Εγκυμοσύνη

Ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αντιμετώπιση της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη φέρνει μαζί της ένα σωρό αλλαγές στο σώμα σας. Ενώ οι περισσότερες έγκυες γνωρίζουν ήδη τα προφανή πράγματα (πρωινή ναυτία, αύξηση βάρους, λιγούρες για διάφορα τρόφιμα που είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν πλήρως), υπάρχουν πρόσθετες αλλαγές που πρέπει να έχετε κατά νου αν έχετε μια κατάσταση υγείας όπως η χρόνια ανοσολογική θρομβοπενίαιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα, γνωστή και ως IΘΠ). Η αντιμετώπιση της χρόνιας IΘΠ στην εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής με την αιμορραγίας και τους μώλωπες πιο έντονα και, χωρίς παρακολούθηση και θεραπεία, να επηρεάσει ενδεχομένως τον τοκετό σας ή την υγεία του μωρού σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχετε φόβους για την υγεία σας ή επιπλοκές αν είστε έγκυος με χρόνια IΘΠ – απλώς αξίζει να προετοιμαστείτε με πληροφορίες και να συζητήσετε διεξοδικά με τον γιατρό σας, ώστε εσείς και το μωρό σας να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε εάν είστε έγκυος με χρόνια IΘΠ.

Τι πρέπει να γνωρίζετε εάν είστε έγκυος με χρόνια ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα;

  1. Η εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει τον αριθμό των αιμοπεταλίων σας, ακόμη και αν δεν έχετε χρόνια ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα

Είναι φυσιολογικό η εγκυμοσύνη να μειώνει το επίπεδο των αιμοπεταλίων ενός ατόμου, ή των κυττάρων που βοηθούν το αίμα σας να πήξει για να αποφευχθεί η υπερβολική αιμορραγία, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 από το New England Journal of Medicine, η οποία εξέτασε δεδομένα για περισσότερους από 7.000 τοκετούς. Η έρευνα έδειξε ότι ο μέσος αριθμός αιμοπεταλίων στις έγκυες συμμετέχουσες κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ήταν 251.000 -ακόμη στα 150.000 έως 450.000 αιμοπετάλια ανά μικρολίτρο αίματος που η Ιατρική του Johns Hopkins θεωρεί φυσιολογικά, αλλά περίπου 22.000 αιμοπετάλια ανά μικρολίτρο χαμηλότερα από εκείνα των μη εγκύων γυναικών της μελέτης.

Παρόλο που μπορεί να είναι φυσιολογικό να παρατηρείται πτώση των αιμοπεταλίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μείωση αυτή μπορεί να είναι ανησυχητική εάν έχετε χρόνια IΘΠ. Ο γιατρός σας πιθανόν να θέλει να ελέγχει τακτικά τον αριθμό των αιμοπεταλίων σας για να βεβαιωθεί ότι δεν πέφτει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, μπορεί να ελέγχει τον αριθμό των αιμοπεταλίων σας μία φορά το μήνα κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου, στη συνέχεια κάθε δύο εβδομάδες μετά τις 28 εβδομάδες και εβδομαδιαία μόλις περάσετε το όριο των 36 εβδομάδων.

  1. Είναι έξυπνο να προσέχετε για τυχόν νέα ή χειρότερα συμπτώματα της ιδιοπαθούς θρομβοπενική πορφύρα κατά την εγκυμοσύνη

“Η πορεία της IΘΠ στην εγκυμοσύνη είναι μεταβλητή και δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει τη νόσο ενός ασθενούς”, λέει η Lisa Zuckerwise, M.D., επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, η οποία ειδικεύεται στη θεραπεία εγκύων με χρόνια IΘΠ.

Ορισμένοι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η εγκυμοσύνη δεν έχει καμία επίπτωση στα συμπτώματα της χρόνιας IΘΠ. Αλλά αν αρχίσετε να παρατηρείτε συμπτώματα που δεν είχατε βιώσει εδώ και καιρό (ή ποτέ!), αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεστε θεραπεία.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της χρόνιας ιδιοπαθούς θρομβοπενική πορφύρα ;

Ενώ όλα αυτά τα συμπτώματα είναι σίγουρα άξια προσοχής, δεν αποτελούν όλα ένα οριστικό σημάδι ότι η χρόνια ΙΘΠ σας επιδεινώνεται κατά την εγκυμοσύνη.

Πώς η χρόνια ITP μπορεί να επηρεάσει τον τοκετό σας και την υγεία του μωρού σας;

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο κολπικός τοκετός είναι ασφαλέστερος από την καισαρική τομή (ή το αντίστροφο) για τους μελλοντικούς γονείς με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Τις εβδομάδες που προηγούνται του τοκετού, ο γιατρός σας θα θελήσει να ανεβάσει τον αριθμό των αιμοπεταλίων σας σε τουλάχιστον 50.000 ανά μικρολίτρο αίματος για να μειώσει τον κίνδυνο υπερβολικής αιμορραγίας. Ένας αριθμός αιμοπεταλίων άνω των 80.000 ανά μικρολίτρο αίματος κατά τη στιγμή του τοκετού είναι ακόμη καλύτερος.

Αυτός ο υψηλότερος στόχος των τουλάχιστον 80.000 αιμοπεταλίων ανά μικρολίτρο αίματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας όταν πρόκειται για τις επιλογές ανακούφισης από τον πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού, ιδίως τις επισκληρίδιες. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η έλλειψη αρκετών αιμοπεταλίων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας γύρω από τη σπονδυλική στήλη μετά από επισκληρίδιο. Τα άτομα με σοβαρά χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνουν επισκληρίδιο, αφήνοντάς τους με λιγότερες επιλογές για τον έλεγχο του πόνου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αιμοπεταλίων του μωρού σας μπορεί να είναι χαμηλός και μετά τον τοκετό. Μετά τον τοκετό, ο γιατρός σας θα πρέπει να συλλέξει αίμα από τον ομφάλιο λώρο για να ελέγξει τον αριθμό των αιμοπεταλίων του μωρού σας. Ευτυχώς, ακόμη και αν το μωρό σας έχει χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων μετά τον τοκετό, αυτό συνήθως διορθώνεται από μόνο του. Εάν όχι, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν.

Τέλος, καθώς αναζητάτε στοιχεία σχετικά με τη χρόνια IΘΠ στην εγκυμοσύνη, πιθανόν να συναντήσετε έρευνες που δείχνουν ότι μπορείτε να περάσετε αντισώματα κατά των αιμοπεταλίων στο μωρό σας μέσω του μητρικού γάλακτος. Αυτό μπορεί να παρατείνει τον χρόνο που το βρέφος έχει χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτείτε κατευθείαν το γάλα, αν προτιμάτε να προσπαθήσετε να θηλάσετε. Εάν μπορείτε, καλό θα ήταν να συνεργαστείτε με έναν ειδικό, όπως ένας παιδίατρο, για να παρακολουθεί τον αριθμό των αιμοπεταλίων του μωρού σας καθώς θηλάζετε και να σας βοηθήσει να έχετε οποιαδήποτε εικόνα αναζητάτε.

Είναι δυνατή η θεραπεία της χρόνιας ITP κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εάν είναι απαραίτητο;

Τα περισσότερα άτομα με χρόνια IΘΠ δεν θα χρειαστούν θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, λέει ο Neil Morganstein, M.D., ο οποίος ειδικεύεται στην αιματολογία και την ογκολογία στο Κέντρο Καρκίνου Carol G. Simon του Overlook Medical Center. Αλλά αν ο αριθμός των αιμοπεταλίων σας πέσει κάτω από ένα επίπεδο που ο γιατρός σας θεωρεί ασφαλές, μπορεί να χρειαστείτε ιατρική παρέμβαση.

Ορισμένες θεραπείες IΘΠ είναι γενικά ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ άλλες μπορεί να ενέχουν σημαντικούς κινδύνους που θα πρέπει να σταθμίσετε έναντι των οφελών με τον γιατρό σας. Οι γιατροί συνήθως δοκιμάζουν πρώτα τα κορτικοστεροειδή, τα οποία είναι συνήθως ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση των αιμοπεταλίων και μια σχετικά ασφαλής επιλογή για τις εγκύους και τα έμβρυά τους.

Μια άλλη θεραπεία χρόνιας ΙΤΡ που οι ειδικοί θεωρούν γενικά ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη (IVIg), η οποία περιλαμβάνει τη λήψη αντισωμάτων από πλάσμα δότη. Αυτό μπορεί να αυξήσει γρήγορα τα επίπεδα των αιμοπεταλίων σας, γεγονός που την καθιστά μια επιλογή σε επείγουσα κατάσταση.

Αν και υπάρχει πάντα μια αξιολόγηση κινδύνου-οφέλους που αφορά τη χρήση φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και τα δύο αυτά θεωρούνται σχετικά ασφαλή και κατάλληλα για χρήση, ειδικά κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης και καθώς σχεδιάζετε τον τοκετό.

Πέρα από αυτές τις δύο επιλογές, η ανάλυση κινδύνου-οφέλους γίνεται πιο διαφοροποιημένη. Για παράδειγμα, το ανοσοκατασταλτικό φάρμακο rituximab μπορεί να σταματήσει το σώμα σας από το να καταστρέφει πάρα πολλά αιμοπετάλια, αλλά δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα και να επηρεάσει το έμβρυο, εξηγεί η Natalia Neparidze, M.D. επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής ογκολογίας και αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale. Άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που βοηθούν στην αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων σας θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων, ο οποίος μπορεί να γίνει ακόμη πιο σημαντικό να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το θέμα είναι πραγματικά να συζητήσετε τις επιλογές σας με το γιατρό σας για να καθορίσετε πόσο σοβαρή είναι η IΘΠ σας και πότε τα οφέλη μιας συγκεκριμένης θεραπείας μπορεί να υπερτερούν των κινδύνων.

Εάν έχετε σοβαρή IΘΠ και οι διαθέσιμες θεραπείες δεν αποδίδουν, η σπληνεκτομή -αφαίρεση της σπλήνας σας, του οργάνου που καταστρέφει τα αιμοπετάλια στην IΘΠ- μπορεί να είναι μια επιλογή για ορισμένους ανθρώπους. Οι χειρουργοί μπορούν συχνά να κάνουν μια ασφαλή σπληνεκτομή κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, εάν είναι απολύτως απαραίτητο, αλλά η μεγάλη χειρουργική επέμβαση πιθανώς δεν είναι κάτι που ονειρευόσασταν να κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, οπότε θα πρέπει πρώτα να εξαντλήσετε άλλες επιλογές.

Συμπεραίνοντας η χρόνια IΘΠ πιθανώς δεν θα αλλάξει τη συνολική πορεία της εγκυμοσύνης σας -και μπορεί να μην την επηρεάσει καν. Συνεργαστείτε στενά με τον γιατρό σας (ο οποίος μπορεί να είναι μαιευτήρας, αιματολόγος και παιδίατρος ή νεογνολόγος) για να καταλάβετε αν χρειάζεστε θεραπεία για τη χρόνια IΘΠ και ποια επιλογή μπορεί να είναι η καλύτερη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Κατά τα άλλα, προσπαθήστε να κάνετε τα συνηθισμένα πράγματα που συνιστώνται για τις εγκύους, όπως να κοιμάστε αρκετά και να παίρνετε τις προγεννητικές βιταμίνες σας, και παρηγορηθείτε με το γεγονός ότι η χρόνια IΘΠ είναι συχνά μια απολύτως διαχειρίσιμη ασθένεια – πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What Are Platelets and Why Are They Important? https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/what-are-platelets-and-why-are-they-important

Immune Thrombocytopenia in Pregnancy by Evi Stavrou, MD and Keith R. McCrae, MD https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC2784425/

American Society of Hematology 2019 guidelines for immune thrombocytopenia by Cindy Neunert, Deirdra R. Terrell, Donald M. Arnold, George Buchanan, Douglas B. Cines, Nichola Cooper, Adam Cuker, Jenny M. Despotovic, James N. George, Rachael F. Grace, Thomas Kühne, David J. Kuter, Wendy Lim, Keith R. McCrae, Barbara Pruitt, Hayley Shimanek, Sara K. Vesely https://ashpublications.org/bloodadvances/article/3/23/3829/429213/American-Society-of-Hematology-2019-guidelines-for

Neuraxial Anesthesia in Parturients with Thrombocytopenia A Multisite Retrospective Cohort Study https://journals.lww.com/anesthesia-analgesia/Fulltext/2015/10000/Neuraxial_Anesthesia_in_Parturients_with.21.aspx

Immune thrombocytopenia and pregnancy by Srividhya Sankaran, MD MRCOG and Susan E Robinson, MRCP MSc FRCPath https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4989643/

How I treat thrombocytopenia in pregnancy by Terry Gernsheimer, Andra H. James, Roberto Stasi https://ashpublications.org/blood/article/121/1/38/31058/How-I-treat-thrombocytopenia-in-pregnancy

Immune thrombocytopenia (ITP) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/idiopathic-thrombocytopenic-purpura/diagnosis-treatment/drc-20352330

Platelet Counts during Pregnancy by Jessica A. Reese, Ph.D., Jennifer D. Peck, Ph.D., David R. Deschamps, M.D., Jennifer J. McIntosh, D.O., Eric J. Knudtson, M.D., Deirdra R. Terrell, Ph.D., Sara K. Vesely, Ph.D., and James N. George, M.D.