Παιδί

Η ευγνωμοσύνη είναι κάτι που οι γονείς πρέπει να διδάξουν στα παιδιά τους

«Θέλω αυτό το πυροσβεστικό όχημα«, φωνάζει ο 3χρονος Κωστάκης και προχωράει για να πέσει στο πάτωμα του καταστήματος. Η μαμά είναι εκτός εαυτού. Του έχει ήδη αγοράσει τρία παιχνίδια από τότε που βγήκαν για ψώνια.

Ανησυχεί: «Είναι κακομαθημένος; Είναι κακό παιδί;» Θέλει το παιδί της να νιώθει εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για όσα του έχουν ήδη δοθεί και να ξέρει πότε το αρκετό είναι αρκετό.

Στην πραγματικότητα, ο Κώστας είναι απλώς ένα παιδί που είναι παιδί. Τα παιδιά βιώνουν τις επιθυμίες τους ως επείγουσες. Για αυτό το παιδί, μπορεί να νιώθει σαν να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να έχει αυτό το πυροσβεστικό όχημα. Τα παιδιά δεν γεννιούνται με την κατανόηση των εννοιών της ευγνωμοσύνης και της εκτίμησης. Αυτό είναι κάτι που οι γονείς πρέπει να τους το διδάξουν σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου.

Γιατί η ευγνωμοσύνη είναι σημαντικό συναίσθημα;

Η ευγνωμοσύνη είναι μια πολύ σημαντική έννοια. Σημαίνει να αισθάνεστε εκτίμηση: για τη ζωή, τους άλλους ανθρώπους, γι’ αυτά που έχετε και γι’ αυτά που κάνουν οι άλλοι για εσάς. Είναι σημαντικό να ενσωματώσετε την ευγνωμοσύνη στην καθημερινή ζωή των παιδιών σας γιατί θα τα βοηθήσει να διαχειριστούν τις επιθυμίες τους: Είναι εντάξει να θέλετε πράγματα, αλλά δεν μπορείτε να έχετε όλα όσα θέλετε, και είναι σημαντικό να εκτιμάτε αυτά που έχετε και αυτά που σας δίνονται. Με πολλούς τρόπους, η ευγνωμοσύνη είναι ένας τρόπος ζωής που βοηθά τους ανθρώπους να λειτουργούν καλύτερα στις σχέσεις τους και να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι στη ζωή.

Με ποιον τρόπο θα διδάξετε στο παιδί σας την ευγνωμοσύνη;

  • Ενθαρρύνετε τα μέλη της οικογένειας να ευχαριστούν το ένα το άλλο για μια ευγενική χειρονομία, μια λέξη ή ένα δώρο. Μέσα στη φασαρία της ημέρας, είναι κάτι που συχνά παραλείπουμε στις τρέχουσες σχέσεις μας. Μαθαίνει όμως στα παιδιά σας να μην θεωρούν τα πράγματα δεδομένα και να αισθάνονται και να εκφράζουν την εκτίμησή τους.
  • Όταν η οικογένειά σας κάθεται γύρω από το τραπέζι για το δείπνο (ή πηγαίνετε κάποιο ταξίδι με το αυτοκίνητο), μαζί με την αφήγηση των γεγονότων της ημέρας, μπορείτε να ρωτήσετε τα παιδιά σας για τι ήταν ιδιαίτερα ευγνώμονες εκείνη την ημέρα. Ίσως ένας καλός φίλος έκανε το παιδί σας να γελάσει, ή ο δάσκαλος του δίδαξε κάτι καινούργιο και συναρπαστικό που του έδωσε χαρά. Καθώς σκεπάζετε το παιδί σας το βράδυ, μιλήστε για όλα τα πράγματα για τα οποία το παιδί σας μπορεί να νιώθει ευγνωμοσύνη: την οικογένειά του, την υγεία του, το σπίτι του, το φαγητό που έχει και όλους τους υπέροχους φίλους του.
  • Δημιουργείστε την ευγνωμοσύνη για το παιδί σας μιλώντας για το πόσο ευγνώμονες νιώθετε γι’ αυτό: το χαμόγελό του, την καλοσύνη του και την αγαπησιάρικη φύση του. Όταν κάνετε μια βόλτα στο δάσος, μιλήστε για το πόσο ευγνώμονες αισθάνεστε για τα όμορφα σύννεφα στον ουρανό και πόσο χαρούμενα σας κάνουν. Θα επικοινωνήσετε ότι είναι σημαντικό να εκτιμάτε τη ζωή και την ομορφιά του κόσμου.
  • Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε το παιδί σας να ενσωματώσει την ευγνωμοσύνη στην προοπτική των γεγονότων της ζωής του. Όταν το παιδί σας νιώθει ζήλια που η φίλη της κατάφερε να κάνει ένα ταξίδι με αεροπλάνο και εκείνη όχι, μπορείτε να αναγνωρίσετε την επιθυμία της να ταξιδέψει και τα συναισθήματά της, βοηθώντας τη παράλληλα να φτάσει στο σημείο να νιώθει χαρούμενη για τη χαρά της φίλης της. Αν νιώθει πεσμένη, μια άλλη δεξιότητα ζωής που μπορείτε να της διδάξετε είναι ότι μπορεί να αλλάξει γρήγορα η διάθεσή μας όταν αλλάζουμε την εστίασή μας και σκεφτόμαστε αυτά που έχουμε και νιώθουμε εκτίμηση.

 

Η έκφραση ευγνωμοσύνης στους άλλους θα της διδάξει επίσης τη χαρά που μπορεί να της προσφέρει. Βάλτε το παιδί σας να κάνει ένα ευχαριστήριο τηλεφώνημα σε έναν συγγενή για ένα δώρο ή μια ευγενική πράξη. Στα γενέθλια, στη γιορτή ή οποιαδήποτε άλλη μέρα, βάλτε το να πει σε κάποιον που αγαπάει πόσο ευγνώμων είναι που είναι μέρος της ζωής του. Θα βιώσει τα ισχυρά συναισθήματα αγάπης που ξυπνάει αυτή η πράξη.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved