Μολυσματικές ασθένειες

Η μετάλλαξη Omicron δεν προκαλεί επιπλοκές στους εμβολιασμένους

Νοτιοαφρικάνοι γιατροί που ασχολήθηκαν με την θεραπεία ασθενών που μολύνθηκαν με τη νέα μετάλλαξη της νόσου COVID-19, την λεγόμενη μετάλλαξη Omicron, δήλωσαν ότι τα εμβολιασμένα άτομα δεν έχουν παρουσιάσει μέχρι στιγμής επιπλοκές. Αυτή η διαπίστωση μπορεί να αποτελέσει μια πρώιμη ένδειξη ότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι προστατευτικά –εν μέρει- ενάντια στη νέα αυτή μετάλλαξη.

Ποιες ηλικίες επηρεάζει μέχρι στιγμής η μετάλλαξη Omicron;

Σύμφωνα με την Εθνική πρόεδρο της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης, Δρ. Angelique Coetzee, «οι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί, μέχρι στιγμής δεν έχουν κάποια επιπλοκή και αυτό θεωρείται πολύ σημαντική ένδειξη για την αναγνώριση της αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων εμβολίων κατά της μετάλλαξης Omicron».

Συγκεκριμένα, όσοι εμβολιασμένοι έχουν νοσήσει, δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, αντιθέτως τους έχει χορηγηθεί μόνο κατ΄ οίκον θεραπεία. Την ίδια ώρα, δεδομένου ότι όσοι μολύνθηκαν είναι νεότερης ηλικίας,  οι γιατροί δεν γνωρίζουν ποιες επιπλοκές ή σοβαρά συμπτώματα μπορεί να προκαλέσει η μετάλλαξη Omicron σε άτομα μεγαλύτερης ή πολύ μικρότερης ηλικίας.

Οι εμβολιασμένοι ασθενείς αντιμετωπίζουν επιπλοκές από τη μετάλλαξη Omicron;

Η Δρ. Coetzee, ήταν μια από τους πρώτους γιατρούς της Νότιας Αφρικής που διαπίστωσε ότι μερικοί ασθενείς που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό, αντιμετώπιζαν διαφορετικά συμπτώματα σε σχέση με άλλους, κάτι που είχε αναφέρει στις υγειονομικές αρχές.

Συγκεκριμένα, διαπιστωσε ότι η νέα μετάλλαξη προκαλούσε κυρίως κόπωση, πονοκεφάλους και πόνους σε όλο το σώμα. Την ίδια ώρα παρατήρησε ότι  οι εμβολιασμένοι ασθενείς δεν ήταν ιδιαίτερα άρρωστοι και δεν χρειάζονταν νοσηλεία. «Έχω δει εμβολιασμένους ασθενείς με όχι και τόσο σοβαρά συμπτώματα, οι οποίοι δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, παραμόνο θεραπεία στο σπίτι», είπε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα της ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα συνεχίσει να μην προκαλεί σοβαρά συμπτώματα.

Παράλληλα, υπήρξαν και άλλοι γιατροί στη Νότια Αφρική που διαπίστωσαν ότι η μετάλλαξη Omicron προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα στους εμβολιασμένους ασθενείς, οι οποίοι τόνισαν επιπρόσθετα, ότι από τους ασθενείς που τελικά χρειάστηκαν νοσηλεία, το 90% είναι ανεμβολίαστοι.

Ο Mvuyisi Mzukwa, αντιπρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής οι ασθενείς που νοσούν είναι νεότερης ηλικίας και η μόλυνσή τους από τη μετάλλαξη Omicron είναι ηπιότερη σε σχέση με άλλες μεταλλάξεις και συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους. «Προφανώς και εξακολουθούμε να συλλέγουμε πληροφορίες σχετικά με τη μετάλλαξη Omicron, αλλά τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό που παρουσιάζουν τα μέσα ενημέρωσης», είπε, εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν παρουσιάζει τίποτα περισσότερο από αυτό που εμφάνιζε πριν από λίγο καιρό η μετάλλαξη Δέλτα.

Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Omicron;

Η μετάλλαξη Omicron παρουσιάζει ένα μεγάλο αριθμό αλλαγών στα χαρακτηριστικά της σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού και εμφανίστηκε για πρώτη φορά τη Νότια Αφρική. Πλέον έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 20 χώρες και οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το κατά πόσο είναι πιο μεταδοτική ή προκαλεί σοβαρότερη λοίμωξη συγκριτικά με τις άλλες μεταλλάξεις.

Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης που διεξάγεται ήδη σχετικά με το αν η νέα αυτή μετάλλαξη προκαλεί σοβαρή νόσηση ή άλλες επιπλοκές, μπορούν να ανακοινωθούν περίπου σε δύο εβδομάδες. Ωστόσο, για να απαντηθεί το ερώτημα του κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά εναντίον της, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, ώστε να συλλεχθούν επαρκή κλινικά στοιχεία.