Μολυσματικές ασθένειες

Η περίοδος επώασης της COVID-19 μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου

Η περίοδος επώασης της νόσου COVID-19, άρχισε να μειώνεται καθώς ο ιός εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, πέφτοντας από τις 5 ημέρες στις 3,5 ημέρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που  δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Η περίοδος επώασης της νόσου COVID-19 μειώθηκε;

Με τη μετάλλαξη Alpha, η περίοδος επώασης του ιού, που ήταν για όλες τις μεταλλάξεις 5 ημέρες, μειώθηκε σε 4,5 για την Beta, 4,4 για την Delta και 3,4 για την Omicron. (Μεταλλάξεις κορωνοϊού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στην Κίνα, ανέλυσαν 142 μελέτες που δημοσιεύθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, οι οποίες περιλάμβαναν δεδομένα από περισσότερους από 8.100 ασθενείς που νόσησαν με COVID-19. (COVID-19: 10 καλοκαιρινές δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε με ασφάλεια)

Οι περισσότερες από τις μελέτες (65,5%) πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουαρίου μέχρι τον Μάρτιο του 2020 και το 76,1% εξ’ αυτών πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα. Οι υπόλοιπες μελέτες προέρχονταν από την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ. (Περίπου 1 στα 10 άτομα που νοσηλεύονται με COVID-19 εισάγονται ξανά ή πεθαίνουν μέσα σε 30 ημέρες)

Περίπου το 84% των μελετών περιλάμβαναν μολυσμένους ασθενείς με μη μεταλλαγμένο στέλεχος COVID-19, ενώ το 3,5% περιελάβανε ασθενείς μολυσμένους με πολλαπλά στελέχη και το 7,7% αφορούσε άγνωστα στελέχη της νόσου. Από τις εν λόγω μελέτες, οι 45 παρείχαν ισχυρά στοιχεία, οι 82 ήταν μέτριες και οι 15 ήταν αδύναμες.

Αφού ανέλυσαν τα δεδομένα τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέση περίοδος επώασης όλων των παραλλαγών της νόσου που μελετήθηκαν, ήταν 6,57 ημέρες, κυμαινόμενη από 1,8 έως 18,87 ημέρες. (Μετάλλαξη Όμικρον: Τι γνωρίζουμε για αυτήν και τι παραμένει ακόμη άγνωστο;)

 • Για τα άτομα 60 ετών και άνω, η μέση επώαση του ιού ήταν 7,43 ημέρες.
 • Για τα παιδιά, η μέση περίοδος επώασης του ιού ήταν 8,82 ημέρες.
 • Για τα άτομα με ήπια ή μέτρια ασθένεια, η περίοδος επώασης του ιού ήταν περίπου 7 ημέρες.
 • Για τα άτομα με σοβαρή ασθένεια, η περίοδος επώασης του ιού ανερχόταν στις 6,7 ημέρες.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι μέσες περίοδοι επώασης μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου, με κάθε νέα μετάλλαξη του ιού.

 • Για την Alpha, η οποία μελετήθηκε σε 6.374 ασθενείς, η περίοδος επώασης του ιού ήταν περίπου 5 ημέρες.
 • Για την Beta, η οποία μελετήθηκε σε 10 ασθενείς, η περίοδος επώασης του ιού ήταν 4,5 ημέρες.
 • Για την Delta, η οποία μελετήθηκε σε έξι έρευνες με 2.368 ασθενείς, η περίοδος επώασης του ιού ήταν 4,41 ημέρες.
 • Για την Omicron, η οποία μελετήθηκε σε πέντε μελέτες με 829 ασθενείς, η περίοδος επώασης του ιού ήταν 3,42 ημέρες.

Όπως επισήμαναν οι ερευνητές, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υποδηλώνουν ότι ο SARS-CoV-2 εξελίσσεται και μεταλλάσσεται συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, δημιουργώντας μεταλλάξεις με διαφορετική, βελτιωμένη μετάδοση και λοιμογόνο δράση.

Σημειώνεται ότι ο προσδιορισμός της περιόδου επώασης των διαφόρων μεταλλάξεων, είναι πολύ σημαντικός για τον καθορισμό της περιόδου απομόνωσης των ασθενών, προς αποφυγή περαιτέρω διασποράς.  (Κορωνοϊός: Τι προκαλεί η απομόνωση στους ανθρώπους, συναισθηματικά και σωματικά;)

Η περίοδος επώασης της COVID-19 είναι παρόμοια με άλλες ιογενείς λοιμώξεις;

Η COVID-19 φαίνεται να έχει μεγαλύτερο χρόνο επώασης από άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως:

 • Λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (3,2 ημέρες)
 • Γρίπη Α (1,43 – 1,64 ημέρες)
 • Βρογχίτιδα (2,6 ημέρες)
 • Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (4,4 ημέρες)
 • Ρινοϊός ή κοινό κρυολόγημα (1,4 ημέρες)
 • Σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο ή SARS (4 ημέρες)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

COVID Incubation Periods Have Fallen Over Time https://www.webmd.com/lung/news/20220823/covid-incubation-periods-fallen-over-time

CDC streamlines COVID-19 guidance to help the public better protect themselves and understand their risk https://www.cdc.gov/media/releases/2022/p0811-covid-guidance.html

Incubation Period of COVID-19 Caused by Unique SARS-CoV-2 Strains A Systematic Review and Meta-analysis https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2795489