Διατροφή

Η κατανάλωση μανιταριών μπορεί να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη;

Τα μανιτάρια κερδίζουν όλο και περισσότερη δημοτικότητα, αλλά σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μεγάλη μελέτη παρατήρησης, ανάμεσα σε όλα τα αλλά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία, μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν και το άγχος και την κατάθλιψη.

Η κατανάλωση μανιταριών μπορεί να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη;

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders, χρησιμοποίησε στοιχεία διατροφής και ψυχικής υγείας από περισσότερους από 24.000 συμμετέχοντες, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η σχέση μεταξύ κατανάλωσης μανιταριών και χαμηλότερων πιθανοτήτων κατάθλιψης.

Όπως εξήγησε ο Xiang Gao, MD, PhD, καθηγητής και διευθυντής στο εργαστήριο Διατροφικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστήμιου της Πενσυλβάνια και συν-συγγραφέας της μελέτης, τα μανιτάρια είναι μια ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών, όπως η εργοθειονίνη και το κάλιο, που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες και την φλεγμονή, που είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα άτομα που ενσωματώνουν στη διατροφή τους μανιτάρια, έχουν τουλάχιστον 43% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Όμως, ο Gao υπογράμμισε ότι χρειάζονται περεταίρω μελέτες για να αναπαραχθούν αυτά τα ευρήματα και να κατανοηθούν οι βιολογικοί μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από αυτή την επίδραση.

Πώς ωφελούν την ανθρώπινη υγεία τα μανιτάρια;

Οι ερευνητές επέλεξαν να μελετήσουν τα μανιτάρια επειδή είναι πλούσια σε μέταλλα, τα οποία έχουν προστατευτικά αποτελέσματα για πολλές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Σύμφωνα με τον Djibril Ba, PhD, MPH, ειδικό στη διαχείριση δεδομένων έρευνας στο Penn State College of Medicine και συν-συγγραφέας μελέτης, η εργοθειονίνη που υπάρχει πλούσια στα μανιτάρια είναι ένα αμινοξύ με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το σώμα εξασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα εργοθειονίνης, μειώνει τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες και κατά συνέπεια τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι άλλες μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και την αυξημένη πρόσληψη νατρίου σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη καλίου, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις επιδράσεις που μπορεί να έχει το κάλιο στην ανθρώπινη υγεία, δεδομένου ότι υπάρχει άφθονο στα μανιτάρια. Σύμφωνα με τον Δρ. Ba, το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση των υγρών του σώματος και στα νευρικά σήματα. «Τα μανιτάρια περιέχουν αρκετό κάλιο και ενδεχομένως να μπορούν να μειώσουν το άγχος» υπογράμμισε.

Εκτός από την εργοθειονίνη και το κάλιο, τα μανιτάρια είναι πλούσια και σε άλλα ευεργετικά συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες (όπως η βιταμίνη D, στην οποία πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη) και σε μέταλλα, που όλα παίζουν καθοριστικούς ρόλους στην ανθρώπινη υγεία.

Συμπερασματικά

Παρόλο που η παρούσα μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση μανιταριών μπορεί να θεραπεύσει το άγχος και την κατάθλιψη, προτείνει εν τούτοις τα μανιτάρια ως μια θρεπτική τροφή, η οποία είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες που υποστηρίζουν την ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη τους έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία στον μακρύ κατάλογο των πιθανών οφελών που έχουν τα μανιτάρια στην υγεία, τονίζοντας ότι περεταίρω μελέτες θα μπορούσαν να πουν με ακρίβεια το αν και το πώς τα μανιτάρια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Μην ξεχνάμε ότι “είμαστε ότι τρώμε” και μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει πολλά πλεονεκτήματα για τη διατήρηση της υγείας μας!

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Eating Mushrooms May Lower Risks of Anxiety and Depression https://www.verywellhealth.com/mushroom-lower-risk-depression-5205838

Sodium and potassium excretion predict increased depression in urban adolescents https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.14814/phy2.14213

Mushroom intake and depression: A population-based study using data from the US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 2005–2016 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S016503272100759X?via%3Dihub