Εξαρτησιογόνες ουσίες, Καρδιά και αγγεία

Η μαριχουάνα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Η μαριχουάνα έχει εγκριθεί σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, τόσο για ιατρική όσο και για ψυχαγωγική χρήση. Έτσι οι Αμερικάνοι που επιλέγουν να την χρησιμοποιούν αυξάνονται. Σύμφωνα με μια μελέτη, το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών που δήλωσαν ότι έκαναν κάποια μορφή χρήσης μαριχουάνας, διπλασιάστηκε από το 2015 μέχρι το 2018.

Όπως είπαμε πιο πάνω, η μαριχουάνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς, ωστόσο, σε σύγκριση με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς. Υπάρχουν όμως ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η μαριχουάνα μπορεί να βλάψει την καρδιά, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συγγραφέων του άρθρου, περισσότεροι από 2 εκ. Αμερικάνοι, που πλέον πάσχουν από κάποια καρδιακή πάθηση, χρησιμοποιεί ή είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν μαριχουάνα.

Μαριχουάνα ή κανονικά τσιγάρα;

Η μαριχουάνα, που προέρχεται από τα φυτά Cannabis sativa ή Cannabis indica, καπνίζεται κανονικά ή χρησιμοποιείται σε άλλες μορφές. Πολλοί επιλέγουν να την προσθέσουν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή να την καταναλώσουν σε τρόφιμα.

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων πιστεύει ότι το κάπνισμα μαριχουάνας δεν είναι επικίνδυνο και ότι τα κανονικά τσιγάρα είναι πιο επικίνδυνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Muthiah Vaduganathan, οι άνθρωποι, όταν καπνίζουν κανονικά τσιγάρα κάνουν μικρές τζούρες, ενώ όταν καπνίζουν μαριχουάνα κάνουν βαθιές και μεγάλης διάρκειας τζούρες, πράγμα που επιτρέπει την εναπόθεση πολλών περισσοτέρων χημικών τοξινών στους πνεύμονες. Επιπρόσθετα, όσον αφορά την χρήση μαριχουάνας στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ο Δρ. Vaduganathan υπογραμμίζει ότι η ατμοποίηση οποιασδήποτε ουσίας μπορεί να είναι επικίνδυνη, υπενθυμίζοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς στους πνεύμονες χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η χρήση μαριχουάνας για την καρδιά;

Η μαριχουάνα προκαλεί ταχυκαρδία και αυξάνει την αρτηριακή πίεση, πράγμα επικίνδυνο για άτομα με καρδιακές παθήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με μια μελέτη, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνεται μετά το κάπνισμα μαριχουάνας, σε σχέση με τον κίνδυνο που θα υπήρχε υπό κανονικές συνθήκες.

Άλλες μελέτες αναφέρουν ότι η χρήση μαριχουάνας σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή. Ενώ μια άλλη έρευνα ισχυρίζεται ότι το κάπνισμα μαριχουάνας αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα περισσότερα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με τη χρήση μαριχουάνας βασίζονται σε μελέτες ατόμων που κάπνισαν μαριχουάνα. Ωστόσο, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι ακόμη και αν η μαριχουάνα καταναλωθεί με άλλες μεθόδους πάλι επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Οι πικοιλίες της μαριχουάνας περιέχουν περισσότερα από 100 χημικά συστατικά που ταξινομούνται ως κανναβινοειδή. Τα δύο πιο διαδεδομένα είναι η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), η οποία ανεβάζει τη διάθεση και η κανναβιδιόλη (CBD). Αυτές οι ενώσεις συνδέονται με συγκεκριμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο. Ωστόσο, «οι υποδοχείς των κανναβινοειδών υπάρχουν σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών κυττάρων, των λιποκυττάρων και των αιμοπεταλίων, που είναι κύτταρα του αίματος που εμπλέκονται στο σχηματισμό θρόμβων», εξηγεί ο Δρ. Vaduganathan.

Επιπρόσθετα, τα κανναβινοειδή επηρεάζουν τη λειτουργία των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ή την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, όπως τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, οι στατίνες που μειώνουν τη χοληστερίνη και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των διαταραχών του καρδιακού ρυθμού.

Πάσχετε από κάποια καρδιακή νόσο; Αποφύγετε εντελώς τη μαριχουάνα

Παρόλο που τα στοιχεία για τις πιθανές βλάβες της μαριχουάνας είναι περιορισμένα, τα άτομα που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις πρέπει να είναι προσεκτικά με τη χρήση της, υπογραμμίζει Δρ. Vaduganathan, σημειώνοντας ότι οι συμβουλές των γιατρών προς τους ασθενείς τους πρέπει να είναι εξατομικευμένες. Το καλύτερο βέβαια που έχουν να κάνουν οι καρδιοπαθείς, είναι να αποφύγουν εντελώς την χρήση μαριχουάνας.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Marijuana may be risky for your heart https://www.health.harvard.edu/blog/marijuana-may-be-risky-for-your-heart-2020070120347

Older adults and medical marijuana: Reduced stigma and increased use https://www.health.harvard.edu/blog/older-adults-and-medical-marijuana-reduced-stigma-and-increased-use-2-2020040119321

Trends in Cannabis Use Among Older Adults in the United States, 2015-2018 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32091531/

Marijuana Use in Patients With Cardiovascular Disease: JACC Review Topic of the Week https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31976871/

Role of Cannabis in Cardiovascular Disorders https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28840009/