Διάγνωση

Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Ηλεκτροκαρδιογράφημα
Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Τι είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα;

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) είναι μία απλή, ανώδυνη εξέταση η οποία μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Κάθε χτύπος της πυροδοτείται από ένα ηλεκτρικό σήμα που ξεκινά από το ανώτερο μέρος του οργάνου και καταλήγει στο κατώτερο. Τα καρδιακά προβλήματα συνήθως επηρεάζουν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει ένα ΗΚΓ εάν βιώνετε συμπτώματα, όπως:

 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Αίσθηση ανώμαλου καρδιακού παλμού
 • Πόνο στο στήθος
 • Ταχυπαλμία ή αίσθηση «φτερουγίσματος» της καρδιάς
 • Αδυναμία ή κόπωση
 • Ανίχνευση ασυνήθιστων ήχων όταν ο γιατρός ακροάζεται την καρδιά σας

Ένα ΗΚΓ θα βοηθήσει στον εντοπισμό της αιτίας των συμπτωμάτων και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Αν είστε άνω των 50 ετών ή έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιοπαθειών, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει ΗΚΓ για την ανίχνευση πρώιμων ενδείξεων κάποιας νόσου.

Τι συμβαίνει κατά την διάρκεια του ηλεκτροκαρδιογραφήματος;

Το ΗΚΓ είναι γρήγορο, ανώδυνο και δεν φέρει κινδύνους. Αφού φορέσετε μία νοσοκομειακή ρόμπα, ο γιατρός, με την βοήθεια ενός ειδικού τζελ, θα προσκολλήσει 12 με 15 ηλεκτρόδια στο στήθος, τα χέρια και τα πόδια σας. Πιθανώς να χρειαστεί να ξυρίσει τις συγκεκριμένες περιοχές, ώστε τα ηλεκτρόδια να εφαρμόζουν σωστά. Αυτά συνδέονται μέσω καλωδίων με το μηχάνημα του ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

Κατά την διάρκεια της εξέτασης, θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι, καθώς το μηχάνημα θα καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας και θα εμφανίζει τις πληροφορίες σε ένα γράφημα. Θα πρέπει να παραμείνετε όσο το δυνατόν ακίνητοι και να αναπνέετε φυσιολογικά. Δεν πρέπει να μιλάτε κατά την διάρκεια του ΗΚΓ.

Μετά το πέρας του, τα ηλεκτρόδια αφαιρούνται και πετώνται. Η συνολική διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 10 λεπτά.

Τύποι ηλεκτροκαρδιογραφήματος

Το ΗΚΓ καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας για όση ώρα διαρκεί η εξέταση. Ωστόσο, υπάρχουν παθήσεις οι οποίες δεν είναι μόνιμες, αλλά κάνουν την εμφάνισή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται παρατεταμένη ή πιο εξειδικευμένη παρακολούθηση.

Τεστ κοπώσεως

Ορισμένα καρδιακά προβλήματα εμφανίζονται μόνο κατά την διάρκεια της άθλησης. Στο τεστ κοπώσεως, πραγματοποιείται ένα ΗΚΓ, ενώ γυμνάζεστε. Συνήθως χρησιμοποιούνται ένας διάδρομος ή ένα στατικό ποδήλατο.

Holter ρυθμού

Γνωστό και ως φορητό ηλεκτροκαρδιογράφημα, το Holter ρυθμού καταγράφει την καρδιακή δραστηριότητα για 24 ως 48 ώρες. Ταυτόχρονα, εσείς κρατάτε ημερολόγιο των δραστηριοτήτων σας, ώστε να βοηθήσετε τον γιατρό να εντοπίσει την αιτία των συμπτωμάτων. Ηλεκτρόδια προσκολλημένα στο στήθος σας καταγράφουν τις πληροφορίες σε μία φορητή συσκευή που λειτουργεί με μπαταρίες και την οποία μπορείτε να μεταφέρετε στην τσέπη σας, στην ζώνη σας ή κρεμώντας την στον ώμο.

Παρακολούθηση συμβάντων

Συμπτώματα που δεν εμφανίζονται πολύ συχνά μπορεί να απαιτούν έναν καταγραφέα συμβάντων. Είναι παρόμοιο με το Holter ρυθμού, αλλά καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς μόνο όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται. Ορισμένοι καταγραφείς ενεργοποιούνται αυτόματα με την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ενώ άλλα απαιτούν να πιέσετε ένα κουμπί. Μπορείτε να στείλετε τις πληροφορίες απευθείας στον γιατρό σας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος;

Υπάρχουν ελάχιστοι έως μηδενικοί κίνδυνοι που να σχετίζονται με το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν δερματικό εξάνθημα στην περιοχή όπου ήταν τοποθετημένα τα ηλεκτρόδια, αλλά αυτό υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς θεραπεία.

Άτομα που υποβάλλονται σε τεστ κοπώσεως μπορεί να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο εμφράγματος, αλλά κάτι τέτοιο σχετίζεται με το τεστ κοπώσεως καθαυτό και όχι με το ΗΚΓ.

Το ΗΚΓ απλώς καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Δεν διοχετεύει καθόλου ηλεκτρισμό και είναι απολύτως ασφαλές.

Πώς να προετοιμαστείτε για το ηλεκτροκαρδιογράφημα;

Αποφύγετε την πόση παγωμένου νερού ή την άθληση πριν από το ΗΚΓ. Το μεν παγωμένο νερό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο πρότυπο ηλεκτρικής δραστηριότητας που θα καταγράψει το τεστ, η δε άθληση θα αυξήσει τον καρδιακό παλμό επηρεάζοντας τα αποτελέσματα.

Ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος

Εάν το ηλεκτροκαρδιογράφημα δείξει φυσιολογικά αποτελέσματα, ο γιατρός θα σας τα εξηγήσει σε ένα επερχόμενο ραντεβού.

Σε περίπτωση, όμως, που αποκαλύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ο γιατρός θα πρέπει να σας καλέσει αμέσως.

Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα θα τον βοηθήσει να καθορίσει αν:

 • Έχετε προβλήματα με τις βαλβίδες της καρδιάς.
 • Ο καρδιακός παλμός είναι αργός, γρήγορος ή άτακτος.
 • Έχετε καρδιακές ανωμαλίες, όπως διογκωμένη καρδιά, μειωμένη αιματική ροή ή προβλήματα εκ γενετής.
 • Έχετε φραγμένες αρτηρίες ή στεφανιαία νόσο.
 • Έχετε πάθει έμφραγμα στο παρελθόν.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Electrocardiogram test overview. (2012). cardiosmart.org/healthwise/hw21/3248/hw213248

Mayo Clinic Staff. (2015). Electrocardiogram (ECG or EKG). mayoclinic.org/tests-procedures/ekg/about/pac-20384983

What is an electrocardiogram? (2010). nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/ekg/