Υγεία Δέρματος

Η καταπολέμηση της ψωρίασης δεν είναι μια απλή θεραπεία του δέρματος: Ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία

Η θεραπεία της ψωρίασης, συνήθως επικεντρώνεται στη θεραπεία του δέρματος. Ωστόσο, οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν πολλές φορές και άλλες σωματικές ασθένειες, που μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη, άγχος ακόμη και τάσεις αυτοκτονίας. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Umeå της Σουηδίας, δείχνει ότι αυτές οι άλλες σωματικές ασθένειες, έχουν ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στην ψυχική υγεία των ασθενών από ότι τα συμπτώματα του δέρματος που προκαλεί η ψωρίαση, τονίζοντας τη σημασία της ολιστικής φροντίδας αυτών των ασθενών.

Τι είναι ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια δια βίου ασθένεια. Το σώμα παράγει δερματικά κύτταρα πολύ γρήγορα, τα οποία συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος με τη μορφή φλεγμονής, προκαλώντας κόκκινα οδυνηρά σημάδια που διακατέχονται από φαγούρα. Πολλά άτομα με ψωρίαση έχουν και άλλες σωματικές ασθένειες, όπως παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

Πώς σχετίζεται η ψωρίαση με την ψυχική υγεία;

«Αυτό που δεν γνωρίζαμε πριν, είναι το πώς τα συμπτώματα του δέρματος της ψωρίασης και άλλες σωματικές ασθένειες που σχετίζονται με την ψωρίαση, επηρεάζουν την ψυχική υγεία», εξήγησε ο Marcus Schmitt-Egenolf, Δερματολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Umeå.

Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα με ψωρίαση υποφέρουν συχνότερα από σωματικές και ψυχικές ασθένειες, σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν ψωρίαση. Μια νέα μελέτη το επιβεβαίωσε. Η μελέτη διερεύνησε το πώς τα συμπτώματα του δέρματος της ψωρίασης και οι σχετικές σωματικές ασθένειες, επηρέασαν την ψυχική υγεία, επιδεινώνοντας διαταραχές, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και οι αυτοκτονικές τάσεις.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα του δέρματος έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, αλλά και ότι άλλες σωματικές ασθένειες που σχετίζονται με την ψωρίαση μπορούν να προκαλέσουν ακόμη περισσότερα θέματα ψυχικής υγείας.

«Διαπιστώσαμε ότι τα συμπτώματα του δέρματος αύξησαν τον κίνδυνο ψυχικής νόσου κατά το ένα τρίτο, ενώ άλλες σωματικές ασθένειες διπλασίασαν τον κίνδυνο στους ασθενείς με ψωρίαση», ανέφερε ο Kirk Geale, μεταδιδακτορικός υποψήφιος στο Πανεπιστήμιο Umeå. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν 32% αύξηση του κινδύνου ψυχικής νόσου που προκαλείται από δερματικά συμπτώματα και 109% αυξημένο κίνδυνο από άλλες σωματικές ασθένειες.

Η συνολική επιβάρυνση της ψυχικής υγείας για άτομα με ψωρίαση, δεν ήταν καλά τεκμηριωμένη παλαιότερα. Τα ευρήματα της μελέτης ενθαρρύνουν τα άτομα με ψωρίαση να μιλούν περισσότερο με τους γιατρούς τους για τα ψυχικά συμπτώματα που παρουσιάζουν, πέρα ​​από τα συμπτώματα του δέρματος. Ενθαρρύνει επίσης τους γιατρούς να συζητούν προληπτικά θέματα που άπτονται τις ψυχικής υγείας, με τους ασθενείς τους.

«Χαίρομαι και ευελπιστώ ότι η μελέτη μας θα μπορέσει να υποστηρίξει μια πιο ολιστική φροντίδα σε ότι αφορά την ψωρίαση», αναφέρει ο Marcus Schmitt-Egenolf. «Η ολιστική φροντίδα των ασθενών, που βέβαια θα λαμβάνει υπόψη και τον τρόπο ζωής με βάση τους προσωπικούς και κοινωνικούς πόρους, θα ενισχύσει το τρίπτυχο “συμπτώματα δέρματος, σωματική και ψυχική υγεία”».

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Psoriasis patients' mental health is more than skin-deep https://medicalxpress.com/news/2020-06-psoriasis-patients-mental-health-skin-deep.html

Association of Skin Psoriasis and Somatic Comorbidity With the Development of Psychiatric Illness in a Nationwide Swedish Study http://dx.doi.org/10.1001/jamadermatol.2020.1398

Psoriasis and psychiatric illnesses—what are the links? https://medicalxpress.com/news/2017-08-psoriasis-psychiatric-illnesseswhat-links.html