Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Η βαθιά αναπνοή μπορεί να βελτιώσει την πέψη;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι διευκόλυνσης της πέψης, αλλά ένας φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος είναι η βαθιά αναπνοή, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η βαθιά αναπνοή διευκολύνει την πέψη;

Η διαφραγματική αναπνοή (βαθιά αναπνοή) απαιτεί λίγη περισσότερη προσπάθεια από την τυπική αναπνοή. Συγκεκριμένα, πρέπει να εισπνέετε από τη μύτη και να κρατάτε το στήθος σας όσο πιο ακίνητο γίνεται, καθώς αφήνετε το στομάχι σας να επεκτείνεται. Κάθε εισπνοή και εκπνοή πρέπει να διαρκεί περίπου έξι δευτερόλεπτα, αντίστοιχα.

Μελέτες δείχνουν ότι η βαθιά αναπνοή μπορεί να διαχειριστεί το άγχος και ενδεχομένως να θεραπεύσει τη χρόνια αναπνευστική νόσο. Το άγχος μπορεί να επιβραδύνει την πέψη ή να μεγεθύνει οποιαδήποτε ενόχληση στα έντερα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. Η μείωση του γενικού άγχους μέσω της βαθιάς αναπνοής μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση της πίεσης που ασκείται στο έντερο.

Σύμφωνα με την διαιτολόγο και ιδιοκτήτρια του Nutritional Living, Beth Chiodo, MS, RD, LDN, η βαθιά αναπνοή πριν από το φαγητό, είναι ο καλύτερος τρόπος για την βελτίωση της πέψης. Όπως εξήγησε, αυτή η άσκηση αναπνοής μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του πνευμονογαστρικού νεύρου, δηλαδή της γραμμής επικοινωνίας του εντέρου με τον εγκέφαλο, που βοηθά στη ρύθμιση της συστολής των μυών του εντέρου και της έκκρισης του γαστρικού οξέος και των πεπτικών ενζύμων.

Η Mandy Enright, MS, RDN, εγγεγραμμένη διαιτολόγος, υπογράμμισε από την πλευρά της ότι η αργή και βαθιά αναπνοή μπορεί να χαλαρώσει τους μυς της εντερικής οδού και να προωθήσει την απορρόφηση και την πέψη. Την ίδια ώρα, μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη οξυγόνου και να διεγείρει τη ροή του αίματος.

Πώς συνδέεται το άγχος, η λειτουργία του εντέρου και η βαθιά αναπνοή;

Μια κοινή επίδραση του άγχους που πολλοί άνθρωποι βιώνουν, είναι η δυσπεψία. Μελέτες δείχνουν ότι η διαφραγματική αναπνοή μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις χαλάρωσης στο σώμα και να ωφελήσει, τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Υγείας του Μίσιγκαν, η ενεργοποίηση του διαφράγματος μπορεί να ενεργοποιήσει ταυτόχρονα το παρασυμπαθητικό σύστημα, το οποίο σχετίζεται τόσο με τη σωματική χαλάρωση, όσο και με την πέψη. Ουσιαστικά, η διαφραγματική αναπνοή βοηθά τους ανθρώπους να «ξεκουραστούν και να χωνέψουν». Κάνει ένα απαλό μασάζ στα εσωτερικά όργανα του σώματος, ανακουφίζοντας προβλήματα όπως ο κοιλιακός πόνος, η δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα.

Με ποιους άλλους τρόπους μπορείτε να βελτιώσετε την πέψη;

Η βαθιά αναπνοή δεν είναι ο μόνος τρόπος βελτίωσης της πέψης. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, τους οποίους θα δούμε πιο κάτω:

  • Καλή ενυδάτωση: Η ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος, γι’ αυτό φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό.
  • Καφεΐνη και ζάχαρη: Περιορίστε τα ποτά που είναι πλούσια σε καφεΐνη και ζάχαρη, τα οποία συνήθως οδηγούν σε πεπτική δυσφορία (Πόση καφεΐνη περιέχει περιέχει κάθε ρόφημα;)
  • Ασκηθείτε: Εκτός από τις καρδιαγγειακές ασκήσεις και τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, εξερευνήστε κινητικούς διαλογισμούς, όπως το Tai-chi. Το Tai-chi περιλαμβάνει συνεχή αργή κίνηση που συνδέεται με την αναπνοή, η οποία είναι πολύ ηρεμιστική για το μυαλό και το σώμα.
  • Κάντε γιόγκα: Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι στάσεων γιόγκας που μπορούν να προωθήσουν και να τονώσουν την πέψη. Εκτός από τη vinyasa yoga, η οποία περιλαμβάνει συνεχή κίνηση, η επανορθωτική γιόγκα είναι πιο αργή, πιο χαλαρωτική και βοηθά στην ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.
  • Ποιοτικός ύπνος: Απολαύστε ποιοτικό ύπνο, επιτρέποντας στον εαυτό σας να χαλαρώσει. Κλείστε τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. (Ο επαρκής ύπνος μας κρατά πραγματικά υγιείς;)


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

How Does Deep Breathing Improve Your Digestion? https://www.verywellhealth.com/diaphragmatic-breathing-stress-digestion-5209648

Diaphragmatic Breathing for GI Patients https://www.uofmhealth.org/conditions-treatments/digestive-and-liver-health/diaphragmatic-breathing-gi-patients

The Effect of Diaphragmatic Breathing on Attention, Negative Affect and Stress in Healthy Adults https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28626434/

Stress effects on the body https://www.apa.org/topics/stress/body

Effectiveness of diaphragmatic breathing for reducing physiological and psychological stress in adults: a quantitative systematic review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31436595/

Effects of Diaphragmatic Breathing on Health: A Narrative Review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33076360/