Πρόληψη και θεραπεία

Η ηλικία επηρεάζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος

Τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα;

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων που έχουν σαν στόχο να προστατεύσουν τον οργανισμό από παθογόνους μικροοργανισμούς. Αρχικά, το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να αποτρέψει την είσοδο των μικροβίων (βακτήρια, ιοί, μύκητες και παράσιτα) στον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο, σε περίπτωση που τελικά τα μικρόβια καταφέρουν να εισέλθουν στο σώμα, τους επιτίθεται με διάφορους τρόπους για να τα καταστρέψει. Ουσιαστικά, το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει μια ομάδα ειδικών κυττάρων, τα οποία ταξιδεύουν στο σημείο του προβλήματος, επιτίθενται στους ιούς και προσπαθούν να τους εξουδετερώσουν.

Πώς εισέρχονται τα μικρόβια στο σώμα;

Τα μικρόβια μπορούν να εισέλθουν στο σώμα με διάφορους τρόπους, όπως:

  • Μέσω ενός τραύματος
  • Με την σεξουαλική επαφή
  • Μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων που εκπέμπει ένα μολυσμένο άτομα όταν βήχει ή φταρνίζεται
  • Με την χρήση κοινής βελόνας
  • Με το δάγκωμα ενός εντόμου
  • Από μολυσμένα τρόφιμα και νερό

Η ηλικία επηρεάζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος;

Ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσηση με COVID-19 είναι η ηλικία, εν μέρει επειδή η ανοσολογική απόκριση εξασθενεί με τη γήρανση. Η κατανόηση όμως, της επίδρασης της ηλικίας στο ανοσοποιητικό σύστημα, παραμένει ακόμη ασαφής για τους ερευνητές, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα συστήματα του ανθρώπινου σώματος.

Με την ελπίδα λοιπόν, να ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση, το Κέντρο Καρκίνου του Yale, δημιούργησε μια ομάδα αφιερωμένη στη μελέτη του πώς η ηλικία επηρεάζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επιχορήγηση 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, θα περάσουν πέντε χρόνια χαρτογραφώντας τα γερασμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Γήρανση» για τα κύτταρα σημαίνει ότι σταματά η διαίρεση τους. Τα γερασμένα κύτταρα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας, την ίδια ώρα που συμβάλλουν και στην εμφάνιση ασθενειών. Για παράδειγμα, η γήρανση είναι μια σημαντική άμυνα για τον καρκίνου, διότι όπως γνωρίζουμε σε περίπτωση καρκίνου, τα καρκινικά κύτταρα διαιρούνται ανεξέλεγκτα. Τα γερασμένα κύτταρα όμως, αποκλείεται να αρχίσουν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα, οπότε η πιθανότητα εμφάνισης ή εξάπλωσης του καρκίνου μειώνεται. Από την άλλη ωστόσο, ένας σημαντικός κίνδυνος που προκύπτει από αυτή την μη διαιρέσει των κυττάρων είναι η συσσώρευση τους σε ένα σημείο του σώματος, κάτι που προκαλεί φλεγμονή (Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την φλεγμονή) στον περιβάλλοντα ιστό.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να μελετήσουν διαφορετικούς τύπους γερασμένων κυττάρων στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, για να μάθουν το πώς επηρεάζουν το περιβάλλον τους. Συγκεκριμένα, θα παρακολουθήσουν τα κύτταρα των λεμφαδένων, όπου αναπτύσσονται τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα κύτταρα των λεμφαδένων, όταν γεράσουν και αρχίσουν να κυκλοφορούν στο σώμα, αρχίζουν να επηρεάζουν πολλά άλλα όργανα του σώματος, εκτός από τον λεμφικό ιστό.

Ο στόχος των ερευνητών είναι να δημιουργηθεί ένας χάρτης για το «ταξίδι» που πραγματοποιούν τα γερασμένα ανοσοποιητικά κύτταρα και να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις τους σε όλο το σώμα. Με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα για τα γερασμένα κύτταρα και τη συμπεριφορά τους, ελπίζοντας να μπορέσουν να ξεχωρίσουν τα υγιή κύτταρα από αυτά που προκαλούν ασθένειες. Όλη αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών που ακόμη και αν δεν θεραπεύουν πλήρως μια πάθηση, τουλάχιστον θα επιβραδύνουν την εξέλιξή της.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved