με τη χρήση κατεψυγμένων αντί για φρέσκων εμβρύων. Στην περίπτωση αυτή, αφού πρώτα ένα ωάριο γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο στο εργαστήριο, καταψύχεται μέσω μιας διαδικασίας κρυοσυντήρησης και στη συνέχεια αποψύχεται όταν πρόκειται να μεταφερθεί στη μήτρα αργότερα.

Η μέθοδος αυτή εξωσωματικής γονιμοποίησης έχει γίνει αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν υπάρξει σημαντικές βελτιώσεις στην τεχνολογία κατάψυξης και τις μεθόδους κρυοσυντήρησης των γονιμοποιημένων ωαρίων.

Πώς σχετίζεται η εξωσωματική γονιμοποίηση με κατεψυγμένα έμβρυα με την εμφάνιση υπερτασικών διαταραχών κατά την εγκυμοσύνη;

Για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της εξωσωματικής γονιμοποίησης μέσω χρήσης κατεψυγμένων εμβρύων και της εμφάνισης υπερτασικών διαταραχών κατά την εγκυμοσύνη, οι ερευνητές της μελέτης ανέλυσαν δεδομένα από ιατρικά μητρώα σχεδόν 2,4 εκατομμυρίων γυναικών από τη Δανία, Νορβηγία και Σουηδία, ηλικίας 20 έως 44 ετών, που γέννησαν κατά την περίοδο πραγματοποίησης της μελέτης (1988-2015).

Αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν επίσης για σύγκριση της εγκυμοσύνης γυναικών που είχαν μείνει έγκυες μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και μέσω φυσικής σύλληψης. Η προσέγγιση αυτή είχε ως σκοπό την διερεύνηση του ενδεχομένου οι υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης να οφείλονται σε γονικούς παράγοντες και όχι στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Από τις σχεδόν 4,5 εκατομμύρια εγκυμοσύνες, οι 4,4 εκατομμύρια προέκυψαν από φυσική σύλληψη, περισσότερες από 78.000 ήταν από εξωσωματική γονιμοποίηση φρέσκων εμβρύων και οι 18.000 ήταν από εξωσωματική γονιμοποίηση κατεψυγμένων εμβρύων. Μεταξύ αυτών, οι 33.000 εγκυμοσύνες αφορούσαν γυναίκες που έχουν μείνει έγκυες με περισσότερες από μια μεθόδους.

Ύστερα από προσαρμογή των αποτελεσμάτων της μελέτης για μεταβλητές, όπως το έτος γέννησης και η ηλικία της μητέρας, διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Οι γυναίκες, των οποίων η εγκυμοσύνη επιτεύχθηκε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης με κατεψυγμένα έμβρυα, είχαν 74% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπερτασικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, σε σύγκριση με όσες συνέλαβαν με φυσικό τρόπο.
  • Μεταξύ των γυναικών που είχαν μείνει έγκυες από φυσική σύλληψη και από σύλληψη μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης με μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου, ο κίνδυνος υπερτασικών διαταραχών στη δεύτερη περίπτωση ήταν διπλάσιος σε σύγκριση με την εγκυμοσύνη από φυσική σύλληψη.
  • Οι εγκυμοσύνες που είχαν προκύψει μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης με φρέσκα έμβρυα δεν είχαν υψηλότερο κίνδυνο υπερτασικών διαταραχών σε σύγκριση με όσες είχαν προκύψει από φυσική σύλληψη.

Μέσα από τις συγκρίσεις που έγιναν μεταξύ των εγκυμοσυνών των γυναικών που είχαν μείνει έγκυες με δύο τρόπους (φυσική σύλληψη και εξωσωματική γονιμοποίηση με κατεψυγμένα έμβρυα) παρατηρήθηκε πως ο αυξημένος κίνδυνος για υπερτασικές διαταραχές, που παρατηρείται στην περίπτωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, δεν οφείλεται σε παράγοντες που σχετίζονται τους γονείς, αλλά ενδεχομένως σε παράγοντες που έχουν να κάνουν με τις μεθόδους της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί ποια μέρη της διαδικασίας μεταφοράς κατεψυγμένων εμβρύων μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο υπερτασικών διαταραχών κατά την εγκυμοσύνη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης τονίζουν τη σημασία της προσεκτικής ανάλυσης των οφελών και πιθανών κινδύνων πριν την απόφαση για κατάψυξη όλων των εμβρύων μιας γυναίκας ως μια διαδικασία ρουτίνας. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζει η κάθε γυναίκα τα οφέλη, αλλά και τα πιθανά μειονεκτήματα, της μεταφοράς ενός φρέσκου εμβρύου σε αντίθεση με ένα κατεψυγμένο, για να μπορέσει να πάρει την κατάλληλη απόφαση όσον αφορά τη δικιά της εγκυμοσύνη.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

IVF using frozen embryos may be linked with higher risk of hypertensive disorders in pregnancy https://www.news-medical.net/news/20220926/IVF-using-frozen-embryos-may-be-linked-with-higher-risk-of-hypertensive-disorders-in-pregnancy.aspx

Risk of Hypertensive Disorders in Pregnancy After Fresh and Frozen Embryo Transfer in Assisted Reproduction: A Population-Based Cohort Study With Within-Sibship Analysis https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/HYPERTENSIONAHA.122.19689