Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Η προσωπικότητα επηρεάζει τη μεταγενέστερη γνωστική λειτουργία: Δείτε πώς!

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, τα άτομα με ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν γνωστική μείωση καθώς μεγαλώνουν. (Γνωστική λειτουργία: Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν επιβραδύνεται μέχρι την ηλικία των 60 ετών)

Πώς η προσωπικότητα επηρεάζει τη μεταγενέστερη γνωστική λειτουργία;

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Tomiko Yoneda, PhD, εξέτασε τρία συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας – ευσυνειδησία, νευρωτισμό και εξωστρέφεια – και το πώς αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία των ανθρώπων καθώς μεγαλώνουν. (7 βασικά παθολογικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας)

Σύμφωνα με τη Susan T. Charles , PhD, Καθηγήτρια Ψυχολογικής Επιστήμης και Νοσηλευτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη:

Οι ερευνητές, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ αυτών των χαρακτηριστικών και της γνωστικής μείωσης, εξέτασαν δεδομένα από 1.954 άτομα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Rush Memory and Aging. Κάθε συμμετέχοντας αξιολογήθηκε για την προσωπικότητά του στην αρχή της μελέτης και συμφώνησε να λαμβάνει μια γνωστική αξιολόγηση κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια.  (Τι ρόλο παίζει η διατροφή στη γνωστική λειτουργία;)

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν υψηλή βαθμολογία ευσυνειδησίας ή χαμηλή βαθμολογία στο νευρωτισμό, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ήπια γνωστική εξασθένηση κατά τη διάρκεια της μελέτης.  Η εξωστρέφεια δεν συνδέθηκε σημαντικά με την ανάπτυξη ήπιας γνωστικής εξασθένησης, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που σημείωσαν υψηλή βαθμολογία στο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είχαν την τάση να διατηρούν τη γνωστική τους λειτουργία περισσότερο. (Γνωστική εξασθένηση: μειώστε τον κίνδυνο καταναλώνοντας μανιτάρια)

Παράλληλα, τα δεδομένα έδειξαν ότι τα άτομα με χαμηλότερη βαθμολογία στο νευρωτισμό και υψηλότερη βαθμολογία στην εξωστρέφεια, είχαν περισσότερες πιθανότητες να ανακτήσουν την γνωστική τους λειτουργία μετά από προηγούμενη διάγνωσή τους με ήπια γνωστική εξασθένηση. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, αυτό υποδηλώνει, ότι η εξωστρέφεια μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά κατά της αναπτυσσόμενης άνοιας. (Οι περιπτώσεις άνοιας αναμένεται να τριπλασιαστούν έως το 2050)

Σημειώνεται ότι η ερευνητική ομάδα δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ των πιο πάνω χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και του συνολικού προσδόκιμου ζωής.

Όπως εξήγησε η Δρ. Yoneda, η σχέση ανάμεσα στον τύπο της προσωπικότητας και τον κίνδυνο γνωστικής πτώσης, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζουν συμπεριφορές υγείας καθόλη τη διάρκεια της ζωής, που με τη σειρά τους επηρεάζουν τον κίνδυνο γνωστικής πτώσης.

Για παράδειγμα, η αυξημένη ευσυνειδησία αποτρέπει τους ανθρώπους από το να εμπλέκονται σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η χρήση ναρκωτικών που επηρεάζει την γνωστική λειτουργία και τους ωθεί να συμμετέχουν σε συμπεριφορές που προάγουν την υγεία του νου, όπως η άσκηση. (H σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης μειώνει τη γήρανση του εγκεφάλου)


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Your Personality May Affect Your Brain Health as You Age: Here's How https://www.healthline.com/health-news/your-personality-may-affect-your-brain-health-as-you-age-heres-how

Personality Traits, Cognitive States, and Mortality in Older Adulthood https://www.apa.org/pubs/journals/releases/psp-pspp0000418.pdf