Πρόληψη και θεραπεία

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί 5 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους ετησίως

Πόσους θανάτους προκαλεί η κλιματική αλλαγή κάθε χρόνο;

Η κλιματική αλλαγή έχει μετατραπεί πλέον σε «θανατηφόρα πανδημία», φτάνοντας στο σημείο να προκαλεί πέντε περίπου εκατομμύρια επιπλέον θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ο επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουλίου στο περιοδικό The Lancet Planetary Health, Δρ. Yuming Guo, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία, μιλώντας για την μελέτη του, σημείωσε ότι είναι η πρώτη μελέτη που μελετά την θνησιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο που προκαλείται από τις κακές θερμοκρασίες που παρατηρούνται από το 2000 μέχρι το 2019.  Όπως εξήγησε, κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες παρουσιάζουν σταθερή αύξηση κατά 0,26 βαθμούς κελσίου ανά δεκαετία.

Οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι το 9,4% των παγκόσμιων θανάτων μπορεί να αποδοθεί σε πολύ κρύες ή πολύ θερμές θερμοκρασίες, ποσοστό που μεταφράζεται σε 74 θανάτους ανά 100.000 άτομα, με τους περισσότερους να προκαλούνται από την έκθεση σε πολύ κρύες θερμοκρασίες.

Η μελέτη εξέτασε τους ετήσιους θανάτους που σχετίζονται με τις ανώμαλες θερμοκρασίες που σημειώνονται σε διάφορες χώρες διαπιστώνοντας ότι ανέρχονταν σε:

  • Ασία, 2,6 εκατομμύρια
  • Αφρική, 1,2 εκατομμύρια
  • Κίνα, 1,04 εκατομμύρια
  • Ευρώπη, 835.000
  • Ηνωμένες Πολιτείες, 173.600
  • Νότια Αμερική, 141.000
  • Ινδία, 74.000
  • Ηνωμένο Βασίλειο, 52.000
  • Αυστραλία, 16.500

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με το κρύο μειώθηκαν κατά 0,51% από το 2000 έως το 2019, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με τη θερμότητα αυξήθηκαν κατά 0,21%.

Σημειώνεται ότι οι θάνατοι που προκλήθηκαν από θερμές θερμοκρασίες αυξήθηκαν σε όλες τις περιοχές, γεγονός που υποδηλώνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής θα οδηγήσει σε περεταίρω αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τη θερμότητα στο μέλλον.

Ο Δρ.  Guo μιλώντας για την σημαντικότητα της μελέτης σε δελτίο τύπου, υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 43 χώρες και των πέντε ηπείρων που έχουν διαφορετικά κλίματα, κοινωνικοοικονομικές και δημογραφικές συνθήκες και διαφορετικά επίπεδα υποδομών και υπηρεσιών υγείας, καθώς αυτό αυξάνει το μέγεθος και την ποικιλομορφία του δείγματος της μελέτης δίνοντας πιο έγκυρα αποτελέσματα, σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που το δείγμα τους ήταν περιορισμένο.

Η κατανόηση των γεωγραφικών προτύπων των θανάτων που σχετίζονται με την θερμοκρασία είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών που θα μειώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και θα προστατεύουν την ανθρώπινη υγεία.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved