Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Ημικρανία με αύρα: Τι είναι και πώς αναγνωρίζεται;

Όλοι μας είμαστε λίγο – πολύ εξοικιωμένοι με την ημικρανία, καθώς είναι μια από τις πιο δεδομένες κατάστασεις/παθήσεις που μπορεί κανείς να συναντήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως με την ημικρανία, είναι ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της. Μπορεί να εμφανιστεί μόνο μια φορά, να αποτελεί μόνιμο πρόβλημα σε έναν ασθενή, αλλά να έχει και τελείως διαφορετική μορφή από ασθενή σε ασθενή.

Μια από τις μορφές της ημικρανίας, είναι εκείνη που συνοδεύεται από την αύρα. Αυτή η μορφή θεωρείται και η πιο κλασσική ημικρανία. Η ημικρανία με αύρα χαρακατηρίζεται από έναν επαναλαμβανόμενο πονοκέφαλο που μπορεί να εμφανιστεί είτε μετά, είτε ταυτόχρονα με  αισθητηριακές διαταραχές που ονομάζονται αύρα. Οι διαταραχές αυτές ποικίλλουν και  μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • λάμψεις φωτός 
 • τυφλά σημεία 
 • άλλες αλλαγές στην όραση, καθώς και  
 • μυρμήγκιασμα στο χέρι ή το πρόσωπό 

Ποιά τα συμπτώματα της ημικρανίας με αύρα;

Τα συμπτώματα της ημικαρανίας, συνοδευόμενης από αύρα, περιλαμβάνουν προσωρινές οπτικές ή άλλες διαταραχές που εμφανίζονται συνήθως πριν από τα υπόλοιπα συμπτώματα ημικρανίας ,όπως παραδέιγματος χάριν:

 • έντονος πόνος στο κεφάλι, 
 • ναυτία 
 • ευαισθησία στο φως ή και στον ήχο

Η αύρα εμφανίζεται συνήθως περίπου μία ώρα πριν ξεκινήσει ο πόνος στο κεφάλι και γενικά η διάρκεια της κυμαίνεται κάτω από 60 λεπτά. Έχει βέβαια παρατηρηθεί, ότι  η αύρα ημικρανίας μπορεί να εμφανιστεί και χωρίς πονοκέφαλο, ειδικά σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ημικρανία με αύρα αναπτύσσουν προσωρινά οπτικά συμπτώματα, τα οποία τείνουν να ξεκινούν από το κέντρο του οπτικού πεδίου και να εξαπλώνονται  σταδιακά προς τα έξω. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Τυφλά σημεία , τα οποία μερικές φορές σκιαγραφούνται με απλά γεωμετρικά σχέδια
 • Γραμμές ζιγκ-ζαγκ που σταδιακά επιπλέουν στο οπτικό σας πεδίο
 • Λαμπερά σημεία ή αστέρια
 • Αλλαγές στην όραση ή απώλεια όρασης
 • Λάμψεις φωτός

Πέρα όμως τα οπτικά σύμπτώματα, η αύρα ενδέχεται να εμφανιστεί και με άλλους τρόπους. Πιο συχνά αναφέρεται το μούδιασμα. Συνήθως, το μυρμήγκιασμα αυτό εμφανίζεται είτε στη μια πλευρά του προσώπου είτε στο ένα χέρι και εξαπλώνεται σταδιακά σε όλη τη πλευρά . Επιπλέον μια γενικευμένη αίσθηση μυικής αδυναμίας, καθώς και δυσκολία στην ομιλία ενδέχεται να παρατηρηθούν.

Τι προκαλεί την αύρα;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αύρα οφείλεται σε ένα ηλεκτρικό ή χημικό κύμα που κινείται στον εγκέφαλο. Ανάλογα σε ποιο τμήμα του εγκεφάλου εξαπλώνεται το κύμα αυτό  εμφανίζονται και διαφορετικά συμπτώματα. Για παράδειγμα η οπτική αύρα  εμφανίζεται όταν ένα κύμα ηλεκτρικής δραστηριότητας εξαπλώνεται μέσω του οπτικού φλοιού, προκαλώντας έτσι οπτικά συμπτώματα.Τα ηλεκτρικά και χημικά κύματα μπορεί να συμβούν με την κανονική λειτουργία των νεύρων και δεν προκαλούν βλάβη στον εγκέφαλο. Επιπλέον, οι παράγοντες που προκαλούν την ημικρανία μπορούν επίσης να είναι οι υπαίτιοι και για την  ημικρανία με αύρα, συμπεριλαμβανομένων  του έντονου φωτός, του στρες, της λήψης ορισμένω τροφών και φαρμάκων, της έλλειψης ύπνου και  της εμμηνόρροιας.

Υπάρχει θεραπεία για την αντιμετώπιση της ημικρανίας με αύρα;

Για την ημικρανία με αύρα, όπως και για την απλή ημικρανία, η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση του πόνου. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται λειτουργούν καλύτερα όταν αντιληφθούμε τα πρώτα σημάδια μιας επερχόμενης ημικρανίας, ενώ οι τύποι φαρμάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξαρτώνται ανάλογα με την ένταση και τον βαθμό του πόνου. Η ημικρανία με αύρα είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο, και όσοι πάσχουν από αυτή θα πρέπει να μάθουν να ζουν μαζί της. Τα πιο κοινά φάρμακα είναι τα εξής:

 • Αναλγητικά – Αντιφλεγμονώδη: ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η χρήση τους γιατί μπορούν να οδηγήσουν σε κατάχρηση και οι πονοκέφαλοι μετά από ένα σημείο και πέρα να σχετίζονται με τη χρήση των φαρμάκων. Σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα που υπάρχουν στην αγορά η δραστική ουσία εμπλουτίζεται με καφεϊνη η οποία είναι άγγειοδιασταλτική ουσία και φαίνεται να ενισχύει την αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση του φαρμάκου
 • Τριπτάνες: Είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα τα οποία επιτυγχάνουν τη μείωση του πόνου διακόπτωντας το μήνυμα πόνου προς τον εγκέφαλο. Βέβαια χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η χρήση τους σε ασθενείς με καρδιαγγειακά και εγκεφαλοαγγειακά προβλήματα.  
 • Διυδροεργοταμίνη: ένα φάρμακο που κυκλοφορεί σαν ρινικό σπρέί ή σε ενέσιμη μορφή. Η χρήση του συνιστάται να γίνεται αφού έχουν ξεκινήσει τα συμπτώματα και ενδίκνειται για ημικρανίες που διαρκούν πάνω από 24 ώρες. Στην περίπτωση αυτή βέβαια μπορεί να εμφανιστούν εμετοί, ναυτία εξαιτίας του φαρμάκου. Ασθενείς με νεφρική και ηπατική δυσλειτουργία πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση του φαρμάκου. 

Υπάρχουν πολλά ακόμα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα πολλά που βρίσκονται σε κλινικές μελέτες μιας και το φάσμα των ημικρανιών όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως είναι πολύ μεγάλο. Το καλύτερο που μπορεί ένας ασθενής να κάνει πριν καταλήξει στη χρήση φαρμάκων είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του, να μειώσει τα επίπεδα στρες και άγχους και να πίνει πολλά υγρά (η αφυδάτωση οδηγεί σε πονοκέφαλο!). Κατά τη διάρκεια της κρίσης μπορεί κανείς να κάνει τα παρακάτω:

 • Να πάει σε ένα δωμάτιο δίχως φασαρία και χωρίς φως
 • Να κλείσει τα μάτια 
 • Να προσπαθήσει να κοιμηθεί για λίγο
 • Να βάλει στο κεφάλι του μία πετσέτα κρύα ή ακόμα και λίγο πάγο 

Φυσικά , σε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα προσωρινής απώλειας όρασης καθώς και προσωρινής μυικής παράλυσης της μιας πλευράς του σώματος/προσώπου, θα πρέπει να επικοινώνησετε άμεσα με τον γιατρό σας, καθώς θα πρέπει πρώτα να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υπάρξης κάποιας άλλης σοβαρής κατάστασης.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Migraine With Aura and Migraine Without Aura: An Epidemiological Study - Birthe Krogh Rasmussen, Jes Olesen, 1992 https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1046/j.1468-2982.1992.1204221.x

Migraine Aura : The Neurologist https://journals.lww.com/theneurologist/Abstract/2007/05000/Migraine_Aura.2.aspx

The Migraine Aura : CONTINUUM: Lifelong Learning in Neurology https://journals.lww.com/continuum/Abstract/2018/08000/The_Migraine_Aura.5.aspx

A nosographic analysis of the migraine aura in a general population https://academic.oup.com/brain/article/119/2/355/382336?login=true

Migraña con aura - Diagnóstico y tratamiento - Mayo Clinic https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/migraine-with-aura/diagnosis-treatment/drc-20352077