Ύπνος

Η παιδική αϋπνία οδηγεί σε διαταραχές ύπνου ενηλίκων: Πώς να βοηθήσουν οι γονείς;

Είναι πολύ φυσιολογικό το παιδί σας να σας ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας επειδή δεν μπορεί να κοιμηθεί. Ωστόσο, αν αυτό είναι επίμονο και συνεχόμενο, τότε είναι πολύ σημαντικό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια προτού η παιδική αϋπνία μετατραπεί σε ένα δια βίου πρόβλημα ύπνου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η παιδική αϋπνία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Penn State College of Medicine, διαπίστωσαν ότι σχεδόν τα μισά από τα παιδιά (43%) που μελετήθηκαν είχαν επίμονη αϋπνία μέχρι την ενηλικίωσή τους. Επιπρόσθετα, ανακάλυψαν ότι τα παιδιά με αϋπνία είχαν περισσότερες από τις διπλάσιες πιθανότητες να έχουν αϋπνία και ως ενήλικες, συγκριτικά με τους ενήλικες που από παιδιά είχαν πιο φυσιολογικές συνήθειες ύπνου. (Καταπολεμήστε την αϋπνία χωρίς φάρμακα)

Οι έφηβοι με προβλήματα ύπνου ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν αϋπνία ως ενήλικες, συγκριτικά με τους συνομήλικούς τους που δεν αντιμετώπιζαν θέματα αϋπνίας κατά την παιδική τους ηλικία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παιδική αϋπνία υποχωρεί συνήθως μόνη της, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν υποχωρεί και αυτές οι περιπτώσεις χρήζουν ιατρικής βοήθειας. (Συνδέεται ο αυτισμός με τις διαταραχές ύπνου στα παιδιά;)

Γιατί τα παιδιά και οι έφηβοι εμφανίζουν αϋπνία;

Σύμφωνα με την Nicole Avena , PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευροεπιστήμης στο Mount Sinai Icahn School of Medicine, η παιδική αϋπνία μπορεί να προκληθεί από μια πληθώρα λόγων που σχετίζονται με:

Ιατρικά ή ψυχικά προβλήματα:

Σύνδρομα ύπνου:

Στρεσογόνους παράγοντες παιδικής ηλικίας:

Όπως εξήγησε, ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ανάπαυση του εγκεφάλου και του σώματος. Τα παιδιά που δεν κοιμούνται ικανοποιητικά έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη, κακή πέψη και ψυχικές ασθένειες. Μάλιστα, αυτή η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει και την ενήλικη ζωή των παιδιών αυτών και να εκδηλωθεί ως γαστρεντερική διαταραχή, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, να επηρεάσει την μεταβολική λειτουργία και να οδηγήσει σε παχυσαρκία ή σε διάγνωση ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη και άγχος. (Έλλειψη ύπνου: Πώς επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία;)

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί, μπορείτε να ξεκινήσετε κάνοντας προσαρμογές στο σπίτι προτού αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια:

  • Μειώστε την έκθεση του παιδιού σας στο μπλε φως.
  • Κλείστε την τηλεόραση μια ώρα πριν τον ύπνο.
  • Μην αφήνεται το παιδί σας να απασχολείται με κινητά και τάμπλετ την ώρα που ξαπλώνει.
  • Φροντίστε να δημιουργήσετε μια φυσιολογική ρουτίνα ύπνου, κατά την οποία το παιδί σας θα κοιμάται και θα ξυπνά περίπου την ίδια ώρα.

Αν το παιδί σας είναι στην εφηβεία σίγουρα είναι δύσκολο να ελέγξετε τις συνήθειες του ύπνου του, αλλά μπορείτε να του δώσετε τις πιο πάνω συμβουλές για να το βοηθήσετε. (Κοιμηθείτε και απολαύστε τα οφέλη του καλού ύπνου!)

Να υπενθυμίσουμε ότι η στέρηση ύπνου είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εφηβείας και μπορεί εύκολα να συγχυστεί με την αϋπνία. Για παράδειγμα, οι έφηβοι τείνουν να μένουν ξύπνιοι το βράδυ παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή συμμετέχοντας σε δραστηριότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η στέρηση ύπνου οδηγεί σε παρόμοια συμπτώματα με την αϋπνία, όπως η υπνηλία την επόμενη μέρα και προβλήματα συγκέντρωσης.