Σεξουαλική Υγεία

Η σύφιλη είναι θεραπεύσιμη; Τι πρέπει να γνωρίζετε για την εξέλιξή της;

Σύφιλη είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ), που μπορεί να θεραπευτεί στα αρχικά της στάδια με αντιβιοτικά. Αλλά, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές. (Εξετάσεις για σύφιλη: Τι πρέπει να ξέρετε;)

Τι είναι η σύφιλη;

Η σύφιλη είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum.

Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν μέσω πληγής στο πέος, τον κόλπο, τον πρωκτό ή το στόμα ενός μολυσμένου ατόμου.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης εμφανίζονται περίπου τρεις εβδομάδες μετά την έκθεση ή και νωρίτερα και διαρκούν περίπου 3 μήνες. (Ποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μεταδίδονται και με το φιλί;)


Ποια είναι τα στάδια της σύφιλης;

1. Στάδιο Πρώτο

Στο πρώτο στάδιο της σύφιλης, το πρώτο σύμπτωμα που παρατηρείται είναι μια πληγή στο σημείο του δέρματος που ήρθε σε επαφή με τα βακτήρια. Αυτή η πληγή είναι στρογγυλή, σταθερή και συνήθως ανώδυνη. Σημειώνεται ότι σε μερικούς ανθρώπους εμφανίζονται περισσότερες πληγές και αν μια από αυτές υπάρχει στον γυναικείο κόλπο και δεν γίνει αντιληπτή, συνεχίζει να μεταδίδει βακτήρια κατά τη σεξουαλική επαφή.

Οι πληγές παραμένουν για μερικές εβδομάδες και στη συνέχεια επουλώνονται, είτε με θεραπεία, είτε χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, το βακτήριο της σύφιλης εξακολουθεί να υπάρχει στο σώμα και μεταδίδεται ακόμη και χωρίς την ύπαρξη πληγής. (Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα : Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πρακτικές ασφαλέστερου σεξ)

2. Στάδιο Δεύτερο

Αμέσως μετά την επούλωση της πληγής, στους περισσότερους ασθενείς εμφανίζονται κόκκινα εξανθήματα στο δέρμα, συνήθως στις παλάμες ή στα πέλματα των ποδιών τους, τα οποία δεν προκαλούν φαγούρα και ως εκ τούτου είναι εύκολο να περάσουν απαρατήρητα.

Επιπρόσθετα, τα εν λόγω εξανθήματα μπορούν να εμφανιστούν και ως μεγάλες γκρίζες ή λευκές περιοχές, που ονομάζονται condyloma lata, οι οποίες σχηματίζονται σε υγρά μέρη του σώματος, όπως οι μασχάλες, η βουβωνική χώρα και το στόμα. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθούν και μικρές πληγές στον κόλπο, τον πρωκτό ή το στόμα.

Άλλα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το δεύτερο στάδιο της σύφιλης, περιλαμβάνουν:

Οι ασθενείς μπορούν να μεταδώσουν τη σύφιλη στο δεύτερο στάδιο της εξέλιξής της, παρόλο που τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν με ή χωρίς θεραπεία.

3. Στάδιο Τρίτο

Το τρίτο στάδιο της σύφιλης ονομάζεται “λανθάνον”, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα, παρόλο που ο ασθενής εξακολουθεί να έχει σύφιλη.

Η λανθάνουσα σύφιλη μπορεί να διαρκέσει για χρόνια ή μπορεί να επανεμφανιστεί, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές.

Κατά τη διάρκεια του λανθάνον σταδίου, οι ασθενείς εξακολουθούν να είναι μεταδοτικοί. (Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις)

4. Στάδιο Τέταρτο

Το τέταρτο στάδιο της σύφιλης ονομάζεται «τριτογενής σύφιλη». Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με σύφιλη θα προχωρήσουν σε αυτό το στάδιο, το ένα τρίτο θα έχει σύφιλη αλλά θα είναι ασυμπτωματικό και το άλλο ένα τρίτο θα καταπολεμήσει τα βακτήρια της σύφιλης χωρίς θεραπεία. (Πώς να προστατευτείτε από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα)

Το τέταρτο στάδιο θα εμφανιστεί περίπου 10-30 χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο, παρόλο που με την πρόοδο της θεραπείας αυτό καθίσταται πλέον λιγότερο πιθανόν.

Το τέταρτο στάδιο της σύφιλης αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από HIV και μπορεί να επηρεάσει ζωτικά όργανα, όπως:

  • Εγκέφαλος
  • Νευρικό σύστημα
  • Μάτια
  • Καρδιά
  • Συκώτι
  • Οστά
  • Αιμοφόρα αγγεία
  • Αρθρώσεις

Σημειώνεται ότι ένα άτομο με σύφιλη τετάρτου σταδίου, δεν είναι πλέον μεταδοτικό.

Η σύφιλη είναι ιάσιμη;

Η σύφιλη είναι ιάσιμη. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αποτρέψει τη μετάδοσή της σε άλλους και να εμποδίσει την εξέλιξή της. Ωστόσο, η επανέκθεση και η επαναμόλυνση, επιβάλλει επανάληψη της θεραπείας.

Πώς θεραπεύεται η σύφιλη;

Για τη θεραπεία της σύφιλης πρώτου και δευτέρου σταδίου χρειάζεται μια ένεση πενικιλίνης. Στο τρίτο και τέταρτο στάδιο, χρειάζονται τρεις ή περισσότερες ενέσεις πενικιλίνης. Για τα άτομα που είναι αλλεργικά στην πενικιλίνη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα αντιβιοτικά.

Τονίζεται ότι η θεραπεία της σύφιλης δεν θα αναστρέψει τη βλάβη των οργάνων, την οποία οι γιατροί θα αντιμετωπίσουν ανάλογα με το μέρος του σώματος που έχει προσβληθεί. (Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ύπαρξη πολλών σεξουαλικών συντρόφων;)

Τι θα συμβεί εάν η σύφιλη αφεθεί χωρίς θεραπεία;

Εάν η σύφιλη δεν αντιμετωπιστεί, θα προχωρήσει και θα φτάσει στο τέταρτο στάδιο, προκαλώντας σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο, την καρδιά, το συκώτι και άλλα όργανα.

Η σύφιλη που δεν αντιμετωπίζεται και φτάνει στο τέταρτο στάδιο μπορεί να προκαλέσει άνοια, τύφλωση, ακόμη και θάνατο. (FDA: Ενέκρινε εσώρουχα που μειώνουν τον κίνδυνο ΣΜΝ κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ)