Διατροφή

Η Μεσογειακή διατροφή ανακηρύσσεται ως χρυσό διατροφικό πρότυπο: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Το US News and World Report ανακήρυξε πρόσφατα τη μεσογειακή διατροφή ως την καλύτερη δίαιτα για πέμπτη συνεχή χρονιά. Οι άνθρωποι της Μεσογείου, γενικά διατηρούν ένα δραστήριο τρόπο ζωής και η διατροφή που ακολουθούν μπορεί να τους βοηθήσει να ελέγξουν το βάρος τους, διότι είναι χαμηλή σε κόκκινο κρέας, ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε προϊόντα, όπως οι ξηροί καρποί και άλλα υγιεινά τρόφιμα. (Μεσογειακή διατροφή: Πώς άλλαξε στο πέρασμα των αιώνων;)

Πώς υποστηρίζει την υγεία η μεσογειακή διατροφή;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς  και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και μάλιστα συνιστάται από την American Heart Association, το Υπουργείο Γεωργίας και Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ και την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας.

Σύμφωνα με την Cara Harbstreet, MS, RD, LD, εγγεγραμμένη διαιτολόγο και ιδρύτρια της Street Smart Nutrition, η μεσογειακή διατροφή είναι ένας τύπος διατροφής που δίνει έμφαση στα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής, τους ξηρούς καρπούς, τις άπαχες πρωτεΐνες και κυρίως τις φυτικές πρωτεΐνες. Μια νέα μελέτη, μάλιστα, πρότεινε ότι μια φυτική, ελάχιστα επεξεργασμένη διατροφή, παρόμοια με τη μεσογειακή, μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής. (Θες να ζήσεις περισσότερο; Πρόσθεσε στη διατροφή σου ελαιόλαδο)

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται η μεσογειακή διατροφή;

Η μεσογειακή διατροφή, παρόλο που ονομάζεται «δίαιτα», είναι στην ουσία τρόπος ζωής. Σε αντίθεση με άλλες δίαιτες που κυκλοφορούν, η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από λιγότερο αυστηρές οδηγίες και περιορισμούς για το μέγεθος των μερίδων και για τις θερμίδες που επιτρέπεται να καταναλώνονται. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που επιλέγουν αυτό το διατροφικό μοτίβο, δεν θέλουν απαραίτητα να χάσουν βάρος, θέλουν όμως να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να τον κάνουν πιο υγιεινό. (12 λόγοι που θα σας κάνουν να αγαπήσετε τη Μεσογειακή Διατροφή)

Σύμφωνα όμως με ορισμένους ειδικούς, η επισήμανση της μεσογειακής διατροφής ως ο χρυσός κανόνας ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να οδηγήσει στην περιθωριοποίηση των ανθρώπων με διαφορετικές διατροφικές κουλτούρες. Όπως εξήγησε η Kate Gardner Burt, PhD, RDN, επίκουρη καθηγήτρια στο CUNY Lehman College και γαστρονομική διατροφολόγος, οι άνθρωποι που νιώθουν αποκλεισμένοι από τις διατροφικές συστάσεις, λόγω της διαφορετικής τους διατροφικής κουλτούρας, τείνουν να προσπαθούν λιγότερο να στραφούν προς πιο υγιεινά πρότυπα. Με βάση αυτό, οι ειδικοί πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στις πτυχές της υγείας που βελτιώνονται μέσα από συγκεκριμένες δίαιτες, όπως η μεσογειακή, και όχι στην ανάδειξη μιας συγκεκριμένης διατροφής ως το χρυσό διατροφικό πρότυπο. (6 τρόποι για να κάνετε τη διατροφή σας πιο μεσογειακή)

Τι είναι στην πραγματικότητα η μεσογειακή διατροφή;

Ο φυσιολόγος Ancel Keys ήταν ένας από τους πρώτους που πρότεινε συσχετίσεις μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και των αποτελεσμάτων της στην υγεία, την δεκαετία του 1940. Ο Keys παρατήρησε την Ελλάδα και την Ιταλία στη μελέτη του Seven Countries και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διατροφικές πρακτικές και ο τρόπος ζωής σε αυτές τις μεσογειακές χώρες, συνέβαλλαν στα χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων στον γενικό πληθυσμό.

Η σύγχρονη μεσογειακή διατροφή βασίζεται στα ευρήματα του Key, το συνιστώμενο διατροφικό μοτίβο της οποίας, περιλαμβάνει:

  • Ελάχιστα επεξεργασμένα, φρέσκα και τοπικά φυτικά τρόφιμα (όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί και όσπρια)
  • Ελαιόλαδο
  • Τυρί και γιαούρτι με μέτρο
  • Ψάρια και πουλερικά με μέτρο
  • Περιορισμένες ποσότητες κόκκινου κρέατος
  • Φρούτα για επιδόρπιο
  • Κρασί με μέτρο


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved