Πρόληψη και θεραπεία

Η πανδημία αύξησε τα κρούσματα ανορεξίας

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Network Open, εντόπισε μια ακόμη συνέπεια της πανδημίας που επηρεάζει κυρίως παιδιά και εφήβους. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι διατροφικές διαταραχές και οι νοσηλείες παιδιών, αυξήθηκαν κατακόρυφα το 2020.

Η πανδημία αύξησε τα περιστατικά ανορεξίας;

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε έξι νοσοκομεία Παίδων στον Καναδά, διαπίστωσε ότι οι νέες διαγνώσεις ανορεξίας σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ενώ το ποσοστό νοσηλείας ήταν σχεδόν τριπλάσιο, σε σύγκριση με τα χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημίας.

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης έρχονται να προστεθούν στα αποτελέσματα τριών άλλων μικρότερων μελετών που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, οι οποίες διαπίστωσαν και αυτές αύξηση στις νοσηλείες για θέματα διατροφικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Δρ. Holly Agostino, η μελέτη της επικεντρώθηκε μόνο σε παιδιά με νέα διάγνωση ανορεξίας. Όπως εξήγησε, τα παιδιά επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία και ανάμεσα σε άλλα άλλαξε ο τρόπος που τρέφονται, κοιμούνται, ασκούνται και βλέπουν τους φίλους τους. «Τα πάντα γύρω τους διαταράχθηκαν», είπε, «και έτσι στράφηκαν προς τον περιορισμό της τροφής». «Τα παιδιά και οι έφηβοι», συνέχισε, «είναι πιο ευάλωτοι στο άγχος που προκαλείται από όλες αυτές τις αλλαγές και νοουμένου ότι η κατάθλιψη και το άγχος συχνά επικαλύπτονται με τις διατροφικές διαταραχές, οποιαδήποτε επιδείνωση σε αυτές τις ψυχικές καταστάσεις,  μπορεί να συμβάλει στην ανορεξία». Να υπενθυμίσουμε ότι η ανορεξία χαρακτηρίζεται από σοβαρό περιορισμό των θερμίδων που καταναλώνει ένα άτομο, κυρίως από έντονο φόβο μήπως το βάρος του αυξηθεί.

Η ομάδα της Agostino εξέτασε νέες διαγνώσεις ανορεξίας σε παιδιά και εφήβους 9 -18 ετών, από τον Μάρτιο του 2020 (όταν επιβλήθηκαν οι πρώτοι περιορισμοί της πανδημίας) έως τον Νοέμβριο του 2020. Τα στοιχεία που προέκυψαν συγκρίθηκαν με τα στοιχεία των χρονιών πριν από την πανδημία και συγκεκριμένα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από το 2015 μέχρι το 2020.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα νοσοκομεία είχαν κατά μέσο όρο περίπου 41 νέα περιστατικά ανορεξίας τον μήνα, από περίπου 25 πριν από την πανδημία. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταγράφονταν 20 νέες νοσηλείες τον μήνα, από 8 των προηγούμενων χρόνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για  διατροφικές διαταραχές, υπερδιπλασιάστηκαν τους πρώτους 12 μήνες της πανδημίας, συγκριτικά με το 2017 και το 2019. Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Natalie Prohaska, που συμμετέχει στο πρόγραμμα Comprehensive Eating Disorders στο University of Michigan Health CS Mott Children’s Hospital, σχολιάζοντας τα ευρήματα υπογράμμισε ότι για ακόμη μια φορά φαίνεται ότι οι έφηβοι σε όλες τις χώρες του κόσμου παλεύουν με προβλήματα ψυχικής υγείας και συμφώνησε ότι η διατάραξη των καθημερινών τους ρουτίνων, συμβάλλει καταλυτικά στην εμφάνιση ή επιδείνωση των διατροφικών διαταραχών.  «Τα μηνύματα που προωθούνταν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι η παρατεταμένη διαμονή στο σπίτι αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και το κλείσιμο των γυμναστηρίων για όσα παιδιά ασχολούνταν εντατικά με το σώμα τους, είναι μόνο δύο από τους λόγους που αυξήσαν το άγχος τους και κατά συνέπεια τα ώθησαν στο να μειώσουν την τροφή που κατανάλωναν» είπε η Δρ. Prohaska.

Καταληκτικά, η Prohaska και η Agostino,  συμφώνησαν ότι οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν εντατικά τον τρόπο διατροφής των παιδιών τους, ενώ με την παραμικρή υποψία ότι εσκεμμένα μειώνουν την τροφή που καταναλώνουν θα πρεπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και ενδεχομένως κάποιον παιδοψυχολόγο.