Διατροφή

Η υγεία και η διάρκεια ζωής δεν προάγονται πάντα από τον περιορισμό της διατροφής!

Μια υπόθεση της έρευνας που σχετίζεται με την γήρανση, υποστηρίζει ότι ο διατροφικός περιορισμός μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση, να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής και να βελτιώσει την υγεία. Ενώ έχει αποδειχθεί από άλλες μελέτες ότι η περιοριστική διατροφή επεκτείνει τη διάρκεια ζωής και καθυστερεί τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, μια ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε σε ολόκληρο το γονιδίωμα 160 γενετικά διακριτών στελεχών μύγας φρούτων D. Melanogaster, έδειξε ότι η διάρκεια ζωής και η υγεία, δεν συνδέονται με τους περιορισμούς της διατροφής.

Πηγή: Kenneth Wilson, PhD

Η υγεία και η μακροζωία συνδέονται με τους περιορισμούς στη διατροφή;

Στη μελέτη, οι ερευνητές μέτρησαν τις αλλαγές στη διάρκεια ζωής που εξαρτώνται από τα θρεπτικά συστατικά και παρακολούθησαν τις αλλαγές στη σωματική δραστηριότητα που σχετίζονται με την ηλικία, για να μπορέσουν να μετρήσουν την υγεία σε μύγες φρούτων.

Διαπιστώθηκε ότι το 97% των στελεχών παρουσίασε κάποια βελτίωση στη διάρκεια ζωής του, ως απάντηση στον διατροφικό περιορισμό, το 50% των στελεχών παρουσίασε σημαντική ανταπόκριση στον διατροφικό περιορισμό, τόσο σε σχέση με τη διάρκεια ζωής, όσο και με την υγεία, το 13% των στελεχών είχε πιο θετικά αποτελέσματα σε θέματα υγείας, αλλά πέθανε νωρίτερα λόγω των διατροφικών περιορισμών,  το 5% έζησε περισσότερο αλλά με κακή υγεία και το υπόλοιπο 32% των στελεχών, δεν παρουσίασε ούτε κάποιο όφελος, ούτε κάποια ζημιά σε κανένα από τους δύο τομείς.

«Ο διατροφικός περιορισμός λειτουργεί, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια για όλους όσους θέλουν να βελτιώσουν την υγεία τους, να καθυστερήσουν τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Pankaj Kapahi. Όπως εξήγησε, αυτή η μελέτη δείχνει ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, επομένως θα ανταποκριθεί διαφορετικά στους διατροφικούς περιορισμούς. Την ίδια στιγμή, αυτή η μελέτη, αμφισβητεί και την ιδέα ότι η παράταση της διάρκειας ζωής, συνοδεύεται πάντα από καλή υγεία.

Ποια γονίδια επηρεάζουν την υγεία και τη διάρκεια ζωής;

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Kenneth Wilson, κάνοντας αναλύσεις σε ολόκληρο το γονιδίωμα, βρήκαν γονίδια που επηρέασαν την υγεία και τη διάρκεια ζωής στις μύγες, με τρόπο που συνδέεται με τη διατροφή.

Εντόπισαν και ονόμασαν δύο γονίδια.  Το decima, το οποίο ρυθμίζει τη διάρκεια ζωής. Η αναστολή του οποίου επέκτεινε τη διάρκεια ζωής, μειώνοντας την παραγωγή πεπτιδίων που μοιάζουν με την ινσουλίνη, ωστόσο δεν βελτίωσε τη μειωμένη δραστηριότητα που σχετίζεται με την ηλικία, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση της φυσικής ικανότητας στις μύγες. Το δεύτερο γονίδιο ήταν το daedalus, το οποίο φάνηκε να καθυστερεί τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την ηλικία μετά την περιοριστική διατροφή, αλλά επηρέασε ελάχιστα τη διάρκεια ζωής.

Σημειώνεται ότι ο Wilson και η ομάδα του, παρακολούθησαν τη διάρκεια ζωής και τις φυσικές ικανότητες σε περισσότερες από 50.000 μύγες κατά τη διάρκεια της μελέτης, για να έχουν αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα.

Συμπερασματικά

Σύμφωνα με τον Kapahi, η επέκταση της ζωής, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι ασθενείς θα ζήσουν περισσότερο χωρίς ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Το γενετικό υπόβαθρο του κάθε ανθρώπου θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πώς θα ανταποκριθεί σε μια παρέμβαση (διατροφή ή φάρμακο). Όπως τόνισε, είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθούν δείκτες που να μπορούν να προβλέψουν το πώς ένα άτομο θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε παρέμβαση υπόσχεται ότι βελτιώνει την υγεία και τη διάρκεια ζωής.

«Η πλειοψηφία των ανθρώπων ενδιαφέρεται να είναι υγιής, για όσο το δυνατόν περισσότερο. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, εάν τους δινόταν η επιλογή, θα επέλεγαν μια παρέμβαση που θα τους έδινε επιπλέον χρόνια ζωής με καλή υγεία και όχι επιπλέον χρόνια ζωής με κάποια αναπηρία», κατέληξε ο Kapahi.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Dietary restriction gives fruit flies a rhythm for a long life https://phys.org/news/2015-11-dietary-restriction-fruit-flies-rhythm.html

GWAS for Lifespan and Decline in Climbing Ability in Flies upon Dietary Restriction Reveal decima as a Mediator of Insulin-like Peptide Production https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S096098222030659X