Ωτορινολαρυγγολογικά

Η μύτη μεγαλώνει με την ηλικία; Ποιες αλλαγές συμβαίνουν;

Το σώμα μας αλλάζει φυσικά με την πάροδο του χρόνου και όλα μας τα χαρακτηριστικά μεγαλώνουν, ανάμεσα τους και η μύτη μας. Η μύτη μεγαλώνει και φτάνει μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Ακολούθως, αρχίζει να αλλάζει σχήμα και μέγεθος εξαιτίας των αλλαγών που συμβαίνουν στα οστά, το δέρμα και τον χόνδρο στο εσωτερικό της. Αυτό σημαίνει ότι από μια ηλικία και έπειτα, η μύτη δεν μεγαλώνει, όμως οι αλλαγές στις οποίες υπόκεινται την κάνουν να δείχνει μεγαλύτερη.

Πώς αλλάζει η μύτη με την πάροδο του χρόνου;

Σε μια μελέτη, που στόχο είχε την ενημέρωση ενός λογισμικού αναγνώρισης προσώπων, για το πώς αλλάζουν φυσικά τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, ώστε να βελτιώνονται κατά καιρούς οι φωτογραφίες των αγνοουμένων προσώπων που κοινοποιούνται, μελετήθηκαν 700 φωτογραφίες λευκών ατόμων 20-80 ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν 36 διαφορετικά ορόσημα στο πρόσωπο τους, μετρώντας τις αποστάσεις μεταξύ τους.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι με την ηλικία η μύτη αποκτά μια κλίση προς τα κάτω, ενώ η απόσταση μύτης και στόματος μειώνεται. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το εξωτερικό μέρος των ρουθουνιών διευρύνεται, αλλά αυτές οι αλλαγές δεν σημαίνουν ότι η μύτη μεγαλώνει. Σημαίνουν μόνο ότι το μεταβαλλόμενο σχήμα της, την κάνει να φαίνεται μεγαλύτερη.

Πότε σταματά να μεγαλώνει η μύτη του ανθρώπου;

Κατά την παιδική ηλικία, την εφηβεία και την πρώιμη ενήλικη ζωή του ανθρώπου, η μύτη του μεγαλώνει. Σκεφτείτε πώς ήταν η μύτη σας ως μωρό και πώς άρχισε να φαίνεται αργότερα στην εφηβεία. Προφανώς μεγάλωσε, μαζί με όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου και του σώματός σας.

Το πότε ακριβώς σταματά η μύτη να μεγαλώνει δεν είναι ξεκάθαρο. Μερικοί ερευνητές αναφέρουν ότι σταματά να μεγαλώνει σε ηλικία 12 χρόνων, ενώ άλλοι λένε ότι σταματά στα 16-17. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μύτη δεν μεγαλώνει κατά την ενήλικη ζωή, οπότε οι οποιεσδήποτε διαφορές παρατηρούνται, αφορούν τις δομές μέσα στη μύτη και όχι το πραγματικό της μέγεθος.

Ποιες δομικές αλλαγές συμβαίνουν στη μύτη των ενηλίκων;

Κατά την ενήλικη ζωή, η μύτη υφίσταται πολλές δομικές και ανατομικές αλλαγές όπως:

  • Το δέρμα της μύτης λεπταίνει και χάνει την ελαστικότητά του
  • Η άκρη της μύτης γέρνει περισσότερο προς τα κάτω
  • Ο χόνδρος μέσα στη μύτη εξασθενεί και μαλακώνει
  • Ο ρινικός χόνδρος γίνεται εύθραυστος σαν οστό (όχι πάντα)
  • Τα κομμάτια του χόνδρου που συνδέουν το πάνω και το κάτω μέρος των πλευρών της μύτης, μερικές φορές διαχωρίζονται

Οι πιο πάνω αλλαγές μπορούν να επιμηκύνουν τη μύτη, παρόλο που – επαναλαμβάνουμε – στην πραγματικότητα δεν μεγαλώνει.

Σε ποιες συνέπειες μπορεί να οδηγήσουν οι δομικές και ανατομικές αλλαγές της μύτης;

Η μύτη εξυπηρετεί δύο βασικούς σκοπούς:

  • φέρνει ζεστό και υγροποιημένο αέρα στους πνεύμονες διευκολύνοντας την αναπνοή
  • παρέχει την αίσθηση της όσφρησης

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στην μύτη με την ηλικία, μπορούν να επηρεάσουν και τις δύο πιο πάνω λειτουργίες. Μάλιστα, μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε απόφραξη της μύτης, για την οποία χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Τονίζεται ότι η μύτη για πολλούς ανθρώπους είναι θέμα αισθητικής και οι πιο πάνω αλλαγές μπορεί να σημαίνουν ότι η εικόνα τους πλέον δεν τους ικανοποιεί. Ως εκ τούτου, πολλοί καταφεύγουν σε αισθητικές επεμβάσεις για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Does Your Nose Grow With Age? https://www.verywellhealth.com/how-your-nose-grows-with-age-2223746

Correction of Severe Short Nose Using a Costal Cartilage Extension Framework https://journals.lww.com/annalsplasticsurgery/Abstract/2020/11000/Correction_of_Severe_Short_Nose_Using_a_Costal.6.aspx

Rhinophyma https://medlineplus.gov/ency/article/001037.htm

Age-Related Histologic Changes in Human Nasal Cartilage https://www.liebertpub.com/doi/10.1001/jamafacial.2013.825

Age Changes of Jaws and Soft Tissue Profile https://www.hindawi.com/journals/tswj/2014/301501/

Morphologic alterations ear, nose and lip detected with aging through facial photoanthropometric analysis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6981354/