Πρόληψη και θεραπεία

Η ποιότητα του σπέρματος βελτιώνεται όταν οι παχύσαρκοι άνδρες χάνουν κιλά

Όταν οι άνδρες χάνουν τα περιττά τους κιλά και διατηρούν την απώλεια του βάρους τους, τα οφέλη για την υγεία τους επεκτείνονται και επηρεάζουν ακόμη και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η ποιότητα του σπέρματος βελτιώνεται στους άνδρες που χάνουν κιλά;

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 50 παχύσαρκοι άνδρες, διαπίστωσε ότι όσοι έχασαν βάρος ακολουθώντας δίαιτα χαμηλών θερμίδων, αύξησαν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους κατά 40%. Με μια προϋπόθεση όμως: Να διατηρήσουν την απώλεια του βάρους τους. (Οι 8 καλύτεροι τρόποι για αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτωσης)

Τόσο η απώλεια βάρους, όσο και η αύξηση των σπερματοζωαρίων στους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τον ουρολόγο Δρ.Bobby Najari, ήταν γρήγορη και εντυπωσιακή. Κάθε συμμετέχοντας έχασε κατά μέσο όρο 36 κιλά. Όπως εξήγησε, δεν είναι ξεκάθαρο το πόσοι άνδρες θα μπορούσαν να επιτύχουν κάτι τέτοιο στον πραγματικό κόσμο και πολύ περισσότερο να διατηρήσουν αυτή την απώλεια.

Μια σειρά από μελέτες έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με χαμηλότερης ποιότητας σπέρμα, δηλαδή με μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων (πυκνότητα σπέρματος) και με λιγότερα σπερματοζωάρια που κινούνται όπως πρεπει (κινητικότητα σπέρματος).  Οι ερευνητές της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο  περιοδικό Human Reproduction, προσπάθησαν να εξετάσουν το κατά πόσο η απώλεια βάρους μπορεί να αλλάξει την ποιότητα του σπέρματος σε παχύσαρκους άνδρες. (Ανάλυση σπέρματος (Σπερμοδιάγραμμα))

Στη μελέτη συμμετείχαν 47 παχύσαρκοι άνδρες, 20-63 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων και συγκεκριμένα να καταναλώνουν 800 θερμίδες την ημέρα, για 8 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες συντήρησης, για ένα χρόνο μετά την απώλεια βάρους. Η μια ομάδα λάμβανε λιραγλουτίδη, ένα φάρμακο για τον διαβήτη που χρησιμοποιείται για απώλεια βάρους, η δεύτερη ομάδα έκανε άσκηση, η τρίτη ομάδα έκανε άσκηση και λάμβανε παράλληλα και το φάρμακο και η τέταρτη δεν έκανε απολύτως τίποτα. Τα άτομα που ασκούνταν ενθαρρύνθηκαν να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτρια άσκηση την εβδομάδα.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι μετά την δίαιτα των οκτώ εβδομάδων, οι συμμετέχοντες έχασαν σημαντικό βάρος και το σπέρμα τους παρουσίασε ανάκαμψη. Ο μέσος αριθμός των σπερματοζωαρίων τους αυξήθηκε κατά 41% και η συγκέντρωση του σπέρματός τους (πόσο πυκνά ήταν τα σπερματοζωάρια) αυξήθηκε κατά 49%. Ένα χρόνο αργότερα, περίπου οι μισοί από τους άνδρες είχαν κρατήσει τα κιλά τους – είτε μέσω άσκησης, είτε μέσω φαρμακευτικής αγωγής, είτε μέσω και των δύο. Τα άτομα αυτά είχαν διατηρήσει παράλληλα τους υψηλότερους αριθμούς και τις συγκεντρώσεις των σπερματοζωαρίων τους. (Ανδρική γονιμότητα: Τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα δεν βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος)

Το ίδιο αποτέλεσμα ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες που ξαναπήραν βάρος. Σύμφωνα με την ερευνήτρια Signe Sørensen Torekov, καθηγήτρια βιοϊατρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, η απώλεια βάρους και η διατήρησή της, φαίνεται ότι έχουν βαθιά επίδραση στην αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και γενικότερα στην ποιότητα του σπέρματος.

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης είναι πολύ ενθαρρυντικά για τους άνδρες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, νοουμένου ότι και προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στον υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και την ταχύτερη επίτευξη εγκυμοσύνης.

Όσο αφορά το γιατί το βάρος επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος, η απάντηση δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Ωστόσο, ο Najari θεωρεί ότι σημαντικό ρόλο παίζουν οι ορμονικές επιδράσεις. Όπως εξήγησε, ο υπερβολικός λιπώδης ιστός μπορεί να ενισχύσει τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε οιστρογόνα και οι άνδρες με παχυσαρκία αποδεδειγμένα έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, συγκριτικά με τους πιο αδύνατους άνδρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οποίος και αν είναι ο ακριβής μηχανισμός που βρίσκεται πίσω από το ανωτέρω αποτέλεσμα, σημασία έχει ότι η παρούσα μελέτη δείχνει έναν τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιστραφεί αυτή η διαδικασία. Οι ειδικοί συμβουλεύουν μάλιστα τους άνδρες που είναι παχύσαρκοι και προσπαθούν να κάνουν παιδιά, να υποβάλλονται σε τεστ γονιμότητας. (Χαμηλή τεστοστερόνη: Τα συμπληρώματα δεν βοηθούν τους περισσότερους άνδρες)