Πρόληψη και θεραπεία

Η παραγωγή κόκκινου κρέατος μολύνει τον αέρα που αναπνέουμε

Οι μπριζόλες και τα μπιφτέκια, μπορούν να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, αλλά με ένα τρόπο διαφορετικό από αυτόν που νομίζουν οι περισσότεροι. Για να γίνουμε πιο ξεκάθαροι, η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται μέσω της εκτροφής ζώων, είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους.

Η παραγωγή κόκκινου κρέατος μολύνει την ατμόσφαιρα;

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, διαπίστωσε ότι τα αερομεταφερόμενα σωματίδια που παράγονται από την εκτροφή ζώων και την παραγωγή ζωικών τροφίμων, σκοτώνουν περίπου 16.000 Αμερικάνους κάθε χρόνο. Μάλιστα, το 80% αυτών των θανάτων αποδίδεται στη ρύπανση από την εκτροφή βοείου κρέατος.

Σύμφωνα με τον Δρ. Jason Hill, καθηγητή μηχανικών βιοπαραγωγών και βιοσυστημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στο St. Paul, «τα προϊόντα που τρώμε, δεν επηρεάζουν μόνο την δική μας υγεία, αλλά και την υγεία πολλών χιλιάδων ανθρώπων γύρω μας».

Η μελέτη του Δρ. Hill επικεντρώθηκε ειδικά στον ρόλο των λεπτών σωματιδίων (μικροσκοπικές ουσίες που αιωρούνται στον αέρα) που παράγονται από τις καλλιέργειες, τα οποία μπορούν να καταλήξουν στους ανθρωπίνους πνεύμονες, προκαλώντας διάφορα προβλήματα υγείας. Οι εν λόγω ρύποι μάλιστα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για άτομα με υπάρχουσες καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να τονίζει ότι η έκθεση στον βρώμικο αέρα οδηγεί στον θάνατο 7 περίπου εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γεωργικές δραστηριότητες, όπως το άροτρο και η λίπανση των καλλιεργειών με κοπριά, απελευθερώνουν σημαντικό αριθμό λεπτών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, η καλλιέργεια φυτικών τροφίμων δημιουργεί μικρότερα επίπεδα ρύπων συγκριτικά με την παραγωγή ζωικών προϊόντων και αυτό γιατί η παραγωγή ζωικών προϊόντων συνεπάγεται από την μία την εκτροφή των ζώων με μεγάλες ποσότητες καλλιεργειών που απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα ρύπους και από την άλλη τους ρύπους που απελευθερώνονται από τα ίδια τα ζώα (πχ. λόγω κοπριάς). Μάλιστα, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η εκτροφή βοοειδών απαιτεί περισσότερους πόρους εκτροφής και προκαλεί μεγαλύτερη ρύπανση.

Κατά συνέπεια, η μελέτη διαπίστωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με την παραγωγή κόκκινου κρέατος, προκαλεί τεράστια ζημιά στην υγεία των ανθρώπων.  Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι ο αντίκτυπος της εκτροφής και παραγωγής κόκκινου κρέατος στους θανάτους είναι:

  • Επτά φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τα πουλερικά
  • Δέκα φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την καλλιέργεια και παραγωγή ξηρών καρπών και σπόρων
  • Τουλάχιστον 15 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την καλλιέργεια και παραγωγή φυτικών τροφίμων

Συμπερασματικά

Σύμφωνα με τον Δρ. Hill, ο αντίκτυπος του κόκκινου κρέατος στους θανάτους είναι τόσο μεγάλος, που αν ο καθένας άλλαζε την διατροφή του, μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος που συνεπάγεται λιγότερη ανάγκη εκτροφής ζώων, θα μπορούσε να συμβάλει συνειδητά και καταλυτικά στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κατά συνέπεια στην μείωση των θανάτων που παρατηρούνται εξαιτίας της.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved