Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Ημικρανία και αλλαγές καιρού: Ποια είναι η σχέση μεταξύ τους;

Παρόλο που δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι ακριβώς παράγοντες προκαλούν κρίσεις ημικρανίας σε ορισμένους ανθρώπους, οι ειδικοί θεωρούν ότι ορισμένα γονίδια, αλλαγές στα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών του εγκεφάλου, αλλαγές στον ίδιο τον εγκέφαλο, ορισμένα τρόφιμα, ορμονικές αλλαγές, το άγχος, ακόμη και οι αλλαγές του καιρού είναι ορισμένες από τις βασικές τους αιτίες. (Τι να κάνετε ή τι να αποφύγετε μόλις διαγνωστείτε με ημικρανία;)

Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στις αλλαγές του καιρού και την ημικρανία;

Ανάλυση που πραγματοποιήθηκε το 2015 στην Ταϊβάν, διαπίστωσε ότι για τους μισούς ανθρώπους που ζουν με ημικρανίες, οι αλλαγές του καιρού αποτελούν συνήθως το έναυσμα για τις ημικρανίες τους. (Ημικρανίες: Εντοπίστηκαν νέοι γενετικοί παράγοντες κινδύνου)

Οι καταιγίδες, οι ακραίες θερμοκρασίες και οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση είναι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στις ημικρανίες, αλλάζοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης και άλλων χημικών ουσιών του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που αφορά τη σύνδεση μεταξύ ημικρανίας και καιρού είναι ανάμικτα, γεγονός που καθιστά δύσκολο στους ερευνητές να καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα. Πιο κάτω όμως, θα δούμε τα βασικά σημεία αυτής της έρευνας, που συνδέουν τον καιρό με τις ημικρανίες. (Ημικρανία: Ποια είναι τα στάδιά της; Τι πρέπει να γνωρίζετε για το καθένα;)

1. Υγρασία

Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην υγρασία, τη θερμοκρασία και την ημικρανία, ωστόσο αυτή η σχέση δεν είναι πάντα συνεπής.

Σε γενικές γραμμές, η αυξημένη υγρασία και οι αυξημένες θερμοκρασίες (ειδικά αν είναι απότομες) πυροδοτούν κρίσεις ημικρανίας στους περισσότερους ανθρώπους. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2017 και δημοσιεύθηκε στο International Journal of Biometeorology, διαπίστωσε αύξηση των επισκέψεων στα επείγοντα για θέματα ημικρανιών, τις πολύ ζεστές και υγρές ημέρες. Το ίδιο παρατηρήθηκε και τις πολύ κρύες και ξηρές ημέρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας λόγος για το πιο πάνω αποτέλεσμα, οφείλεται στην αφυδάτωση που προκαλούν στο σώμα τέτοιες περιβαλλοντικές συνθήκες, η οποία αποτελεί αναγνωρισμένο παράγοντα ημικρανίας. (10 σημάδια που φανερώνουν ότι είστε αφυδατωμένοι)

2. Μεταβολές θερμοκρασίας

Η θερμοκρασία από μόνη της μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις ημικρανίας, αν και δεν καταλήγουν όλες οι μελέτες στο ίδιο συμπέρασμα.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2015, έδειξε ότι η ανταπόκριση του σώματος στη θερμοκρασία μπορεί να παίζει ρόλο στην ικανότητά της να προκαλεί ημικρανία. Στη μελέτη, τα άτομα που ήταν ευαίσθητα στη θερμοκρασία βίωσαν περισσότερες κρίσεις ημικρανίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι άνθρωποι που δεν ήταν ευαίσθητοι στη θερμοκρασία βίωσαν περισσότερες κρίσεις το καλοκαίρι, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Σύμφωνα με τη μελέτη, η αιτία αυτού του αποτελέσματος μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα που είναι ευαίσθητα στη θερμοκρασία παρατηρούν πιο εύκολα τις αλλαγές της ψυχρής θερμοκρασίας. (Ημικρανίες: Οι συμπληρωματικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές;)

Από την άλλη, μια μελέτη του 2020 δεν βρήκε καμία σχέση ανάμεσα στον ζεστό ή κρύο καιρό και την ημικρανία και ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη περαιτέρω έρευνα.

3. Καταιγίδες

Λίγες μελέτες εξετάζουν άμεσα την επίδραση των καταιγίδων στην ημικρανία. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι οι κεραυνοί συνδέονται με πονοκεφάλους σε άτομα που ζουν με ημικρανία. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές το γιατί συνέβαινε αυτό.

Οι καταιγίδες, ως έναυσμα της ημικρανίας, μπορεί να σχετίζονται με τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση. Η μείωση της βαρομετρικής (αέρα) πίεσης που γενικά υποδηλώνει επερχόμενη καταιγίδα, συσχετίστηκε με την ημικρανία σε μια μικρή μελέτη του 2015. Να υπενθυμίσουμε ότι η χαμηλή βαρομετρική πίεση προκαλεί διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και κατά συνέπεια ημικρανίες.

4. Ξηρές θερμοκρασίες

Όπως και με άλλες καιρικές συνθήκες, υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις των ξηρών θερμοκρασιών στην ημικρανία.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας, ο κρύος και ξηρός αέρας του χειμώνα μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και σε κρίσεις ημικρανίας.

Από την άλλη πλευρά, άλλες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του 2019, υποδηλώνουν ότι η υψηλότερη υγρασία σε ζεστό καιρό, συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα κρίσεων ημικρανίας. (7 Τρόφιμα που προκαλούν ημικρανίες)

5. Σκόνη

Η σχέση μεταξύ σκόνης και ημικρανίας είναι πιθανόν να συνδέεται με τις αλλεργίες. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017, διαπίστωσε ότι τα άτομα με αλλεργίες, όπως η αλλεργία στην σκόνη, είχαν πιο συχνά κρίσεις ημικρανίας.

Μια άλλη μελέτη του 2016, διαπίστωσε ότι οι ημικρανίες, μερικές φορές σχετίζονται με την αλλεργική ρινίτιδα, μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα αντιδρά σε ορισμένα αλλεργιογόνα. Η φλεγμονή που δημιουργείται ως απόκριση στα αλλεργιογόνα, ενδεχομένως να είναι και η αιτία των κρίσεων ημικρανίας. (Αλλεργική ρινίτιδα: Πώς θα την αντιμετωπίσετε στο σπίτι)

6. Άνεμος

Υπάρχει ελάχιστη έρευνα για τον άνεμο και την ημικρανία, αν και ο άνεμος αναφέρεται συχνά ως έναυσμα της ημικρανίας.

Μια μεγάλη μελέτη του 2000, εξέτασε τη σχέση μεταξύ της ημικρανίας και των ανέμων Chinook, που θεωρούνται οι πιο θερμοί, δυτικοί άνεμοι σε μέρη του Καναδά, διαπιστώνοντας ότι τις ημέρες πριν και μετά τους ανέμους Chinook, κατά τις οποίες είχαν την υψηλότερη ταχύτητα, οι κρίσεις ημικρανίας ήταν πιθανότερες σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες.

7. Βαρομετρική πίεση

Βαρομετρική πίεση είναι η μέτρηση της πίεσης του αέρα. Αύξηση της βαρομετρικής πίεσης σημαίνει ότι η πίεση του αέρα αυξάνεται και πτώση της βαρομετρικής πίεσης σημαίνει ότι η πίεση του αέρα μειώνεται.

Ο τρόπος με τον οποίο σχετίζονται οι πονοκέφαλοι με την βαρομετρική πίεση, έχει να κάνει με τα αιμοφόρα αγγεία. Όταν η πίεση αυξάνεται, τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν και όταν πέφτει, τα αιμοφόρα αγγεία διευρύνονται. Μια μικρή μελέτη του 2015 που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία, διαπίστωσε αύξηση των κρίσεων ημικρανίας όταν βαρομετρική πίεση έπεφτε έστω και ελάχιστα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, ως αποτέλεσμα αυτής της μείωσης, προκαλεί απελευθέρωση σεροτονίνης. Τα αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης, πυροδοτούν την αύρα των ημικρανιών. Όταν τα επίπεδα της σεροτονίνης πέσουν ξανά, τότε τα αιμοφόρα αγγεία διογκώνονται, γεγονός που οδηγεί σε κρίσεις ημικρανίας.


+ 10 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Migraine and Weather Changes: What’s the Link? https://www.healthline.com/health/migraine/weather-connection

Meteorologic parameters and migraine headache: ED study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25601162/

Patients with migraine are right about their perception of temperature as a trigger: time series analysis of headache diary data https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4446287/

Migraine Headache Triggered Specifically by Sunlight: Report of 16 Cases https://www.karger.com/Article/FullText/354165

The relationship between exposure to hot/cold weather and the clinical features of headaches in patients with migraine and tension-type headaches https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/01616412.2020.1723300

Seasonal Migraine Triggers https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/seasonal-migraine-triggers/

Examination of fluctuations in atmospheric pressure related to migraine https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684554/

Migraine associated with altitude: results from a population‐based study in Nepal https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5518276/

Weather, ambient air pollution, and risk of migraine headache onset among patients with migraine https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412019300662#bb0055

Allergic Rhinitis and Chronic Daily Headaches: Is There a Link? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4762930/