Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Η καθημερινή αερόβια άσκηση βελτιώνει την γνωστική λειτουργία

Η καθημερινή αερόβια άσκηση, δεν βελτιώνει μόνο την υγεία του σώματος, αλλά και την υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο Journal of Applied Physiology, η οποία διαπίστωσε ότι η αερόβια άσκηση βελτιώνει την μνήμη και τις πνευματικές ικανότητες.

Η εν λόγω μικρή μελέτη, εξέτασε 37 άτομα 55 – 80 ετών που είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση, διαπιστώνοντας ότι η αερόβια άσκηση βελτίωσε:

  • Την καρδιακή τους αναπνευστική ικανότητα
  • Την εγκεφαλική ροή του αίματος τους
  • Την μνήμη τους
  • Την εκτελεστική τους λειτουργία

Τα πιο πάνω ευρήματα δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση, βελτιώνοντας την ροή του αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να είναι θεραπευτική για διάφορες μορφές άνοιας, όπως είναι η νόσος του Alzheimer, καθώς η δυσλειτουργία της ροής του αίματος στον εγκέφαλο είναι, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Δρ. Tsubasa Tomoto, ένας από τους πιθανότερους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την πάθηση.

Πώς βοηθά η αερόβια άσκηση την εγκεφαλική λειτουργία;

Ο Δρ. Tomoto και οι συναδέλφοι του, ανέθεσαν στους μισούς συμμετέχοντες στην μελέτη να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης, το οποίο είχε σχεδιαστεί για να αυξάνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα. Οι υπόλοιποι μισοί συμμετέχοντες, κλήθηκαν να συμμετάσχουν μόνο σε ασκήσεις τεντωμάτων και τόνωσης.

Τα άτομα στην αερόβια ομάδα έπρεπε να κάνουν γρήγορο περπάτημα τρείς φορές την εβδομάδα, είτε χρησιμοποιώντας διάδρομο εσωτερικού χώρου, είτε περπατώντας σε εξωτερικό περιβάλλον. Η συγκεκριμένη ομάδα, διδάχθηκε το πώς θα παρακολουθεί τον καρδιακό της ρυθμό διατηρώντας τον περίπου στο 85% – 90% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, διδάχθηκαν διάφορες ασκήσεις τεντώματος και τόνωσης, τις οποίες έπρεπε να κάνουν τρεις φορές την εβδομάδα. Διδάχθηκαν επίσης το πώς θα παρακολουθούν τους καρδιακούς τους παλμούς, διατηρώντας τους κάτω από το 50% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού.

Οι ερευνητές θέλησαν να ελέγξουν το κατά πόσο οι αλλαγές στην εγκεφαλική αγγειοκινητική αντιδραστικότητα (ο τρόπος με τον οποίο αλλάζει η ταχύτητα της ροής του αίματος ως απόκριση στις αλλαγές στα επίπεδα CO2) σχετίζονται με τη γνωστική απόδοση. Έτσι μέτρησαν τα επίπεδα CO2 στο χαμηλότερο και υψηλότερο επίπεδο του καρδιακού ρυθμού των συμμετεχόντων. Επιπρόσθετα, πραγματοποίησαν εξετάσεις μνήμης και εκτελεστικής λειτουργίας.

Η επιστημονική ομάδα, αφού ολοκλήρωσε τις αναλύσεις των δεδομένων της, διαπίστωσε ότι μετά από έναν χρόνο αερόβιας άσκησης υπήρχαν ήπιες βελτιώσεις στη γνωστική απόδοση των συμμετεχόντων. Η αερόβια άσκηση φάνηκε να μειώνει την υψηλή αντιδραστικότητα του εγκεφαλικού αγγειοκινητήρα CO2 και αυτή η μείωση συσχετίστηκε με βελτιωμένη γνωστική απόδοση.

Η βελτίωση της καρδιακής αναπνευστικής ικανότητας και η βελτιωμένη ροή του αίματος στον εγκέφαλο που προκύπτει από την αερόβια άσκηση -η οποία στην μελέτη συνδέθηκε με βελτιωμένη γνωστική απόδοση – είναι ελπιδοφόρα για τα άτομα με ήπια γνωστική πτώση, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην νόσο του Alzheimer.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές στο τέλος της μελέτης τους, υπογράμμισαν ότι για να εξαχθούν σίγουρα συμπεράσματα χρειάζεται να πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες μελέτες.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Regular Aerobic Exercise May Help Your Brain Age Better https://www.verywellhealth.com/improving-brain-function-aerobic-exercise-5192368

Cognitive Health and Older Adults https://www.nia.nih.gov/health/cognitive-health-and-older-adults

One-year aerobic exercise altered cerebral vasomotor reactivity in mild cognitive impairment https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/japplphysiol.00158.2021

Mild Cognitive Impairment (MCI) https://www.alz.org/alzheimers-dementia/what-is-dementia/related_conditions/mild-cognitive-impairment