Τι αισθάνεσαι;

Αυτοάνοσα νοσήματα

Η FDA ενέκρινε το Saphnelo για τη θεραπεία του λύκου

Τον περασμένο μήνα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ενέκρινε το φάρμακο AstraZeneca Saphnelo (ανιφρολουμάμπη) για τη θεραπεία του μέτριου έως σοβαρού συστηματικού ερυθηματώδους λύκου σε ασθενείς που λαμβάνουν ήδη τυπική θεραπεία για την πάθηση. Το Saphnelo είναι συνταγογραφούμενη ενδοφλέβια φαρμακευτική αγωγή, η οποία χορηγείται μια φορά κάθε τέσσερις εβδομάδες για 30 λεπτά.

Τι είναι ο λύκος;

Ο λύκος είναι μια χρόνια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί φλεγμονή σε όλο το σώμα. Αυτοάνοση διαταραχή ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί το ίδιο φλεγμονή στο σώμα εφόσον επιτίθεται στα υγιή κύτταρα και τα καταστρέφει.

Πρόκειται για μια κατάσταση που τείνει να επηρεάζει κυρίως τις νέες γυναίκες 15 -45 ετών και περισσότερο τις έγχρωμες γυναίκες. Σημειώνεται ότι πολλά άτομα βιώνουν μία ήπια μορφή της νόσου, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η νόσος να εξελιχθεί σε σοβαρή, κυρίως σε περίπτωση που δεν τύχει κατάλληλης θεραπείας.

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί ο λύκος;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το Saphnelo;

Το Saphnelo είναι ένα φάρμακο κατάλληλο για ασθενείς που δεν κατάφεραν να ελέγξουν τα συμπτώματα του λύκου τους μέσω της τρέχουσας θεραπείας τους.

Πρόκειται για μια βιολογική θεραπεία, πράγμα που σημαίνει ότι προέρχεται από έναν ζωντανό οργανισμό. Μάλιστα, είναι ένας ιδιαίτερα στοχευμένος τύπος θεραπείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εν λόγω φάρμακο είναι κατάλληλο για άτομα με μέτριο ή σοβαρό λύκο, ενώ οι ασθενείς που επωφελούνται περισσότερο είναι εκείνοι που βιώνουν σοβαρά δερματικά εξανθήματα, εξασθενητική αρθρίτιδα και καρδιακά ή πνευμονικά προβλήματα εξαιτίας της ασθένειάς τους.

Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει το Saphnelo;

Οι περισσότεροι ασθενείς με λύκο που έλαβαν το Saphnelo δεν είχαν αλλεργικές αντιδράσεις και σοβαρές παρενέργειες. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το εν λόγω φάρμακο δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ασθενείς με σοβαρή νευρολογική ή νεφρική δυσλειτουργία που προκαλείται από τον λύκο.

Το Saphnelo καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που θέτει τους ασθενείς που το λαμβάνουν σε ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς έχουν ένα ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν έρπη ζωστήρα, ωστόσο αυτός ο κίνδυνος μπορεί να μετριαστεί με την λήψη του αντίστοιχου εμβολίου.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved