Πρόληψη και θεραπεία

Η καθαριότητα δεν μειώνει την παιδική ανοσία

Η θεωρία που στηρίζει ότι «το παιδικό ανοσοποιητικό  σύστημα θα γίνει δυνατότερο αν εκτεθούμε σε όλων των ειδών τα μικρόβια, και ότι η μοντέρνα Δυτική κοινωνία παραείναι καθαρή» πρέπει να καταρριφθεί, σύμφωνα με νέα έρευνα των ερευνητών στο UCL,  της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Η υπερβολική καθαριότητα σχετίζεται με εμφάνιση αλλεργιών και αυτοάνοσων νοσημάτων;

Η «υπόθεση της υγιεινής» είναι μια άποψη που αναπτύχθηκε το 1989 και υποστηρίζει ότι η μείωση της έκθεσης σε μικρόβια, στις βιομηχανοποιημένες πόλεις, σχετίζεται με την αύξηση αλλεργιών και αυτοάνοσων νοσημάτων. Κατ’ επέκταση στηρίζει την άποψη ότι όταν τα παιδιά είναι μικρά η έκθεση σε συγκεκριμένους μικροοργανισμούς προστατεύει ενάντια σε αλλεργικές παθήσεις οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Με άλλα λόγια, υποστηρίζεται ότι πλέον τα παιδιά είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένα σε μικρόβια στα πρώτα στάδια της ζωής τους και αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο ανθεκτικά σε αλλεργίες.

Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, οι ερευνητές τονίζουν τους τέσσερις σημαντικούς λόγους για τους οποίους δεν συμφωνούν με αυτή τη θεωρία.

Η έκθεση σε συγκεκριμένα μικρόβια κατά τα πρώτα στάδια της ζωής, είναι σημαντική για την βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ιδιαίτερα για την «εκπαίδευση του ανοσοποιητικού συστήματος και των μεταβολικών συστημάτων», όπως αναφέρει ο κύριος συγγραφέας της δημοσίευσης και Επίτιμος Καθηγητής της Ιατρικής Μικροβιολογίας του Graham Rook.

Τονίζει ότι οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο έντερο, το δέρμα και τους αεραγωγούς, με άλλα λόγια το μικροβίωμά μας, είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Σε κάθε περίπτωση όμως η επαφή των νεογνών με τη μητέρα, ο φυσιολογικός τοκετός, ο θηλασμός, το οικογενειακό περιβάλλον καθώς και το φυσικό περιβάλλον, είναι επαρκή για να τα αποκτήσουν. Τα μη φυσικά μικρόβια ενός μοντέρνου σπιτιού, είναι λιγότερο σχετικά.

Σε αυτή την έρευνα ξεκαθαρίζεται η προφανής διαμάχη μεταξύ της ανάγκης για προσωπική υγιεινή και αποφυγή παθογόνων μικροβίων, και της ανάγκης να έχουμε ένα ισορροπημένο μικροβίωμα που βοηθάει το ανοσοποιητικό και  μεταβολικό σύστημα.

Γιατί η στοχευμένη υγιεινή δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα σε μικρή ηλικία;

Επιπλέον υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι τα εμβόλια εκτός από την ειδική προστασία που προσφέρουν, ενάντια σε συγκεκριμένα παθογόνα, επιπλέον βοηθούν πολύ στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, με τα λεγόμενα μη ειδικά αποτελέσματα .

Ακόμη, έχει φανεί ότι ο συσχετισμός των αλλεργιών με το καθάρισμα του σπιτιού, δεν αφορά την απομάκρυνση των μικροοργανισμών αλλά μάλλον την έκθεση των πνευμόνων σε καθαριστικά προϊόντα που δημιουργούν έναν τύπο βλάβης που προκαλεί την ανάπτυξη αλλεργικών αντιδράσεων.

Ο καθηγητής Rook προσθέτει: «Έτσι, το καθάρισμα του σπιτιού μας είναι καλό, όπως και η προσωπική καθαριότητα είναι καλή αλλά όπως εξηγήθηκε και λεπτομερώς στην έρευνα, το να προσπαθούμε να αποτρέψουμε την εξάπλωση μιας μόλυνσης πρέπει να αφορά κυρίως τον καθαρισμό των χεριών και των επιφανειών  που χρησιμοποιούνται περισσότερο στην μετάδοση. Με το να στοχεύουμε σε σωστές πρακτικές καθαριότητας, μειώνουμε την απευθείας έκθεση των παιδιών σε προϊόντα καθαρισμού.»

Τέλος στην δημοσίευση αναφέρεται, ότι πρακτικές όπως η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας, μπορούν να υιοθετηθούν μόνιμα προκειμένου να μειώνεται το ρίσκο για μόλυνση καθώς και η έκθεση σε απορρυπαντικά.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

London, University College. Being Clean and Hygienic Need Not Impair Childhood Immunity. https://medicalxpress.com/news/2021-07-hygienic-impair-childhood-immunity.html.

Okada H., et al. “The ‘Hygiene Hypothesis’ for Autoimmune and Allergic Diseases: An Update.” Clinical and Experimental Immunology, vol. 160, no. 1, Apr. 2010, pp. 1–9. PubMed Central 10.1111/j.1365-2249.2010.04139.x

Rook Graham A. W., Sally F. Bloomfield. “Microbial Exposures That Establish Immunoregulation Are Compatible with Targeted Hygiene.” Journal of Allergy and Clinical Immunology, vol. 148, no. 1, July 2021, pp. 33–39. www.jacionline.org 10.1016/j.jaci.2021.05.008.