Πρόληψη και θεραπεία

iAge: Το ρολόι που προβλέπει νοσηρότητα, γήρανση και υγεία ανοσοποιητικού!

Φανταστείτε να μπορούσαμε να προβλέψουμε τον τρόπο με τον οποίο θα γεράσουμε, ή να μαντέψουμε τι είδους πάθηση μπορεί να αποκτήσουμε, χωρίς καν να έχουμε κάποιο σύμπτωμα. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Aging, δίνει νέα δεδομένα για την πρόβλεψη της γήρανσης και των συνοδευόμενων ασθενειών.

Τι είναι το ρολόι γήρανσης;

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Buck και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ δημιούργησαν ένα ρολόι γήρανσης (iAge) το οποίο μετράει το φορτίο φλεγμονής σε έναν οργανισμό, και μπορεί να  προβλέψει παραμέτρους όπως νοσηρότητα, αδυναμία, υγεία του ανοσοποιητικού και καρδιαγγειακή γήρανση. Ακόμη, χρησιμοποιώντας τεχνικές deep learning, δηλαδή μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης, μελέτησαν τους ανοσοποιητικούς παράγοντες του αίματος 1001 ατόμων, και εντόπισαν μια πρωτεΐνη που σχετίζεται με την καρδιακή γήρανση. Η τελευταία, μπορεί να αξιοποιηθεί για την έγκαιρη ανίχνευση παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με την ηλικία, καθώς και για μελλοντική θεραπεία.

«Υπάρχει έλλειψη σε βασικές ανοσολογικές παραμέτρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ατόμων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μεμονωμένες ή ακόμη και πολλαπλές χρόνιες ασθένειες της γήρανσης», δήλωσε ο David Furman, Ph.D., Αναπληρωτής Καθηγητής του Ινστιτούτου Buck, Διευθυντής του 1001 Immunomes Project στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Η χρήση της βιολογίας στην εντελώς αμερόληπτη προσέγγισή μας μας επέτρεψε να εντοπίσουμε έναν αριθμό παραμέτρων, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρής πρωτεΐνης του ανοσοποιητικού που εμπλέκεται σε συστηματική χρόνια φλεγμονή και καρδιακή γήρανση (σχετιζόμενη με την ηλικία). Έχουμε πλέον τα μέσα για την ανίχνευση μιας δυσλειτουργίας και ένα τρόπο να παρέμβουμε πριν εμφανιστεί η πλήρης παθολογία.»

Σύμφωνα με τον πρώτο συγγραφέα Nazish Sayed, MD, Ph.D., Επίκουρο Καθηγητή Αγγειακής Χειρουργικής στο Stanford Medicine, φάνηκε ότι ο ισχυρότερος παράγοντας του iAge να είναι η διαλυτή χημειοκίνη CXCL9.

Τι είναι η χημειοκίνη CXCL9;

Πρόκειται για μια μικρή πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού που συνήθως ο ρόλος της είναι να προσελκύσει λεμφοκύτταρα στη θέση μιας λοίμωξης, να πολλαπλασιάσει και να διαφοροποιήσει κύτταρα του ανοσοποιητικού και να προκαλέσει εξαγγείωση των ιστών. Είναι ευρέως γνωστός βιοδείκτης ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας και δυσλειτουργίας της αριστερής κοιλίας.

Το επιπλέον στοιχείο που προστέθηκε σε αυτή την έρευνα είναι ότι το CXCL9 ρυθμίζει τα πολλαπλά γονίδια που σχετίζονται με τη φλεγμονή και εμπλέκεται στην κυτταρική γήρανση, την αγγειακή γήρανση και την καρδιακή ανεπάρκεια. Μάλιστα, σε πειράματα που έγιναν τόσο σε κύτταρα ποντικών όσο και σε ανθρώπων, φάνηκε ότι με την αποσιώπηση του γονιδίου αυτού, αναστράφηκε η απώλεια λειτουργίας στη γήρανση τους.

Ποιοί ήταν οι πιο σημαντικοί δείκτες υγείας;

Τα αποτελέσματα της αρχικής ανάλυσης (με κλινικό ιστορικό 902 ατόμων), επιβεβαιώθηκαν με άλλα αποτελέσματα, που προέρχονται από ανεξάρτητη μελέτη που αφορούσε υπερήλικες για θνησιμότητα όλων των αιτιών, και είχε διεξαχθεί από το Framinghum. Ο Furman λέει ότι όσον αφορά την υγεία και τη μακροζωία, η «ηλικία» του ανοσοποιητικού συστήματος κάποιου σίγουρα ξεπερνά την ηλικία που αναγράφεται στην άδεια οδήγησής του. «Κατά μέσο όρο, οι υπερήλικες έχουν ανοσολογική ηλικία που είναι 40 χρόνια νεότερη από εκείνη που θεωρείται» φυσιολογική «και έχουμε, μάλιστα ένα ακραίο παράδειγμα, ενός εξαιρετικά υγιή άνδρα 105 ετών (που ζει στην Ιταλία) και έχει το ανοσοποιητικό σύστημα ατόμου 25 χρονών «, είπε.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που περιλάμβαναν και στοιχεία για την υγεία της καρδιάς, επικυρώθηκαν επίσης από μια ξεχωριστή ομάδα 97 εξαιρετικά υγιών ενηλίκων (ηλικίας 25-90 ετών), στο Palo Alto της Καλιφόρνια. Ο Furman λέει ότι οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ του CXCL9 και της ταχύτητας των παλμών, που είναι δείκτης αγγειακής δυσκαμψίας. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι όλοι υγιείς σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες εργαστηριακές εξετάσεις και κλινικές εκτιμήσεις, αλλά χρησιμοποιώντας το iAge καταφέραμε να προβλέψουμε ποιος είναι πιθανό να πάσχει από υπερτροφία της αριστερής κοιλίας και αγγειακή δυσλειτουργία.»

Ο Furman λέει ότι το iAge μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό του κινδύνου κάποιου να αναπτύξει πολλαπλές χρόνιες ασθένειες αξιολογώντας τη συσσωρευμένη φυσιολογική βλάβη στο ανοσοποιητικό του σύστημα. Για παράδειγμα, συνδυάζοντας βιολογικές ανοσολογικές μετρήσεις με δεδομένα σχετικά με το πόσο καιρό χρειάζεται κάποιος να σηκωθεί από μια καρέκλα και να περπατήσει σε μια συγκεκριμένη απόσταση καθώς και τον βαθμό αυτονομίας και ανεξαρτησίας του, είναι δυνατόν να προβλεφθεί η αδυναμία που σχετίζεται με την ηλικία. «Χρησιμοποιώντας το iAge είναι δυνατό να προβλέψουμε επτά χρόνια νωρίτερα ποιος θα γίνει αδύναμος», είπε. «Αυτό μας αφήνει πολύ χώρο για παρεμβάσεις.»

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Aging Buck Institute for Research on. First Actionable Clock That Predicts Immunological Health and Chronic Diseases of Aging. https://medicalxpress.com/news/2021-07-actionable-clock-immunological-health-chronic.html

Altara Raffaele et al. “Left Ventricular Dysfunction and CXCR3 Ligands in Hypertension: From Animal Experiments to a Population-Based Pilot Study.” PLOS ONE, vol. 10, no. 10, Oct. 2015, p. e0141394. PLoS Journals 10.1371/journal.pone.0141394

Sayed Nazish et al. “An Inflammatory Aging Clock (IAge) Based on Deep Learning Tracks Multimorbidity, Immunosenescence, Frailty and Cardiovascular Aging.” Nature Aging, vol. 1, no. 7, July 2021, pp. 598–615. www.nature.com, 10.1038/s43587-021-00082-y