Γυναίκα

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με οιστρογόνα μειώνει τη θνησιμότητα από COVID-19;

Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) με οιστρογόνα, εντός έξι μηνών από τη στιγμή που μολύνθηκαν με COVID-19, είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με οιστρογόνα μειώνει τη θνησιμότητα από COVID-19;

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Family Medicine, σε συνδυασμό με μέχρι τώρα δεδομένα που δείχνουν ότι οι άνδρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από τη νόσο COVID-19 συγκριτικά με τις γυναίκες, δίνει πρόσθετες ενδείξεις ότι τα οιστρογόνα προσφέρουν ευρεία προστασία έναντι του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Christopher Wilcox, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, σε δελτίο τύπου του Oxford University Press, η παρούσα μελέτη υποστηρίζει τη θεωρία ότι τα οιστρογόνα προσφέρουν κάποια επιπρόσθετη προστασία ενάντια στην σοβαρή νόσηση με COVID-19, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου.

Οι ερευνητές μελέτησαν ιατρικά αρχεία από 1.863.478 γυναίκες, από 465 γενικά ιατρεία της Αγγλίας, που ήταν καταχωρημένα στη βάση δεδομένων πρωτοβάθμιας φροντίδας του Κέντρου Ερευνών και Επιτήρησης Γενικών Ιατρών της Οξφόρδης-Royal College of General Practitioners. Οι ερευνητές βρήκαν 5.451 περιπτώσεις COVID-19, με τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης να σχετίζεται με 78% μείωση της «θνησιμότητας από όλες τις αιτίες». 

Σημειώνεται ότι η έρευνα αφορούσε τους πρώτους έξι μήνες της πανδημίας, πριν ο πληθυσμός αρχίσει να εμβολιάζεται. Σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθούν τα επίπεδα των οιστρογόνων που είναι προστατευτικά και με βεβαιότητα το κατά πόσο η αντισύλληψη που περιέχει οιστρογόνα επηρεάζει τον κίνδυνο COVID-19.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες γενικά φαίνεται να ήταν πιο προστατευμένες συγκριτικά με τους άνδρες και σε άλλες πανδημίες, όπως στην επιδημία του SARS-CoV και του MERS-CoV. Ο λόγος για αυτές τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα είναι ασαφής, αλλά οι ερευνητές θεωρούν ότι οφείλονται κυρίως στο κάπνισμα, στις σεξουαλικές συμπεριφορές και στις διαφορετικές ανοσολογικές αποκρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα και ο ρόλος των οιστρογόνων σε αυτές τις ανοσολογικές αποκρίσεις στο γυναικείο φύλο, έχει τραβήξει ιδιαίτερα την προσοχή της ερευνητικής κοινότητας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι και μια άλλη μελέτη,  βασισμένη σε δεδομένα από τη Σουηδία, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος στο BJM Open, διαπίστωσε επίσης ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 στις γυναίκες. (Ορμονική θεραπεία: Δεν συνιστάται για την πρόληψη ασθενειών μετά την εμμηνόπαυση)

Τι είναι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT);

Οι ωοθήκες των μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών, σταματούν σταδιακά να παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη (ορμόνες που προκαλούν την έμμηνο ρύση), πράγμα που βάζει τέλος στην εμμηνορροϊκό κύκλο και ανοίγει την πόρτα στην εμμηνόπαυση. (Πώς βιώνουν οι γυναίκες την πρώιμη εμμηνόπαυση;)

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) είναι μια ιατρική θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και των συμπτωμάτων που εμφανίζονται στη μεταβατική φάση που οδηγεί στην εμμηνόπαυση (περιεμμηνόπαυση). (5 φυτικές θεραπείες για την εμμηνόπαυση)

Υπάρχουν δύο τύποι HRT:

  • Θεραπεία με οιστρογόνα μόνο:Τα οιστρογόνα είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και τη ρύθμιση του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Είναι η κύρια ορμόνη που χρησιμοποιείται στην HRT.
  • Θεραπεία με οιστρογόνα μαζί με προγεστίνη: Η προγεστίνη είναι η ανθρώπινη έκδοση της προγεστερόνης, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην HRT για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αναπαραγωγικού καρκίνου, που σχετίζεται με τη θεραπεία HRT μόνο με οιστρογόνα. Σημειώνεται ότι η προγεστίνη μπορεί παράλληλα να βοηθήσει στην ανακούφιση των εξάψεων.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Estrogen Treatment Linked to Reduced COVID Mortality https://www.webmd.com/lung/news/20220518/estrogen-treatment-linked-to-reduced-covid-mortality

Mortality in COVID-19 among women on hormone replacement therapy: a retrospect https://academic.oup.com/fampra/advance-article/doi/10.1093/fampra/cmac041/6585930?login=false

Estrogen treatment associated with reduced COVID deaths https://www.eurekalert.org/news-releases/952438