Διατροφή

Η κατανάλωση τροφής σε ένα παράθυρο 10 ωρών ευνοεί την υγεία!

Η κατανάλωση φαγητού νωρίτερα κατά τη διάρκεια της μέρας, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ενώ ταυτόχρονα, η κατανάλωση τροφής σε ένα παράθυρο 10 ωρών, θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα του σακχάρου και τη χοληστερίνη του αίματος, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Metabolism. (Διαλειμματική διατροφή Vs δίαιτες με περιορισμένες θερμίδες)

Η νωρίτερη κατανάλωση τροφής σε ένα παράθυρο 10 ωρών ευνοεί περισσότερο την υγεία;

Στη μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφής, αργότερα μέσα στη ημέρα, έκανε τους ανθρώπους να νιώθουν περισσότερο πεινασμένοι, συγκριτικά με την κατανάλωση του ίδιου φαγητού, νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού, ωθούσε το σώμα να καίει θερμίδες με πιο αργό ρυθμό και ευνοούσε τη δημιουργία λιπώδους ιστού, αυξάνοντας το βάρος και τον κίνδυνο παχυσαρκίας. (Η αύξηση βάρους είναι πιο συχνή το καλοκαίρι: Πώς θα την αποφύγετε;)

Στην δεύτερη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε πυροσβέστες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γευμάτων σε ένα παράθυρο 10 ωρών κατά τη διάρκεια της μέρας, κατάφερε να μειώσει την κακή χοληστερίνη και κατά συνέπεια τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το 10ωρο παράθυρο σίτισης, βελτίωσε επίσης την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, των πυροσβεστών με παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερίνη.

Οι δύο νέες μελέτες επιβεβαιώνουν τα ευρήματα προηγούμενων μελετών, που δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν το δικό τους ιδανικό παράθυρο σίτισης, που καθορίζεται με βάση τους κιρκάδιους ρυθμούς τους σώματός τους, οι οποίοι ρυθμίζουν τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης και μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη, το μεταβολισμό και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. (Νεότερα δεδομένα για τη δίαιτα με νερό)

Οι νέες μελέτες είχαν μικρά μεγέθη δείγματος, ωστόσο παρέχουν σημαντικές πληροφορίες και δημιουργούν ένα πρόσφορο έδαφος για μελλοντικές μελέτες. Στην πρώτη μελέτη, 16 άτομα που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, δοκίμασαν δύο προγράμματα διατροφής για περιόδους 24 ωρών. Μερικοί έτρωγαν αμέσως με το που ξυπνούσαν και άλλοι περίμεναν περίπου 5 ώρες πριν καταναλώσουν τροφή. Οι δύο ομάδες κατανάλωναν τα ίδια γεύματα, με τις ίδιες θερμίδες και τα ίδια θρεπτικά συστατικά. (6 απλοί τρόποι υγιεινής διατροφής)

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των ορμονών των συμμετεχόντων, διαπιστώνοντας ότι η αργοπορημένη σίτιση μείωσε τα επίπεδα της λεπτίνης, η οποία ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι η αργοπορημένη σίτιση διπλασίασε τις πιθανότητες των συμμετεχόντων να νιώθουν συνέχεια πείνα κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν αργότερα είχαν περισσότερη λαχτάρα για αμυλούχα και αλμυρά τρόφιμα, κρέας και γαλακτοκομικά, τροφές οι οποίες περιέχουν πολλές θερμίδες. (Όταν κάθεστε στον ήλιο πεινάτε πιο γρήγορα; Δείτε γιατί συμβαίνει αυτό)

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης αλλαγές στον λιπώδη ιστό, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων λιποκυττάρων και μειωμένη καύση λίπους. Τα άτομα που έτρωγαν αργά έκαιγαν περίπου 60 λιγότερες θερμίδες από τα άτομα που έτρωγαν νωρίς κατά τη διάρκεια της ημέρας. (Γιατί οι δίαιτες μόδας μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους;)

Η δεύτερη μελέτη παρακολούθησε 137 πυροσβέστες στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, οι οποίοι ακολούθησαν το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής με ψάρια, λαχανικά, φρούτα και ελαιόλαδο, για 12 εβδομάδες. Ανάμεσά τους, οι 70 πυροσβέστες έτρωγαν σε ένα παράθυρο σίτισης 10 ωρών και οι υπόλοιποι σε ένα παράθυρο 13ων ωρών. Όλοι τους κατέγραφαν τα γεύματά τους σε μια εφαρμογή και φορούσαν στο σώμα τους συσκευές που κατέγραφαν τα επίπεδα του σακχάρου τους. (Διαλείπουσα νηστεία: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της νέας τάσης διατροφής)

Στην ομάδα των 10 ωρών, οι περισσότεροι πυροσβέστες έτρωγαν μεταξύ 8 π.μ. ή 9 π.μ. και 6 μ.μ. ή 7 μ.μ. Η χρονικά περιορισμένη διατροφή φάνηκε να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία τους, όπως η μειωμένη χοληστερίνη και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακής νόσου. Ανάμεσα στους πυροσβέστες με παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, η χρονικά περιορισμένη διατροφή φάνηκε να μειώνει τόσο την αρτηριακή πίεση, όσο και τα επίπεδα του σακχάρου. (Νηστεία: Πόσο αποτελεσματική είναι στην απώλεια βάρους;)

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, το χρονικά περιορισμένο παράθυρο σίτισης, φαίνεται να επιτρέπει στο σώμα να διασπάσει τις τοξίνες και να απαλλαγεί από το νάτριο, παράγοντες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια των περιόδων νηστείας, τα όργανα ξεκουράζονται από την πέψη της τροφής, ανακατευθύνοντας την ενέργειά τους προς την αποκατάσταση των κυττάρων. (Νηστεία: Πώς μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας;)


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Eating Earlier Offers Health Benefits, Studies Say https://www.webmd.com/diet/news/20221005/eating-earlier-health-benefits-studies

Feasibility of time-restricted eating and impacts on cardiometabolic health in 24-h shift workers: The Healthy Heroes randomized control trial https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413122003618

Late isocaloric eating increases hunger, decreases energy expenditure, and modifies metabolic pathways in adults with overweight and obesity https://www.cell.com/cell-metabolism/pdfExtended/S1550-4131(22)00397-7

New research points to health benefits of eating earlier in the day and within a 10-hour window https://www.nbcnews.com/health/health-news/healthy-eating-schedule-start-early-10-hour-window-rcna50553