Τι αισθάνεσαι;

Αυτοάνοσα νοσήματα

Η Ινομυαλγία προκαλείται από αυτοάνοση αντίδραση;

Τι είναι η Ινομυαλγία;

Η Ινομυαλγία ή το Σύνδρομο Ινομυαλγίας, αφορά μια πάθηση όπου το άτομο αισθάνεται πόνο σε όλο του το σώμα, δυσκολεύεται με τον ύπνο, αισθάνεται κόπωση και συχνά βιώνει συναισθηματική και νοητική δυσφορία. Είναι συχνό τα άτομα αυτά, να βιώνουν τον πόνο πιο έντονα απ’ότι τα άτομα που δεν έχουν Ινομυαλγία. Η πάθηση αυτή επηρεάζει περίπου 4 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ, δηλαδή σχεδόν το 2% του ενήλικου πληθυσμού.

Σχετίζεται η Ινομυαλγία με αυτοάνοσα νοσήματα;

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη μεταξύ του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης (IoPPN), στο King’s College του Λονδίνου, του Πανεπιστημίου του Liverpool και του Ινστιτούτου Karolinska, έδειξε ότι πολλά από τα συμπτώματα της Ινομυαλγίας προέρχονται από αντισώματα που αυξάνουν την δραστηριότητα των νεύρων που είναι υπεύθυνα για την αίσθηση του πόνου, κατά μήκος του σώματος.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι πρότεινος θεωρούταν μια ασθένεια που πρόερχεται από τον εγκέφαλο, τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι πρόκειται για πάθηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Επιστημονικό περιοδικό Κλινικών Ερευνών (Journal of Clinical Investigation), δείχνει ότι κάποια τυπικά συμπτώματα της Ινομυαλγίας προέρχονται από τα αντισώματα των ασθενών. Τέτοια συμπτώματα είναι η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο, η αδυναμία των μυών, η μειωμένη κίνηση, και ο μειωμένος αριθμός μικρών νευρικών ινών στο δέρμα.

Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη;

Οι ερευνητές εισήγαγαν σε ποντίκια, αντισώματα ασθενών που έπασχαν από Ινομυαλγία. Τα ποντίκια σύντομα ανέπτυξαν αυξημένη ευαισθησία στην πίεση και το κρύο, καθώς και μειωμένη αντοχή στην πρόσφυση σε κίνηση. Αντίθετα, τα ποντίκια στα οποία εισήχθησαν αντισώματα υγειών ασθενών, δεν επηρεάστηκαν. Τα παραπάνω έδειξαν ότι τα αντισώματα των ασθενών παίζουν κάποιο σημαντικό ρόλο στην ασθένεια. Επιπλέον, σε ποντίκια όπου έγινε εισαγωγή αντισωμάτων από ασθενείς με Ινομυαλγία, τα προαναφερθέντα συμπτώματα εξαφανίστηκαν μετά από μερικές εβδομάδες. Αυτό συναίβει την ίδια περιόδο που τα αντισώματα απομακρύνθηκαν από το σώμα τον ποντικών. Το συγκεκριμένο εύρημα δείχνει ότι οι θεραπείες που μειώνουν τα επίπεδα αντισωμάτων σε ασθενείς, πιθανώς να είναι αποτελεσματικές. Μάλιστα, τέτοιες θεραπείες είναι ήδη διαθέσιμες και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση άλλων νοσημάτων που προκαλούνται από τα αυτοαντισώματα. Αυτοαντισώματα αποκαλούνται τα αντισώματα που επιτίθενται σε μόρια-αντιγόνα του ίδιου του οργανιμού. Αναλόγως του τύπου τους μπορεί να είναι φυσιολογικά ή να αφορούν μια παθολογική κατάσταση.

«Οι επιπτώσεις αυτής της έρευνας είναι προφανείς. Η καθιέρωση της Ινομυαλγίας ως αυτοάνοση διαταραχή, θα μεταμορφώσει τον τρόπο που βλέπουμε την πάθηση, και θα ανοίξει το δρόμο για πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τα εκατομμύρια ανθρώπων που προσβάλλονται. Η δουλειά μας αποκαλύπτει ένα νέο πεδίο θεραπευτικών επιλογών, που δίνει αληθινή ελπίδα στους ασθενείς με Ινομυαλγία» λέει ο Dr. David Andersson, επικεφαλής ερευνητής της έρευνας του King’s IoPPN.

Προηγούμενη αναζήτηση θεραπειών παρεμποδίστηκε από την περιορισμένη κατανόηση της ασθένειας. Αυτό πρέπει να αλλάξει τώρα. Η θεραπεία για την Ινομυαλγία επικεντρώνεται στην ήπια αεροβική άσκηση, όπως επίσης και σε φαρμακευτικές και ψυχολογικές θεραπείες, σχεδιασμένες για την διαχείριση του πόνου, παρ’όλο που αυτές έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές στους περισσότερους ασθενείς και έχουν αφήσει πίσω τους μια τεράστια ανικανοποίητη κλινική ανάγκη.

Πρόσφατες εκτιμήσεις προτείνουν ότι 1 στα 40 άτομα επηρεάζεται από την Ινομυαλγία παγκοσμίως (80% των οποίων είναι γυναίκες). Συνήθως αναπτύσσεται σε ηλικίες μεταξύ 25 και 55 ετών, ενώ μπορεί να συμβεί και σε παιδιά.

Ο Dr. Andreas Goebel, επικεφαλής κλινικός ερευνητής του Πανεπιστημίου του Liverpool  είπε, «Όταν ξεκίνησα αυτή την έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίμενα ότι κάποιες περιπτώσεις Ινομυαλγίας θα είναι αυτοάνοσες. Αλλά η ομάδα του David ανακάλυψε αντισώματα που προκαλούν πόνο, σε κάθε ασθενή της έρευνας. Αυτά τα αποτελέσματα δίνουν μεγάλη ελπίδα ότι τα αόρατα και συντριπτικά συμπτώματα της Ινομυαλγίας θα γίνουν θεραπεύσιμα»

«Τα αντισώμα από άτομα με Ινομυαλγία που ζουν σε δύο διαφορετικές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Σουηδία, έδωσαν όμοια αποτελέσματα, το οποίο δίνει τεράστια ισχύ στα ευρήματά μας. Το επόμενο βήμα είναι να ταυτοποιηθούν οι παράγοντες στους οποίους προσδένονται τα αντισώματα που προκαλούν τα συμπτώματα. Αυτό θα μας βοηθήσει όχι μόνο στην ανάπτυξη νέων θεραπυτικών στρατηγικών για την Ινομυαλγία, αλλά επίσης και σε διαγνωστικά τεστ βασιζόμενα στο αίμα, τα οποία λείπουν σήμερα.», λέει η καθηγήτρια Camilla Svensson, επικεφαλής ερευνήτρια της έρευνας στο Ινστιτούτο Karolinska.

Η Ινομυαλγία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, και μπορεί να έχει καταστρεπτικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Προκαλεί πόνο σε όλο το σώμα, κόπωση, ανήσυχο ύπνο, και συχνές εξάρσεις όπου τα συμπτώματα χειροτερεύουν.

Η Ινομυαλγία είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη διάγνωση και διαχείριση αφού τα αίτιά της είναι άγνωστα. Αυτή η έρευνα προτείνει ότι τα αντισώματα που έχουν βρεθεί στο ανθρώπινο αίμα, μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα Ινομυαλγίας στα ποντίκια, δείχνοντας ότι αυτά τα αντισώματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην πάθηση. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, αλλά αυτό δίνει την ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους με Ινομυαλγία, ότι μια αποτελεσματική θεραπεία θα μπορούσε να βρεθεί στο σχετικά άμεσο μέλλον.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

London, King’s College. Fibromyalgia Likely the Result of Autoimmune Problems  https://medicalxpress.com/news/2021-07-fibromyalgia-result-autoimmune-problems.html

Elkon, Keith, and Paolo Casali. “Nature and Functions of Autoantibodies.” Nature Clinical Practice. Rheumatology, vol. 4, no. 9, Sept. 2008, pp. 491–98. PubMed Central 10.1038/ncprheum0895

Fibromyalgia | Arthritis | CDC. 27 July 2020 https://www.cdc.gov/arthritis/basics/fibromyalgia.htm

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι