Πρόληψη και θεραπεία

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ολόκληρη τη γη και προκαλεί εκατομμύρια θανάτους ετησίως

Τι είναι η κλιματική αλλαγή;

Οι ιδιαίτερα ζεστοί χειμώνες, οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, το ταχύτερο από το αναμενόμενο λιώσιμο των παγετώνων και οι πλημμύρες είναι όλα καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Από τότε που δημιουργήθηκε ο πλανήτης, μέχρι σήμερα, το κλίμα έχει υποστεί πολλές και ριζικές αλλαγές. Τα τελευταία όμως χρόνια, οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν ταχύτερα από κάθε άλλη εποχή.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ταλαιπωρούν ήδη εκατομμύρια ανθρώπους σε ολοκληρο το κόσμο, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change.

Σε ποιο βαθμό επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων η κλιματική αλλαγή;

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ολόκληρη τη γη και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε τεράστιο βαθμό, δεδομένου ότι εκδηλώνεται με τη μορφή επικίνδυνων κλιματικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές.

Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό πρόγραμμα ανάλυσης για να επεξεργαστούν ένα μεγάλο όγκο δεδομένων που αφορούν την κλιματική αλλαγή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 85% των ανθρώπων, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν ήδη αισθανθεί και βιώσει τις τρομακτικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν περισσότερες από 100.000 δημοσιευμένες περιλήψεις μελετών που ερεύνησαν την κλιματική αλλαγή, με σκοπό να εντοπίσουν διάφορες πληροφορίες που σχετίζονται με το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρόγραμμα ανέλυσε και χαρτογράφησε αυτές τις πληροφορίες σε ένα παγκόσμιο πλέγμα δεδομένων, που αφορούσε τις κατά τόπους αλλαγές της θερμοκρασίας και της βροχόπτωσης, που σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Οι χάρτες που δημιουργήθηκαν, έδειξαν ότι οι μεταβολές που σημειώθηκαν στην θερμοκρασία και την βροχόπτωση -δύο παράγοντες που χρησιμοποιούνται ευρέως ως μέτρα για την κλιματική αλλαγή- συνδέονται με την ξηρασία, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και με σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το 80% της γης, εκτός από την Ανταρκτική, έρχεται αντιμέτωπο με την κλιματική αλλαγή εξαιτίας κυρίως της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η μελέτη έδειξε ότι η θερμοκρασία μετατοπίζεται μόνο προς τη θέρμανση και ότι οι μεταβολές που σημειώνονται στο θέμα των βροχοπτώσεων είναι μικρές.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι συγκριτικά με τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, οι χώρες υψηλού εισοδήματος είχαν περίπου διπλάσια στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο ανθρώπινος παράγοντας συμβάλλει καταλυτικά στην κλιματική αλλαγή. Μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, έγκειται στο γεγονός ότι περίπου το 20% της μάζας της γης, όπου οι επιδράσεις του ανθρώπου είναι φαινομενικά ασθενέστερες (σε περιοχές όπως η Δυτική Αφρική και ορισμένα μέρη της Ασίας), δεν έχει ελεγχθεί εκτενώς από τους επιστήμονες.

Πόσους θανάτους προκαλεί η κλιματική αλλαγή κάθε χρόνο;

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί πέντε περίπου εκατομμύρια θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, το 9,4% των παγκόσμιων θανάτων μπορεί να αποδοθεί σε πολύ κρύες ή πολύ θερμές θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με το κρύο μειώθηκαν κατά 0,51% από το 2000 έως το 2019, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με τη θερμότητα αυξήθηκαν κατά 0,21%. Η αύξηση των θανάτων που οφείλονται σε πολύ θερμές θερμοκρασίες, υποδηλώνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής θα οδηγήσει σε περεταίρω αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τη θερμότητα, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Climate Change Is Already Affecting Almost Everyone on Earth https://www.webmd.com/a-to-z-guides/news/20211012/climate-change-already-affecting-almost-everyone-earth

Machine-learning-based evidence and attribution mapping of 100,000 climate impact studies https://www.nature.com/articles/s41558-021-01168-6