Πρόληψη και θεραπεία

Η σαλμονέλα είναι μεταδοτική; Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο;

Η σαλμονέλα προκαλεί περίπου 1,3 εκατομμύρια μολύνσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο και οδηγεί σε μια ασθένεια που ονομάζεται σαλμονέλωση, ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους τροφικής δηλητηρίασης.

Η εν λόγω ασθένεια προκαλεί πυρετό, τάσεις για έμετο και σοβαρή φλεγμονή στον γαστρεντερικό σωλήνα. Ορισμένα στελέχη προκαλούν μόλυνση στα οστά, το αίμα, τα ούρα, τις αρθρώσεις και το νευρικό σύστημα. (Τροφική δηλητηρίαση: Πώς να αποθηκεύσετε τα υπολείμματα φαγητού για να την αποφύγετε;)

Πώς μεταδίδεται η σαλμονέλα;

Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που μπορεί να ζήσει και να προκαλέσει λοιμώξεις στα έντερα ζώων και ανθρώπων. Σε περίπτωση που ένας άνθρωπος έρθει σε επαφή με τρόφιμα, νερό, ζώα ή αντικείμενα που έχουν μολυνθεί με βακτήρια από ανθρώπινα ή ζωικά κόπρανα, μπορεί να προσβληθεί και να μεταδώσει την σαλμονέλα. (Εξέταση λευκών αιμοσφαιρίων στα κόπρανα)

Η κατανάλωση ωμών τροφίμων είναι ακόμη ένας τρόπος μετάδοσης της σαλμονέλας. Όταν το φαγητό μαγειρεύεται στη συνιστώμενη θερμοκρασία, η σαλμονέλα καταστρέφεται, αλλά, όταν δεν μαγειρεύεται σωστά, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης.

Τα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης σε περίπτωση ακατάλληλου μαγειρέματος είναι:

  • Θαλασσινά
  • Πουλερικά
  • Ωμά αυγά
  • Ζύμη μπισκότων που περιέχει ωμά αυγά

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο σαλμονέλας, περιλαμβάνουν:

  • Ακατάλληλο πλύσιμο χεριών πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού. (Το συχνό πλύσιμο χεριών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης)
  • Προετοιμασία φαγητού σε επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ωμό κρέας, μολυσμένο με σαλμονέλα.
  • Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένο με σαλμονέλα έδαφος ή νερό

Για πόσο είναι μεταδοτικό ένα μολυσμένο άτομο με σαλμονέλα;

Όταν ένα άτομο είναι μολυσμένο με σαλμονέλα, η διάρκεια της ασθένειάς του και ο χρόνος που είναι μεταδοτικό εξαρτώνται από τον οργανισμό του. Για τα περισσότερα άτομα, αυτό το χρονικό διάστημα κυμαίνεται από μερικές ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες. Σημειώνεται ότι κάποια άτομα είναι χρόνια ασυμπτωματικά, αλλά σπάνια μεταδίδουν την ασθένειά τους.

Τα βακτήρια της σαλμονέλας μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσω κοινής χρήσης οικιακών σκευών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σαλμονέλας;

Οι ασθενείς αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα 6 ώρες έως 6 μέρες μετά τη μόλυνσή τους. Σημειώνεται ότι υπάρχουν και σοβαρές περιπτώσεις που χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Μερικά από τα συμπτώματα της σαλμονέλας είναι:

Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή σαλμονέλα είναι τα ακόλουθα:

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προλάβετε την σαλμονέλα, όπως:

  • Προετοιμασία φαγητού: Φροντίστε να πλένετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι, πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού σας.
  • Καθαριότητα κουζίνας: Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζετε τους πάγκους της κουζίνας, τα μαγειρικά σκεύη και τις σανίδες κοπής, με σαπούνι και νερό ή απολυμαντικό, πριν και μετά τη χρήση τους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μετάδοσης βακτηρίων από την μια επιφάνεια στην άλλη και τελικά στα τρόφιμα που θα καταναλώσετε.
  • Λαχανικά: Φροντίστε να πλένετε καλά τα λαχανικά πριν τα κόψετε και να χρησιμοποιείτε καθαρό μαχαίρι και σανίδα κοπής. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε την ίδια σανίδα που χρησιμοποιήσατε για να κόψετε το κρέας ή το ψάρι.