Υγεία Νεφρών και ουροποιητικού συστήματος

Η συχνή ούρηση αποτελεί σημάδι υπερδραστήριας κύστης;

Οι άνθρωποι γενικά, πηγαίνουν στη τουαλέτα 6-8 φορές την ημέρα. Αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν αυτή τη συχνότητα, όπως το ποσοστό πρόσληψης υγρών και ορισμένα φάρμακα, που μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή ούρων. (Συχνή ούρηση: Για ποιες ασθένειες μπορεί να προειδοποιεί; Πώς αντιμετωπίζεται;)

Ποια είναι η φυσιολογική λειτουργία της ουροδόχου κύστης και η συχνότητα της ούρησης;

Τα νεφρά φιλτράρουν τα απόβλητα και το επιπλέον νερό, για να παράξουν τα ούρα. Τα ούρα ταξιδεύουν σε δύο στενούς σωλήνες που ονομάζονται ουρητήρες και στη συνέχεια αποθηκεύονται στην ουροδόχο κύστη, ένα μυώδες όργανο που μοιάζει με μπαλόνι. Η κοιλότητα της ουροδόχου κύστης μεγεθύνεται όταν είναι γεμάτη και μικραίνει καθώς αδειάζει. Καθώς η κύστη αδειάζει, τα ούρα ρέουν έξω από το σώμα μέσω της ουρήθρας. Στις γυναίκες, το άνοιγμα της ουρήθρας βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον κόλπο. Στους άνδρες, βρίσκεται στην άκρη του πέους. (Πολλακιουρία σε παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την συχνή ούρηση)

Καθώς η ουροδόχος κύστη γεμίζει, τα νευρικά σήματα που στέλνονται στον εγκέφαλο προκαλούν την ανάγκη για ούρηση. Κατά την ούρηση, τα νευρικά σήματα συντονίζουν τη χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους και των μυών της ουρήθρας (μύες του ουροποιητικού σφιγκτήρα). Οι μύες της ουροδόχου κύστης σφίγγονται, ωθώντας τα ούρα προς τα έξω.

Εάν η πιο πάνω διαδικασία συμβαίνει οκτώ ή περισσότερες φορές την ημέρα (συμπεριλαμβανομένων μερικών φορών στη μέση της νύχτας), τότε πιθανώς να υπάρχει πρόβλημα με τη συχνότητα της ούρησης. Η συχνοουρία, προκαλείται από την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη ή από τη διόγκωση του προστάτη στους άνδρες. (Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη και σεξ: Αποτελεσματικοί τρόποι διαχείρισης)


Τι είναι η υπερδραστήρια κύστη;

Η υπερδραστήρια κύστη εμφανίζεται όταν οι μύες της ουροδόχου κύστης αρχίσουν να συστέλλονται ακούσια, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν πολλά ούρα στην κύστη. Αυτή η ακούσια σύσπαση δημιουργεί μια ξαφνική παρόρμηση για ούρηση που είναι δύσκολο να ελεγχθεί και μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια (ακούσια απώλεια ούρων). (6 συμβουλές για να θέσετε υπό έλεγχο την ουροδόχο κύστη σας)

Εάν πιστεύετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να έχετε υπερδραστήρια κύστη, επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας υποβάλει σε ιατρικούς ελέγχους. Συγκεκριμένα, θα ακολουθήσει τα εξής διαγνωστικά βήματα:

  • Συζήτηση για το ιατρικό σας ιστορικό.
  • Φυσική εξέταση, εστιάζοντας στην κοιλιά και τα γεννητικά σας όργανα.
  • Λήψη δείγματος ούρων, για έλεγχο ύπαρξης μόλυνσης, ιχνών αίματος ή άλλων ανωμαλιών.
  • Εστιασμένη νευρολογική εξέταση, που μπορεί να εντοπίσει αισθητηριακά προβλήματα ή μη φυσιολογικά αντανακλαστικά.
  • Ουροδυναμικό τεστ, μια διαδικασία που εξετάζει το πόσο καλά η ουροδόχος κύστη, οι σφιγκτήρες και η ουρήθρα αποθηκεύουν και απελευθερώνουν τα ούρα.
  • Κυστεοσκόπηση, κατά την οποία ο γιατρός ελέγχει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης.
  • Υπερηχογράφημα ή άλλη απεικονιστική εξέταση των νεφρών ή της ουροδόχου κύστης.

Οι περισσότερες ουροδυναμικές εξετάσεις εστιάζουν στην ικανότητα της κύστης να συγκρατεί τα ούρα και να τα αδειάζει επιμελώς. Οι ουροδυναμικές εξετάσεις μπορούν επίσης να δείξουν εάν η κύστη έχει ακούσιες συσπάσεις που προκαλούν διαρροή ούρων. Οι περισσότερες ουροδυναμικές εξετάσεις δεν απαιτούν ειδικές προετοιμασίες. Ωστόσο, ανάλογα με την εξέταση, μπορεί να σας ζητηθεί να φτάσετε στο ιατρείο με γεμάτη κύστη. (Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες είναι συχνή, αλλά θεραπεύσιμη)


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved