Βότανα

Η θεραπευτική δύναμη της αγκινάρας!

Η αγκινάρα (Cynara scolymus) είναι ένα πολυετές φυτό που καλλιεργείται ευρέως, κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου, για τα διατροφικά οφέλη και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Το τμήμα του φυτού που καταναλώνεται ως λαχανικό είναι το εσωτερικό του «κεφαλιού» (άνθους) της αγκινάρας, το οποίο εμφανίζεται μετά την απομάκρυνση των φύλλων και είναι γνωστό ως η «καρδιά» της. Τα φύλλα της αγκινάρας καταναλώνονται επίσης ως συμπλήρωμα βοτάνων, στη μορφή εκχυλίσματος, για τη θεραπεία διάφορων προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές, ηπατικές και γαστρεντερικές παθήσεις.

Οι φαινολικές ενώσεις (κυναρίνη, λουτεολίνη και χλωρογενικό οξύ) σε συνδυασμό με τις διαλυτές φυτικές ίνες (ινουλίνη και πηκτίνη), που περιέχουν κυρίως τα φύλλα της αγκινάρας, είναι τα κύρια δραστικά συστατικά της που εμπλέκονται στην ευεργετική της δράση για την υγεία.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, τα φύλλα της αγκινάρας έχουν χρησιμοποιηθεί ως φαρμακευτικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης, την υποβοήθηση της πέψης και την τόνωση των νεφρών και της ροής της χολής από το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη.

Ποια πιθανά οφέλη υγείας παρουσιάζει η αγκινάρα;

  1. Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου του αίματος

Το εκχύλισμα των φύλλων αγκινάρας, σύμφωνα με in vivo μελέτες, έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χωρίς όμως να είναι γνωστός ο ακριβής μηχανισμός δράσης.

  1. Συμβάλει στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης

Η υψηλή χοληστερόλη έχει συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και αθηροσκλήρωσης. Το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας φαίνεται πως μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και επομένως μείωση του κινδύνου εμφάνισης των καρδιαγγειακών αυτών νοσημάτων.

Διάφορες μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έδειξαν πως η καθημερινή κατανάλωση εκχυλίσματος φύλλων αγκινάρας, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έχει την ικανότητα να μειώνει την LDL («κακιά») και να αυξάνει την HDL («καλή») χοληστερόλη.

Οι ευεργετικές αυτές ιδιότητες θεωρείται πως οφείλονται κυρίως στην λουτεολίνη, η οποία έχει την ικανότητα να παρεμποδίζει τη σύνθεση της χοληστερόλης στο ήπαρ. Επιπλέον, ένας δεύτερος τρόπος με τον οποίο πιθανότατα δρα το εκχύλισμα αγκινάρας είναι η ενίσχυση της διάσπασης της χοληστερόλης και αποβολή αυτής μέσω αυξημένης ροής της χολής.

  1. Προασπίζει την υγεία του ήπατος

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, το εκχύλισμα της αγκινάρας παρουσιάζει ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στα ενεργά συστατικά που περιέχει, όπως η κυναρίνη και το καφεϊκό οξύ.

Συγκεκριμένα, η αγκινάρα φαίνεται πως έχει την ικανότητα να προστατεύει το ήπαρ από διάφορες τοξίνες, μέσω της αύξησης της παραγωγής χολής, η οποία απομακρύνει οτιδήποτε βλαβερό. Επίσης, αποτρέπει την υπεροξείδωση των λιπιδίων στο ήπαρ, βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία του, και προστατεύει από το οξειδωτικό στρες, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στις μεμβράνες των ηπατοκυττάρων.

  1. Ανακουφίζει από ορισμένα γαστρεντερικά συμπτώματα

Η υψηλή συγκέντρωση κυναρίνης στο εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας συμβάλει στην διέγερση της παραγωγής χολής, η οποία επιτρέπει την πέψη των λιπών και απορρόφηση των βιταμινών από τη τροφή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αγκινάρα να θεωρείται ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων δυσπεψίας και στομαχικών διαταραχών.

Η κατανάλωση εκχυλίσματος φύλλων αγκινάρας έχει φανεί επίσης αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, όπως για παράδειγμα η εναλλαγή διάρροιας και δυσκοιλιότητας.

Τέλος, οι αγκινάρες είναι πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών, όπως η ινουλίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ισχυρό πρεβιοτικό. Η ινουλίνη διεγείρει την ανάπτυξη προβιοτικών βακτηριακών στελεχών, όπως το Bifidobacterium bifidum στο έντερο, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τη σωστή λειτουργία του.

  1. Προλαμβάνει την εμφάνιση καρκίνου

Μελέτες έχουν δείξει πως ορισμένες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει η αγκινάρα, συμπεριλαμβανομένων της ρουτίνης, της κερκετίνης και του γαλλικού οξέος, έχουν την ικανότητα να προκαλούν απόπτωση και μείωση του πολλαπλασιασμού ορισμένων ειδών καρκινικών κυττάρων.

Η αντικαρκινική αυτή δράση του εκχυλίσματος φύλλων αγκινάρας έχει παρατηρηθεί, μέσα από in vitro μελέτες και μελέτες σε ζώα, στην περίπτωση καρκίνου του μαστού, του προστάτη και της λευχαιμίας. Ωστόσο, κάτι αντίστοιχο δεν έχει μελετηθεί ακόμη στους ανθρώπους.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Göttingen της Γερμανίας έχουν αναφέρει πως διάφορα φυτοχημικά της αγκινάρας μπορούν επίσης να συμβάλουν στην παρεμπόδιση της έκκρισης καρκινικών παραγόντων και αναστολή της αγγειογένεσης, η οποία σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου.

Πριν τη χρήση εκχυλίσματος αγκινάρας για θεραπευτικούς σκοπούς συνιστάται η επικοινωνία με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26310198/

The effect of artichoke on lipid profile: A review of possible mechanisms of action https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30308247/