Πρόληψη και θεραπεία

Η FDA προειδοποιεί: «Μην εμβολιάζετε ακόμη παιδιά κάτω των 12 ετών»

Παρόλο που οι γονείς ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους και για το ενδεχόμενο να νοσήσουν με COVID-19, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να βιαστούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους αν είναι κάτω των 12 ετών, μέχρι να εγκριθεί κάποιο εμβόλιο για αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Η Επίτροπος της FDA, Janet Woodcock και ο Peter Marks, του Κέντρου Έρευνας και Αξιολόγησης Βιολογικών Επιστημών της FDA, εξέφρασαν την ελπίδα τους ότι τους επομένους μήνες κάποιο από τα εμβόλια θα εγκριθεί για τα μικρότερα παιδιά, ωστόσο, δεν προσδιόρισαν το χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Όπως εξήγησαν, οι γονείς παιδιών κάτω των 12 ετών θα πρεπει να κάνουν υπομονή για τον εμβολιασμό των παιδιών τους, καθώς διαφορετικές ηλικιακές ομάδες ενδέχεται να χρειάζονται διαφορετική δοσολογία. Σήμερα, τόνισαν, μελετώνται σε κλινικές δοκιμές παιδιά κάτω των 12 ετών και η δοσολογία του εμβολίου που θα χορηγηθεί σε αυτή την ηλικία, ενδέχεται να είναι διαφορετική από αυτή που χορηγείται σε μεγαλύτερα παιδιά.

Τα μικρά παιδιά δεν είναι ενήλικες και οι παιδιατρικές μελέτες που πραγματοποιούνται, εξετάζουν ανάμεσα σε άλλα και το αν προκύπτουν ζητήματα δοσολογίας ή αλλαγής στην συνταγοποίηση των εμβολίων.

Σήμερα η FDA δέχεται πιέσεις από πολλά κράτη να επιταχύνει την ανάπτυξη παιδιατρικών εμβολίων και αυτό γιατί η μετάλλαξη δέλτα μολύνει έναν αυξημένο αριθμό ανθρώπων που δεν είναι εμβολιασμένοι, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά κάτω των 12 ετών, για τα οποία δεν έχει εγκριθεί ακόμη κανένα από τα υπάρχοντα εμβόλια. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα παιδιά δεν νοσούν τόσο σοβαρά συγκριτικά με άλλες ηλικιακές ομάδες, ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών χρειάζεται νοσηλεία εξαιτίας της μετάλλαξης δέλτα, ειδικά στις χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού όπου η μεταδοτικότητα είναι αυξημένη.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Μάιο, η κυβέρνηση ενέκρινε το εμβόλιο Pfizer/BioNTech για παιδιά 12-15 ετών και τα εμβόλια Moderna και Johnson & Johnson για παιδιά 18 ετών και άνω. Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές για μικρότερα παιδιά.

Οι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις πρεπει να αφήσουν τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών να μιλήσουν και να μην πιέζουν την κατάσταση, ώστε ο νεότερος πληθυσμός να εμβολιαστεί πάνω από όλα με ασφάλεια κατά της νόσου COVID-19.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved