Πρόληψη και θεραπεία

Η μακροβιότητα είναι σημαντική, αλλά πιο σημαντική είναι η υγιή μακροζωία

Τα στοιχεία που αναφέρονται στο πρόσφατα δημοσιευμένο American Heart Association’s Heart & Stroke Statistics-2020 Update, δείχνουν ότι η καρδιακή νόσος και ο θάνατος από εγκεφαλικά επεισόδια, συνεχίζουν να μειώνονται, αλλά αυτή η τάση έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, διαπιστώνεται ότι οι άνθρωποι αποθαρρύνονται από το να μην ακολουθούν ένα ανθυγιεινό τρόπο ζωής από νεαρή ηλικία, με άμεσο αποτέλεσμα να αυξάνονται οι παράγοντες κινδύνου, που συμβάλλουν σε αυτές τις δύο κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Ποιοι είναι οι στόχοι της American Heart Association μέχρι το 2030 για το προσδόκιμο ζωής;

Η American Heart Association, ο παλαιότερος και μεγαλύτερος εθελοντικός  οργανισμός του κόσμου που είναι αφιερωμένος στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων, δημοσίευσε ένα συμβουλευτικό κείμενο στο περιοδικό Circulation, περιγράφοντας νέους εθνικούς και παγκόσμιους στόχους μέχρι το 2030, με σκοπό να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους να ζουν υγιέστερα για περισσότερα χρόνια.

Βασικοί στόχοι της American Heart Association μέχρι το 2030 είναι:

  • Να αυξηθεί το υγιές προσδόκιμό ζωής από 66 σε 68 χρόνια ζωής, σε όλες τις ΗΠΑ.
  • Να αυξηθεί το υγιές προσδόκιμο ζωής από 64 σε τουλάχιστον 67 χρόνια ζωής, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της American Heart Association, Robert A. Harrington, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και αυτό οφείλεται εν μέρει σε έναν περίπου αιώνα προσπάθειών από εθελοντές, το προσωπικό και πολλούς υποστηρικτές της American Heart Association, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση των καρδιοπαθειών και των εγκεφαλικών επεισοδίων, καταφέρνοντας τελικά να βελτιώσουν τους τρόπους ελέγχου και πρόληψης αυτών των ασθενειών, τις ιατρικές θεραπείες και τις συνήθειες των ανθρώπων που αποτρέπουν ή βελτιώνουν αυτές τις καταστάσεις. Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι τα τελευταία χρόνια οι συγκεκριμένες ασθένειες, δυστυχώς, επηρεάζουν όλο και περισσότερο την υγεία των ανθρώπων και την ποιότητα ζωής τους, σε πολύ νεότερη ηλικία από ότι στο παρελθόν.

Πώς αξιολογείται η πρόοδος των προαναφερθέντων στόχων;

Η πρόοδος των στόχων της American Heart Association, αξιολογείται με την μέτρηση του υγιούς προσδοκώμενου χρόνου ζωής. Μέτρηση η οποία προβλέπει τον αριθμό των ετών που αναμένει να ζήσει κάποιος έχοντας καλή υγεία. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη ενιαία μέτρηση που εκτιμά την συνολική υγεία κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου και καταγράφει τόσο την σωματική, όσο και την ψυχική του υγεία. Αυτή η μέτρηση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ωθεί τους ειδικούς να εστιάσουν στην γενική υγεία των ανθρώπων, αλλά και την ευημερία τους.

Ποια είναι η πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων;

Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται ότι οι βασικοί παράγοντες που βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία, κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση σε ολόκληρη την Αμερική. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ενήλικες γίνονται όλο και πιο δραστήριοι και, γενικά, οι άνθρωποι ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή, καπνίζουν λιγότερο και ελέγχουν καλύτερα την χοληστερίνη τους.

Ωστόσο, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτά τα καλά νέα αντισταθμίζονται από οπισθοδρομήσεις σε άλλους σημαντικούς τομείς, κυρίως ανάμεσα στους νέους ανθρώπους. Αυτή η τάση θέτει τις επερχόμενες γενιές σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορα θέματα υγείας σε νεαρότερες ηλικίες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά Καρδιοπαθειών και Εγκεφαλικών επεισοδίων της Ένωσης για το 2020:

  • Τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται στα παιδιά και τους ενήλικες. Σχεδόν το 40% των ενηλίκων των ΗΠΑ και το 18,5% των νέων είναι πλέον παχύσαρκοι.
  • Τα ποσοστά σωματικής δραστηριότητας είναι εξαιρετικά χαμηλά μεταξύ των νέων. Λιγότερο από το 1/3 των φοιτητών στις ΗΠΑ συμμετέχουν καθημερινά σε δραστηριότητες φυσικής αγωγής, ενώ μόνο το 26% ακολουθεί τις καθημερινές εθνικές συστάσεις.
  • Το μη ελεγχόμενο υψηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα οδηγεί σε διαβητικές και προ-διαβητικές καταστάσεις. Ο διαβήτης στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 129,7% για τους άνδρες και κατά 120,9% για τις γυναίκες, από το 1990 μέχρι το 2017.
  • Το κάπνισμα στις ΗΠΑ βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στους ενήλικές και στους εφήβους.  Ωστόσο η καθημερινή χρήση καπνού από του νέους σε παγκόσμιο επίπεδο είναι υψηλή. Συγκεκριμένα, το 2015 υπήρχαν περισσότεροι από 933 εκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως. Επιπρόσθετα, η έρευνα διαπίστωσε ότι και οι οικονομικές συνθήκες και η φυλετική καταγωγή συμβάλλουν στην αύξηση του καπνίσματος. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον το 80% των καπνιστών παγκοσμίως, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άνδρες, ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

«Πιστεύουμε ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να απολαμβάνει την υγεία και την ευημερία, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή ή ακόμα και την τοποθεσία στην οποία ζει και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορές ακόμη και σε αυτό το επίπεδο» δήλωσε ο John Warner, πρώην πρόεδρος της American Heart Association. «Για να βελτιώσουμε την ατομική μας υγεία» πρόσθεσε «πρέπει να βελτιώσουμε και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, εργαζόμαστε, μαθαίνουμε και παίζουμε, ​​υποστηρίζοντας το με υγιεινές συμπεριφορές. Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο που έχει το περιβάλλον τους, στις επιλογές τους και κατά συνέπεια στην υγεία και ευημερία τους».

Σε μια δημοσκόπηση του Harris, που διεξήχθη πρόσφατα για την American Heart Association, οι περισσότεροι ερωτηθέντες (93%) συμφώνησαν ότι η μεγάλης διάρκειας -αλλά υγιή- ζωή, είναι σημαντική και πιστεύουν ότι όλοι αξίζουν μια πιο υγιή ζωή μεγαλύτερης διάρκειας (92%). Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει μια αποσύνδεση ανάμεσα στις επιθυμίες τους και στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο συνδέονται με τις συμπεριφορές τους, καθώς λιγότεροι από τους μισούς (49%) συμφώνησαν ότι η συμπεριφορά τους επηρεάζει την υγεία και την ευημερία τους και μόνο το 1/3 (34%) συμφώνησαν ότι το περιβάλλον τους επηρεάζει ή υποστηρίζει την υγεία τους.

Πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε η American Heart Association;

Γενικότερα, για να επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε η American Heart Association θα πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά πολλές διαφορετικές ομάδες, όπως οι τοπικές κοινότητες και οι παγκόσμιες κυβερνήσεις για να διαμορφώσουν ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης το οποίο θα είναι οικονομικά προσιτό σε όλους τους ανθρώπους. Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, από την πλευρά της, θα πρέπει να καταβάλει τεράστιες προσπάθειες ώστε ο κάθε άνθρωπος να κατανοήσει ότι οι αλλαγές στις συνήθειες του θα του χαρίσουν περισσότερα χρόνια ζωής και ότι το ζητούμενο δεν είναι τα περισσότερα χρόνια ζωής, αλλά τα περισσότερα υγιή χρόνια ζωής.

Όπως εξήγησε ο Harrington, καθηγητής Ιατρικής του Arthur L. Bloomfield και πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστήμιο του Στανφορντ, οι υγιεινές επιλογές πρέπει να γίνουν πιο εύκολες. Η υγειονομική περίθαλψη, πρέπει να είναι προσβάσιμη και προσιτή για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το οικονομικό τους επίπεδο. Οι ιθύνοντες μάλιστα, των διάφορων κρατών θα πρέπει να μεριμνήσουν για τους πολίτες έτσι ώστε, για παράδειγμα, (α) οι γονείς να ανησυχούν για το τι θα ταΐσουν τα παιδιά τους (αν είναι ή όχι υγιεινό) και όχι για το αν θα έχουν να τα ταΐσουν και (β) τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, να μην ανησυχούν για το αν έχουν χρήματα να πληρώσουν το ενοίκιο τους, αλλά για το αν θα έχουν χρήματα να αγοράσουν τα φάρμακα τους.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Living longer is important, but those years need to be healthy ones https://medicalxpress.com/news/2020-01-longer-important-years-healthy.html

News tagged with healthy life expectancy https://medicalxpress.com/tags/healthy+life+expectancy/

News tagged with health https://medicalxpress.com/tags/health/

News tagged with good health https://medicalxpress.com/tags/good+health/

Recommendations for Cardiovascular Health and Disease Surveillance for 2030 and Beyond: A Policy Statement From the American Heart Association https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000756

2030 Impact Goals https://www.heart.org/en/about-us/2030-impact-goals

AHA news: Here's how many years you could gain by keeping heart disease at bay https://medicalxpress.com/news/2019-07-aha-news-years-gain-heart.html