Παιδί

Δείτε τηλεόραση μαζί με το παιδί σας αν θέλετε να βοηθηθεί γνωστικά μέσα απ’ αυτήν

Τα τελευταία 30 χρόνια, ο αριθμός των τηλεοπτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε παιδιά έχει αυξηθεί. Μεταξύ του 1997 και του 2014, ο χρόνος προβολής στην οθόνη διπλασιάστηκε μεταξύ των παιδιών ηλικίας 0 έως 2 ετών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth τονίζουν ότι συχνά ακούγεται ότι η υπερβολική έκθεση στην τηλεόραση μπορεί να επηρεάσει τη γλωσσική ανάπτυξη και τη λειτουργία των παιδιών, η παρακολούθηση περιεχομένου κατάλληλου για την ηλικία τους μπορεί επίσης να έχει πολλά οφέλη, όπως η βελτίωση των δεξιοτήτων συζήτησης κατά τη συν-προβολή με έναν ενήλικα.

Η μελέτη εξέτασε 478 μελέτες που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πλαίσιο είναι ουσιαστικό για το αν η χρήση της οθόνης είναι ωφέλιμη για τα παιδιά.

Η αδυναμία της αφήγησης, ο πολύ γρήγορος ρυθμός της επεξεργασίας και τα πολύπλοκα και πολλαπλά ερεθίσματα μπορεί να μπερδέψουν το παιδί να εξάγει ή να γενικεύσει πληροφορίες. Όταν όμως το περιεχόμενο της τηλεόρασης είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού, είναι πιο πιθανό να έχει θετικό αντίκτυπο, ιδίως όταν είναι σχεδιασμένο να ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση.

Οι οικογένειες διαφέρουν πολύ ως προς τη στάση τους απέναντι στα μέσα ενημέρωσης και τη χρήση τους. Αυτές οι διαφορές στο πλαίσιο της τηλεθέασης παίζουν σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της δύναμης και της φύσης της επίδρασης της τηλεόρασης στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών.

Το να παρακολουθείτε τηλεόραση μαζί με το παιδί σας και να εξηγείτε και να σχολιάζετε τα όσα προβάλλονται σε αυτήν μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του περιεχομένου από το παιδί και να ενισχύσει τη μάθησή του, ιδίως κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η κοινή θέαση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων συνομιλίας και να τους προσφέρει ένα πρότυπο για τη σωστή συμπεριφορά στην τηλεόραση.

Η έρευνα αναφέρει ότι κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός των τηλεοπτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε βρέφη αυξήθηκε παράλληλα με τον χρόνο προβολής στην οθόνη όλων των ηλικιακών ομάδων μεταξύ 1997 και 2014.

Συνιστάται η ενίσχυση του περιεχομένου που προάγει τη μάθηση, όπως η παρακολούθηση προσαρμοσμένου στην ηλικία περιεχομένου με την επίβλεψη ενηλίκου και η μη ύπαρξη δεύτερης οθόνης ή τηλεόρασης στο παρασκήνιο.

Οι γονείς πρέπει να έχουν πάντα κατά νου τις νέες τεχνολογίες. Η τηλεόραση ή τα κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δυνητικά εργαλεία για να συμπληρώνουν κάποιες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με τα μικρά παιδιά τους, αλλά όχι για να τις αντικαθιστούν . Η πιο σημαντική πρόκληση των κοινωνιών μας για τις μελλοντικές γενιές είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους ενήλικες και τους νέους σχετικά με τον κίνδυνο μιας μη μελετημένης ή ακατάλληλης χρήσης της οθόνης.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη καταστάσεων στις οποίες οι τηλεοράσεις ή οι οθόνες των ηλεκτρικών συσκευών χρησιμοποιούνται ως ο νέος τύπος παιδικής εκπαίδευσης και φροντίδας, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια των lockdowns λόγω της πανδημίας σε διάφορες χώρες. Ας ελπίζουμε στην ιδέα της εξεύρεσης μιας ισορροπίας μεταξύ της ταχείας εξάπλωσης των νέων τεχνολογικών εργαλείων και της διατήρησης της όμορφης φύσης των ανθρώπινων σχέσεων.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Watching TV With Your Child Can Help Their Cognitive Development https://neurosciencenews.com/cognition-child-tv-21506/

Culture Post: Study Suggests Watching TV With Your Child Can Help Their Cognitive Development https://homeword.com/jims-blog/study-suggests-watching-tv-with-your-child-can-help-their-cognitive-development/

Watching TV With Your Children Could Help Their Cognitive Development https://www.moms.com/watching-tv-with-children-could-help-cognitive-development/

Watching TV with your child can help their cognitive development, study suggests https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220921210125.htm