Υγεία του ματιού

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Ποια συμπληρώματα την επιβραδύνουν;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, πιο αποτελεσματικά και ασφαλέστερα, τα συμπληρώματα που περιέχουν βήτα-καροτίνη. Και οι δύο συνθέσεις συμπληρωμάτων περιέχουν παράλληλα βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, χαλκό και ψευδάργυρο.

Η βήτα-καροτίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι τύποι καροτενοειδών που δίνουν στα φυτά, όπως οι κολοκύθες, το καλαμπόκι και οι ντομάτες, το πορτοκαλί, κίτρινο και κόκκινο τους χρώμα. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι παρόλο που η βήτα-καροτίνη ήταν σε θέση να επιβραδύνει την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα που είναι ή ήταν καπνιστές. Αντίθετα, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη επιβράδυναν την εξέλιξη της νόσου πιο αποτελεσματικά από ότι η β-καροτίνη και δεν αύξησαν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. (Η FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τη θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας)

Τα πιο πάνω ευρήματα, βασίζονται σε δεδομένα 10 ετών, μιας μεγάλης μελέτης που ονομάζεται AREDS2, Age-related Eye Disease Studies, που αξιολόγησε το νεότερο σκεύασμα. Η αρχική μελέτη AREDS, που ξεκίνησε το 1992, εξέτασε ένα συμπλήρωμα που περιείχε 15 χιλιοστόγραμμα βήτα-καροτίνης και βρήκε σημαντική επιβράδυνση στην εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.(Διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας: Πώς γίνεται διάγνωση;)

Τα συμπληρώματα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης επιβραδύνουν την εξέλιξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Όταν ξεκίνησε η μελέτη AREDS, τη δεκαετία του 1990, οι ερευνητές δεν γνώριζαν πολλά για τα καροτενοειδή. Ήξεραν ωστόσο, ότι ήταν πιθανώς σημαντικά για την προστασία της όρασης, διότι συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή. (7 θρεπτικά συστατικά που μπορεί να λείπουν από τη διατροφή σας)

Σύμφωνα με τον ερευνητή της AREDS, Δρ. Paul S. Bernstein, MD, PhD, η βήτα-καροτίνη μελετήθηκε τη δεκαετία του ’90 επειδή διατίθετο στην αγορά ως συμπλήρωμα, σε μια εποχή που η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη δεν ήταν ευρέως διαθέσιμες. Όπως εξήγησε, η νέα μελέτη είναι πολύ καθησυχαστική, νοουμένου ότι η βήτα-καροτίνη είναι κακός παράγοντας όταν χορηγείται σε πολύ υψηλές δόσεις. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά, παρόλο που διαφέρουν κατά δύο μόνο οξυγόνα από τη βήτα-καροτίνη. Η βήτα-καροτίνη, που υπάρχει στα τρόφιμα, δεν αποτελεί πρόβλημα για τους καπνιστές ή τους πρώην καπνιστές, και η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε καροτενοειδή δεν είναι επικίνδυνη. (Πώς αλλάζουν τα μάτια μας καθώς μεγαλώνουμε;)

Σύμφωνα με την Emily Chew, MD, επικεφαλής ερευνήτρια της AREDS2, στόχος της μελέτης ήταν να δημιουργηθεί μια εξίσου αποτελεσματική φόρμουλα συμπληρώματος, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε, είτε καπνίζει, είτε όχι. Η έρευνα της ομάδας της, ακολούθησε 3.882, από τους αρχικούς 4.203 συμμετέχοντες στην AREDS2, για επιπλέον πέντε χρόνια, ξεκινώντας από το 2012. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες που έλαβαν συμπλήρωμα με βήτα-καροτίνη, 6 από τους 637 μη καπνιστές (0,94%) και 32 από τους 711 πρώην καπνιστές (4,5%), ανέπτυξαν καρκίνο του πνεύμονα. Συγκριτικά, μεταξύ εκείνων που έλαβαν συμπληρώματα με λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, 4 από τους 606 μη καπνιστές (0,66%) και 17 από τους 735 πρώην καπνιστές (2,3%) εμφάνισαν καρκίνο του πνεύμονα. Το σκεύασμα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης μείωσε τον κίνδυνο εξέλιξης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας κατά 26%. (Καρκίνος του πνεύμονα: 7+1 ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα)

Πρέπει να παίρνουν όλοι συμπληρώματα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα που δεν έχουν ενδιάμεση ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), δεν μπορούν να βοηθηθούν από τα συμπληρώματα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. 

Ως εκ τούτου, η Chew προτείνει την κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής, όπως η μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με μονοακόρεστα έλαια, όπως το ελαιόλαδο και το ψάρι, δύο φορές την εβδομάδα.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Study Highlights the Safest Supplements to Slow Age-Related Macular Degeneration https://www.verywellhealth.com/lutein-zeaxanthin-macular-degeneration-5496611

Long-term Outcomes of Adding Lutein/Zeaxanthin and ω-3 Fatty Acids to the AREDS Supplements on Age-Related Macular Degeneration Progression AREDS2 Report 28 https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/article-abstract/2792855