Ψυχική υγεία

Η παρακολούθηση ειδήσεων επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία

Εάν παρακολουθείτε τακτικά ειδήσεις, θα έχετε αντιληφθεί ότι τα περισσότερα από όσα ακούτε ή βλέπετε αφορούν τον κορωνοϊό και την πανδημία (COVID-19). Η ενημέρωση για τις τοπικές οδηγίες και τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό είναι ζωτικής σημασίας αυτή την περίοδο, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό επηρεάζει τη σωματική, συναισθηματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην ενημέρωση και την καλή ψυχική κατάσταση του ατόμου.

Πώς επηρεάζει την ψυχική υγεία η παρακολούθηση ειδήσεων;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η COVID-19 αποδεικνύεται πολύ αγχωτική για τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό το άγχος έχει αντίκτυπο στον ύπνο, στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων, προκαλεί ανησυχία για την υγεία, φόβο, δυσκολία συγκέντρωσης και ανασφάλεια. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Logan Jones, η ένταση αυτού του άγχους, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ειδήσεις στις οποίες εκτίθεται ένα άτομο καθημερινά.

Οι ειδήσεις, όπως εξηγεί, δεν λένε κάτι νεότερο τις περισσότερες φορές, αλλά προσπαθούν να προσελκύσουν το κοινό με εντυπωσιακούς τίτλους που στην ουσία ανακυκλώνουν όλα αυτά που ήδη γνωρίζουμε. Υπογραμμίζει μάλιστα, πως οι ειδήσεις επηρεάζουν σε τόσο μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία ενός ανθρώπου, που ακόμη και ως ήχος στο παρασκήνιο να υπάρχουν, επηρεάζουν υποσυνείδητα την διάθεση.

Η  Annie Miller, τονίζει ότι οι ειδήσεις και η έκθεση σε αρνητικές πληροφορίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο. Όπως εξηγεί, όταν βιώνουμε μια απειλή, ο εγκέφαλος μας ενεργοποιεί την απόκριση «μάχης – πτήσης» με αποτέλεσμα τα συστήματα του σώματος μας να αντιδρούν ανάλογα. Η παρακολούθηση των ειδήσεων μπορεί να ενεργοποιήσει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο ωθεί το σώμα να απελευθερώσει τις ορμόνες του στρες, την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη. Όταν οι στρεσογόνες καταστάσεις είναι συνεχόμενες, αυτή η απόκριση του σώματος είναι συχνή, με αποτέλεσμα να προκαλούνται φυσικά συμπτώματα, όπως κόπωση, άγχος, κατάθλιψη και προβλήματα ύπνου.

Αυτή η συναισθηματική επιβάρυνση των ειδήσεων στην ψυχή του ανθρώπου, αποδείχθηκε μάλιστα και σε μια μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι άτομα που παρακολουθούσαν αρνητικό υλικό για 14 λεπτά, παρουσίασαν αύξηση άγχους και καταθλιπτική διάθεση, σε αντίθεση με όσους παρακολούθησαν θετικό ή ουδέτερο υλικό.

Πώς να αποτρέψετε τον αρνητικό αντίκτυπο των ειδήσεων;

Η Kellie Casey Cook, επαγγελματίας σύμβουλος, τονίζει ότι η ενημέρωση μας αυτή την στιγμή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ασφάλεια μας και το κλειδί για να παραμένουμε ενημερωμένοι και υγιείς ψυχικά είναι η ισορροπία ανάμεσα στα δύο. Πιο κάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς θα επιτύχετε αυτή την ισορροπία:

1. Περιορίστε το χρόνο που παρακολουθείτε ειδήσεις

Το να έχετε ανοιχτή συνέχεια την τηλεόραση ή να αναμεταδίδετε μέσω τηλεφώνου το τι συμβαίνει με τον κορωνοϊό, θα σας επηρεάσει συναισθηματικά. Η Haley Neidich, LCSW, προτείνει να παρακολουθείτε συνολικά 30 λεπτά την ημέρα ειδήσεις, είτε από το κινητό σας, είτε από την τηλεόραση.

2. Καθορίστε μια συγκεκριμένη ώρα που θα βλέπετε ειδήσεις

Επιλέξτε μια ώρα η οποία θα απέχει κατά πολύ από την ώρα που θα πάτε για ύπνο, για να διαβάσετε ειδήσεις, ώστε ο εγκέφαλος σας να έχει χρόνο να ηρεμήσει. Όταν μάθετε τις νέες πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την ασφάλεια σας, κλείστε τις ειδήσεις και ασχοληθείτε με κάτι που σας κάνει να νιώθετε όμορφα, ώστε να αφήσετε πίσω το αγχωτικό συναίσθημα που νιώσατε.

3. Μετρήστε πώς αισθάνεστε πριν παρακολουθήσετε ειδήσεις

Ο Ashleigh Edelstein, σύμβουλος γάμου και οικογενειακός θεραπευτής, εξηγεί ότι για να κατανοήσετε τον βαθμό στον οποίο σας επηρεάζουν οι ειδήσεις, πρέπει να σκεφτείτε το πώς νιώθετε πριν διαβάσετε ειδήσεις. Ακολούθως, όταν ενημερωθείτε, σκεφτείτε και πάλι το πώς νιώθετε. Νιώθετε ενημερωμένοι και ήρεμοι; Ή μήπως νιώθετε θυμωμένοι, απαισιόδοξοι και πανικοβλημένοι; Αν συμβαίνει το τελευταίο, εξετάστε ξανά το πόση ώρα πρέπει να αφιερώνετε στην ενημέρωση σας και κυρίως από ποιες πηγές πρέπει να ενημερώνεστε.

4. Παρακολουθήστε αξιόπιστα νέα

Βεβαιωθείτε πως τα νέα που διαβάζετε προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έγκριτους δημοσιογράφους, που πριν τα δημοσιεύσουν κάνουν την δική τους έρευνα. Την ίδια στιγμή όμως, υπενθυμίστε στον εαυτό σας τον χρόνο που καθορίσατε για να ασχολείστε με τις ειδήσεις της ημέρας.

5. Ακούστε μια περίληψη των ειδήσεων από στενούς φίλους ή την οικογένεια σας

Εάν η παρακολούθηση των ειδήσεων, σας προκαλεί τακτικά συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, η Neidich συνιστά να μην παρακολουθείτε καθόλου ειδήσεις. Αντ ‘αυτού, προτείνει να ζητήσετε από έναν στενό φίλο, να σας κάνει μια περίληψη από τα νέα της ημέρας και να σας ενημερώνει αν βγει ένα νέο διάταγμα.

6. Εγγραφείτε σε Newsletter

Αντί να αλλάζετε συνέχεια κανάλια για να συλλέξετε όλες τις απαραίτητες ειδήσεις, η Cook αναφέρει ότι η εγγραφή στο καθημερινό ενημερωτικό δελτίο, μόνο σε θέματα που σας αφορούν, είναι πολύ πιο χρήσιμη. Αυτό θα περιορίσει τον όγκο των ειδήσεων που διαβάζετε.

7. Βάλτε όρια

Σύμφωνα με τον Jones, η υγιής παρακολούθηση ειδήσεων δεν αφορά την άρνηση της πραγματικότητας, αλλά την δημιουργία ορίων. Για να δημιουργήσετε αυτά τα όρια γύρω από τις αρνητικές ειδήσεις, πρέπει να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι αναγνωρίζετε μεν το τι πραγματικά συμβαίνει, αλλά δεν θα το αφήσετε να ορίσει τη ζωή σας.

8. Περιορίστε την επαφή σας με άτομα που σας προκαλούν άγχος

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να λάβετε υπόψη, λέει η Cook, είναι ο περιορισμός της επαφής σας με άτομα που σας προκαλούν άγχος. Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα φίλο που κοινοποιεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχώς αναξιόπιστες πηγές ειδήσεων, σταματήστε να τον ακολουθείτε προς το παρόν. Εάν κάποιος άλλος μιλά συνέχεια για την πανδημία, ζητήστε του ευγενικά να μην σας μιλά για αυτό το θέμα.

9. Κάντε κάτι υγιές μετά την παρακολούθηση των ειδήσεων

Η καθημερινή παρακολούθηση των ειδήσεων είναι απαραίτητη, ειδικά αυτή την περίοδο. Ωστόσο, για να καταπολεμήσετε τα αρνητικά συναισθήματα άγχους και φόβου που προκαλούνται από τις ειδήσεις, μετά την παρακολούθηση τους, κάντε μια δραστηριότητα που σας προκαλεί όμορφα συναισθήματα για να απομακρύνετε το άγχος σας, όπως μια βόλτα, ένα χόμπι ή μια χαλαρωτική κουβέντα με φίλους.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Is Watching the News Bad for Mental Health? https://www.verywellmind.com/is-watching-the-news-bad-for-mental-health-4802320?

The psychological impact of negative TV news bulletins: The catastrophizing of personal worries https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.2044-8295.1997.tb02622.x

Stress and Coping https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/managing-stress-anxiety.html

Mental health and psychosocial considerations during the COVID-19 outbreak https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/mental-health-considerations.pdf?sfvrsn=6d3578af_2