Πρόληψη και θεραπεία

Η παχυσαρκία οδηγεί σε διαβήτη ή ο διαβήτης σε παχυσαρκία;

Η έρευνα δείχνει ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άτομα που έχουν «φυσιολογικό βάρος». Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι το ποια πάθηση οδηγεί στην άλλη; Η παχυσαρκία στον διαβήτη ή ο διαβήτης στην παχυσαρκία;

Τι είναι υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία;

Οι όροι «υπερβολικό βάρος» και «παχυσαρκία» αναφέρονται στο σωματικό βάρος που είναι περισσότερο από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό και υγιές για κάθε άτομο, ανάλογα με το ύψος του.

Για να διαπιστωθεί εάν ένα άτομο είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, οι γιατροί μετρούν τον Δείκτη Μάζας του Σώματος του (ΔΜΣ). Ένα άτομο για να θεωρηθεί παχύσαρκο πρέπει να έχει ΔΜΣ 30 ή υψηλότερο.

Παρόλο που ο ΔΜΣ δεν αποτελεί το τέλειο μέτρο για την υγεία ενός ανθρώπου, η παχυσαρκία, στατιστικά, αυξάνει τον κίνδυνο:

Τι είναι ο διαβήτης τύπου 2;

Υπάρχουν δύο είδη διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια μακροχρόνια ιατρική πάθηση που μπορεί να καταστεί απειλητική για τη ζωή σε μερικές περιπτώσεις. Η εν λόγω πάθηση αναπτύσσεται όταν το σώμα σταματήσει να χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθά στην είσοδο του σακχάρου στα κύτταρα. Στην περίπτωση που το σώμα δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη, τότε γίνεται ανθεκτικό στην συγκεκριμένη ορμόνη (αντίσταση στην ινσουλίνη) με αποτέλεσμα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να αυξάνονται. Σημειώνεται ότι ο διαβήτης τύπου 2 απαιτεί καθημερινή παρακολούθηση του επιπέδου του σακχάρου του αίματος.

Ο διαβήτης προκαλεί παχυσαρκία ή συμβαίνει το αντίθετο;

Πιθανότατα θα έχετε ακούσει ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και αυτό γιατί το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά παράγει ουσίες που προκαλούν χρόνια φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή αυξάνει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, ανάμεσα τους και ο διαβήτης τύπου 2.

Από την άλλη, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί εξίσου να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καθώς η αντίσταση στην ινσουλίνη και τα επακόλουθα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οδηγούν σε αύξηση βάρους και δυσκολία στην απώλεια βάρους.

Ως εκ τούτου λοιπόν, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, την ίδια στιγμή που και η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.

Πώς θα διαχειριστείτε την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2;

Όπως είδαμε πιο πάνω, η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 είναι δυο αλληλένδετες καταστάσεις υγείας που η θεραπεία της μιας μπορεί να βελτιώσει την άλλη. Για να διαχειριστείτε λοιπόν και τις δύο παθήσεις, ακολουθήστε τις πιο κάτω πρακτικές:

  • Απώλεια βάρους: Η απώλεια βάρους είναι σημαντική για τα άτομα με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, καθώς η μέτρια και παρατεταμένη απώλεια βάρους βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδα τους σακχάρου στο αίμα θα αρχίσουν να μειώνονται και ο διαβήτης τύπου 2 θα γίνει διαχειρίσιμος.
  • Υγιεινή διατροφή, άσκηση, αλλαγές στις συνήθειες: Ο συνδυασμός υγιεινής διατροφής, άσκησης και αλλαγών σε συγκεκριμένες συνήθειες, βοηθά στην θεραπεία της παχυσαρκίας, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2. Ομοίως, η θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να καταστήσει την απώλεια βάρους ευκολότερη.

Συζητήστε με τον γιατρό σας για τους καταλληλότερους τρόπους θεραπείας

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved