Παιδί

Η συνταγογράφηση αντιβιοτικών σε παιδιά μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σε παιδιά μειώθηκαν κατά τους πρώτους οκτώ μήνες της πανδημίας, αλλά η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην συνταγογράφηση αντιβιοτικών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο περιοδικό Pediatrics.

Η μελέτη ανέλυσε τα εθνικά δεδομένα συνταγογράφησης φαρμάκων σε παιδιά έως 19 ετών, από το 92% των φαρμακείων των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της ανάλυσης συγκρίθηκαν δεδομένα από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2020, με τα δεδομένα της ίδιας χρονικής περιόδου του 2019, ενώ παράλληλα λήφθηκαν υπόψη και δεδομένα του 2018.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ Ιανουαρίου 2018 και Φεβρουαρίου 2020, δόθηκαν 25,7 εκατομμύρια μηνιαίες συνταγές σε παιδιά. Τον Μάρτιο του 2020, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στα 25,68 εκατομμύρια και τον Απρίλιο του 2020 μειώθηκε ακόμη περισσότερο φτάνοντας στα 16,7 εκατομμύρια.

Τον Δεκέμβριο του 2020 ο αριθμός αυτός και πάλι σημείωσε πτώση σε 15,8 εκατομμύρια. Συνολικά, 27,1% λιγότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα διανεμήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2020, σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2019. Η πτώση ήταν ακόμη πιο σοβαρή σε ότι αφορά τα αντιβιοτικά και συγκεκριμένα σημειώθηκε μείωση κατά 56% από το προηγούμενο έτος.

Που αποδίδεται η μείωση στη συνταγογράφηση αντιβιοτικών;

Ο Δρ. Kao-Ping Chua, παιδίατρος και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Michigan Health CS Mott Children’s Hospital και στο Susan B. Meister Child Health, ανέφερε ότι μια πιθανή εξήγηση για την μείωση στη συνταγογράφηση αντιβιοτικών που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόστηκαν για την μείωση των λοιμώξεων COVID-19 (αποστάσεις και χρήση μάσκας). Τα εν λόγω μέτρα μείωσαν παράλληλα και άλλες λοιμώξεις, για τις οποίες οι γονείς συνήθιζαν παλαιότερα να επισκέπτονται τα νοσοκομεία. «Λιγότερες λοιμώξεις σημαίνουν λιγότερες επισκέψεις στα νοσοκομεία, άρα και λιγότερες ευκαιρίες για συνταγογράφηση αντιβιοτικών» σημείωσε ο Δρ. Chua.

Η Δρ. Danelle Fisher, παιδίατρος με έδρα την παιδιατρική στο Providence Saint John’s Health Center στην Καλιφόρνια, συμφώνησε ότι τα παιδιά αρρώσταιναν πολύ λιγότερο την περίοδο της πανδημίας γιατί περνούσαν τις περισσότερες ώρες στο σπίτι.  Αυτό λοιπόν, σύμφωνα με τον Δρ. Chua, βοήθησε τους γιατρούς να προβαίνουν σε λιγότερες άσκοπες συνταγογραφήσεις αντιβιοτικών καθώς, όπως είναι ήδη γνωστό από προηγούμενες έρευνες, πολλά αντιβιοτικά που συνταγογραφούνται για διάφορες παιδικές λοιμώξεις είναι στην ουσία περιττά, τα οποία πολλές φορές συνταγογραφούνται απλά για καθησυχασμό των γονέων.

Γιατί τα δεδομένα θεωρήθηκαν από τους ερευνητές ως μια «κλήση αφύπνισης»;

Ο Jamie Alan, αναπληρωτής καθηγητής φαρμακολογίας και τοξικολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, υπογράμμισε ότι τα ευρήματα της παρούσας μελέτης πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μια «κλήση αφύπνισης», καθώς οι περιττές συνταγογραφήσεις αντιβιοτικών αποτελούν πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Όπως εξήγησε, πολλές παιδικές ασθένειες, όπως ο πονόλαιμος και ο πόνος στα αυτιά, μπορούν μεν να προκληθούν από ιούς και βακτήρια, αλλά τις πλείστες φορές η χρήση αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση τους είναι περιττή. Από αυτή την περιττή χρήση, ξεκινά το πρόβλημα της ανοχής των ιών και των βακτηρίων στα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα πολλά από τα υπάρχοντα φάρμακα να μην μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες για τις οποίες δημιουργήθηκαν.

Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα ευρήματα αυτής της μελέτης πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, γιατί δείχνουν ξεκάθαρα ότι πολλές παιδικές ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν με προληπτικά μέτρα προστασίας και άλλα πιο ήπια φάρμακα και όχι απαραίτητα με αντιβιοτικά, ενώ τα αντιβιοτικά πρέπει να συνταγογραφούνται με σύνεση, όπου είναι πραγματικά απαραίτητα.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Antibiotic Prescriptions for Kids Plummeted During the Pandemic https://www.verywellhealth.com/antibiotic-prescriptions-dropped-during-the-pandemic-5194169

Prescription Drug Dispensing to US Children During the COVID-19 Pandemic https://pediatrics.aappublications.org/content/148/2/e2021049972/tab-article-info