Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα, Φυσικές θεραπείες

Ημικρανία: Πιέστε αυτά τα σημεία για να ανακουφιστείτε!

Για ορισμένους, η διέγερση των σημείων πίεσης στα αυτιά, τα χέρια, τα πόδια και άλλες περιοχές μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από την ημικρανία. Ωστόσο, αυτή η πρακτική μπορεί να μην είναι ασφαλής για όλους. Η ημικρανία μπορεί να είναι μια εξουθενωτική, χρόνια κατάσταση υγείας. Ενώ ο παλλόμενος πόνος στο κεφάλι είναι ένα κοινό σύμπτωμα των κρίσεων ημικρανίας, δεν είναι το μόνο. Τα επεισόδια ημικρανίας μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν:

Η παραδοσιακή θεραπεία για την ημικρανία περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής για την αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων, ανακουφιστικά φάρμακα και προληπτικές θεραπείες, όπως αντικαταθλιπτικά ή αντιεπιληπτικά. Για ορισμένα άτομα με ημικρανία, η διέγερση σημείων πίεσης στο σώμα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Αν πιέζετε το σημείο, αυτό ονομάζεται πίεση σε σημεία βελομισμού. Εάν χρησιμοποιείτε μια λεπτή βελόνα για να διεγείρετε το σημείο, ονομάζεται βελονισμός.

Ποια σημεία πίεσης ενδείκνυνται για ημικρανία;

Τα σημεία πίεσης που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από την ημικρανία περιλαμβάνουν εκείνα στα αυτιά, τα χέρια, τα πόδια και άλλες περιοχές, όπως το πρόσωπο και ο λαιμός.

Σημεία πίεσης στο αυτί

Τα σημεία πίεσης του αυτιού περιλαμβάνουν:

  • Πύλη αυτιού: Αυτό το σημείο βρίσκεται στο σημείο όπου η κορυφή του αυτιού σας συναντά τον κρόταφό σας. Μπορεί να είναι αποτελεσματικό για τον πόνο στο σαγόνι και το πρόσωπο.
  • Αυχένα: Αυτό το σημείο βρίσκεται στο χόνδρο ακριβώς πάνω από το άνοιγμα του ακουστικού σας πόρου. Μια αναφορά περίπτωσης του 2020 ανέφερε ότι μια γυναίκα βρήκε ανακούφιση από τον πονοκέφαλο μέσω ενός piercing, το οποίο μπορεί να προσομοιάζει με βελονισμό. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για αυτή την πρακτική.
  • Κορυφή αυτιού: Αυτό το σημείο ονομάζεται επίσης HN6 ή Erjian και βρίσκεται στην άκρη του αυτιού σας. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος και του πόνου.

Ο ωτοβελονισμός είναι ένα είδος βελονισμού που επικεντρώνεται σε σημεία στο αυτί. Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2018 διαπίστωσε ότι ο ωτοβελονισμός μπορεί να βοηθήσει με τον χρόνιο πόνο. Μια άλλη μελέτη από το ίδιο έτος πρότεινε ότι ο ωτοβελονισμός μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα ημικρανίας στα παιδιά. Και οι δύο ανασκοπήσεις δήλωσαν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Σημεία πίεσης των χεριών

Η ανατομική ταμπακοθήκη, που ονομάζεται επίσης σημείο πίεσης LI4 ή Hegu, βρίσκεται μεταξύ της βάσης του αντίχειρα και του δείκτη σε κάθε χέρι. Η πίεση σε αυτό το σημείο μπορεί να μειώσει τον πόνο και τους πονοκεφάλους.

Σημεία πίεσης ποδιών

Τα σημεία πίεσης στα πόδια σας περιλαμβάνουν:

  • Ανάμεσα από τα μετατάρσια: Επίσης γνωστό ως LV3 ή Tai Chong, αυτό το σημείο βρίσκεται μεταξύ του μεγάλου και του δεύτερου δακτύλου του ποδιού, κάτω από τα δάχτυλα των ποδιών. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, της αϋπνίας και του άγχους.
  • Σημείο κίνησης: Παρόμοια με το LV3, μπορείτε να βρείτε το σημείο (επίσης γνωστό ως LV2 ή Xingjian) μεταξύ του μεγάλου και του δεύτερου δακτύλου του ποδιού σας. Μπορεί να μειώσει τον πόνο στο σαγόνι και το πρόσωπό σας.
  • Ανάμεσα από τα μετατάρσια: Αυτό ονομάζεται επίσης GB41 ή Zulinqi, και βρίσκεται μεταξύ και λίγο πίσω από το τέταρτο και πέμπτο δάχτυλο του ποδιού. Μια μελέτη του 2017 πρότεινε ότι ο βελονισμός στο GB41 και σε άλλα σημεία ήταν καλύτερος για τη μείωση των επεισοδίων ημικρανίας από ό,τι οι ενέσεις Botox ή η φαρμακευτική αγωγή.

Άλλες τοποθεσίες

Πρόσθετα σημεία πίεσης στο πρόσωπο, το λαιμό και τους ώμους σας μπορούν επίσης να ανακουφίσουν τον πονοκέφαλο και άλλους πόνους. Περιλαμβάνουν:

  • Το τρίτο μάτι: Αυτό βρίσκεται στη μέση του μετώπου σας ακριβώς πάνω από τα φρύδια σας και μπορεί να ονομάζεται GV24.5 ή Yin Tang. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι ο βελονισμός σε σημεία που περιλαμβάνουν το GV24.5 βελτίωσε την ενέργεια και το στρες σε μια μικρή ομάδα στρατιωτικών των ΗΠΑ.
  • Την αρχή των φρυδιών: Το BL2 ή Zanzhu, αυτά είναι τα δύο βαθουλωτά σημεία όπου η μύτη σας φτάνει στα φρύδια σας. Έρευνα από το 2020 διαπίστωσε ότι ο βελονισμός στο BL2 και σε άλλα σημεία ήταν εξίσου αποτελεσματικός με τα φάρμακα για τη μείωση της συχνότητας των κρίσεων ημικρανίας.
  • Τη βάση του κρανίου: Αυτό ονομάζεται επίσης GB20 ή Feng Chi. Βρίσκεται στις δύο πλάι-πλάι κοίλες περιοχές όπου οι μύες του λαιμού σας συναντούν τη βάση του κρανίου σας. Αυτό το σημείο μπορεί να βοηθήσει με τα επεισόδια ημικρανίας και την κόπωση.
  • Τον τραπεζοειδή: Γνωστό και ως GB21 ή Jian Jing, βρίσκεται στην κορυφή κάθε ώμου, στα μισά του δρόμου προς τη βάση του λαιμού σας. Αυτό το σημείο πίεσης μπορεί να μειώσει τον πόνο, τους πονοκεφάλους και τη δυσκαμψία του αυχένα.

Λειτουργεί η υπερπίεση για τις ημικρανίες;

Μελέτες δείχνουν ότι τόσο η υπερπίεση όσο και ο βελονισμός μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων ημικρανίας. Ακόμα, χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Έρευνα από το 2017 διαπίστωσε ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ναυτίας που σχετίζεται με την ημικρανία. Οι συμμετέχοντες έλαβαν βελονισμό σε σημεία στο κεφάλι και τον καρπό για 8 εβδομάδες μαζί με το φάρμακο βαλπροϊκό νάτριο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο βελονισμός σε συνδυασμό με το βαλπροϊκό νάτριο μείωσε τη ναυτία, ενώ το βαλπροϊκό νάτριο μόνο του δεν το έκανε.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019, η υπερπίεση σημείων μπορεί επίσης να μειώσει την κόπωση για τα άτομα με ημικρανία. Το αίσθημα κόπωσης είναι ένα κοινό σύμπτωμα της ημικρανίας.

Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2019 πρότεινε ότι ο βελονισμός μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός από τη φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας, με λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις. Ωστόσο, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες.

Μελέτες για συναφή θέματα, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και η πολλαπλή σκλήρυνση, έχουν επίσης δείξει βελτιώσεις στην ανακούφιση του πόνου με βελονισμό.

Μια μελέτη του 2016 διερεύνησε τα αυτοαναφερόμενα οφέλη του ωτοβελονισμού του αυτιού για τους βετεράνους που ζουν με PTSD. Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη περιέγραψαν βελτιώσεις στην ποιότητα του ύπνου, στα επίπεδα χαλάρωσης και στον πόνο, συμπεριλαμβανομένου του πόνου του πονοκεφάλου.

Μια μελέτη του 2017 υποστήριξε τη σκοπιμότητα του συνδυασμού του βελονισμού με μια ομαδική παρέμβαση ευεξίας σε γυναίκες που διαχειρίζονται τα συμπτώματα της σκλήρυνσης. Ο συνδυασμός και των δύο παρεμβάσεων βελτίωσε τον ύπνο, τη χαλάρωση, την κόπωση και τον πόνο. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να υποστηριχθούν αυτά τα στοιχεία.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια του βελονισμού;

Αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε την υπερπίεση ή τον βελονισμό για τα συμπτώματα της ημικρανίας σας, δείτε τι πρέπει να περιμένετε:

  1. Μια αρχική αξιολόγηση που περιλαμβάνει τα συμπτώματά σας, τον τρόπο ζωής και την υγεία σας. Αυτό συνήθως διαρκεί περίπου 60 λεπτά.
  2. Ένα σχέδιο θεραπείας ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας.
  3. Θεραπείες που αποτελούνται είτε από βελόνες είτε από σημεία πίεσης.
  4. Εάν χρησιμοποιούνται βελόνες, ο θεραπευτής μπορεί να χειριστεί τη βελόνα ή να εφαρμόσει θερμότητα ή ηλεκτροβελονισμό. Είναι πιθανό να αισθανθείτε έναν ήπιο πόνο όταν η βελόνα φτάσει στο σωστό βάθος.
  5. Οι βελόνες παραμένουν συνήθως για περίπου 10 έως 20 λεπτά και γενικά δεν πρέπει να είναι επώδυνες. Οι παρενέργειες του βελονισμού περιλαμβάνουν τον πόνο, την αιμορραγία και τους μώλωπες.
  6. Μπορεί να ανταποκριθείτε ή να μην ανταποκριθείτε άμεσα στη θεραπεία. Η χαλάρωση, η πρόσθετη ενέργεια και η ανακούφιση από τα συμπτώματα είναι συνηθισμένα.
  7. Μπορεί να μην αισθανθείτε καμία ανακούφιση, οπότε μπορεί να μην είναι για εσάς.

Τι προκαλεί ημικρανία;

Η ακριβής αιτία της ημικρανίας είναι άγνωστη, αλλά φαίνεται ότι εμπλέκονται τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Οι ανισορροπίες στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου μπορεί επίσης να προκαλέσουν ημικρανία. Αλλαγές στο στέλεχος του εγκεφάλου σας και στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με το τρίδυμο νεύρο μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο. Το τρίδυμο νεύρο είναι μια σημαντική αισθητήρια οδός στο πρόσωπό σας. Η ημικρανία μπορεί να προκληθεί από διάφορα πράγματα, όπως:

  • Ορισμένα τρόφιμα, όπως παλαιωμένα τυριά, αλμυρά τρόφιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα ή τρόφιμα που περιέχουν ασπαρτάμη ή γλουταμινικό μονονάτριο
  • Ορισμένα ποτά, όπως το κρασί, άλλα είδη αλκοόλ ή ποτά με καφεΐνη
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως αντισυλληπτικά χάπια ή αγγειοδιασταλτικά
  • Αισθητηριακά ερεθίσματα, όπως έντονα φώτα, δυνατοί ήχοι ή ασυνήθιστες μυρωδιές
  • Αλλαγές στον καιρό ή στη βαρομετρική πίεση
  • Αλλαγές στις ορμόνες σας κατά την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση
  • Υπερβολικός ύπνος ή έλλειψη ύπνου
  • Έντονη σωματική δραστηριότητα
  • Άγχος

Οι γυναίκες έχουν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανία σε σχέση με τους άνδρες. Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού ημικρανίας αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας.

Πώς αντιμετωπίζεται η ημικρανία;

Ο γιατρός σας πιθανόν να σας συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την ημικρανία σας. Πιθανόν να σας ενθαρρύνει να εντοπίζετε και να αποφεύγετε τους εκλυτικούς παράγοντες της ημικρανίας σας, οι οποίοι διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μπορεί επίσης να σας προτείνει να παρακολουθείτε τα επεισόδια ημικρανίας και τα πιθανά εκλυτικά αίτια. Ανάλογα με τα εκλυτικά σας αίτια, μπορεί να σας συμβουλεύσουν:

  1. Nα αλλάξετε τη διατροφή σας και να παραμείνετε ενυδατωμένοι
  2. Nα αλλάξετε φάρμακα
  3. Nα προσαρμόσετε το πρόγραμμα του ύπνου σας
  4. Nα λάβετε μέτρα για τη διαχείριση του στρες

Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα φάρμακα για τη θεραπεία των κρίσεων ημικρανίας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει αναλγητικά φάρμακα για να διαχειριστείτε τα άμεσα συμπτώματά σας. Μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει προληπτικά φάρμακα για να μειώσει τη συχνότητα ή τη διάρκεια των κρίσεων ημικρανίας. Για παράδειγμα, μπορεί να συνταγογραφήσει αντικαταθλιπτικά ή αντιεπιληπτικά για να ρυθμίσει τη χημεία ή τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Ορισμένες ολοκληρωμένες θεραπείες μπορεί επίσης να προσφέρουν ανακούφιση. Όπως αναφέρθηκε, ο βελονισμός, η υπερπίεση, η θεραπεία με μασάζ και ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία της ημικρανίας.


+ 17 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Feasibility and Acceptability of a Brief Acupuncture Intervention for Service Members with Perceived Stress https://academic.oup.com/milmed/article/185/1-2/e17/5524306

Acupressure for Pain and Headaches https://www.mskcc.org/cancer-care/patient-education/acupressure-pain-and-headaches

Acupuncture: What You Need To Know https://www.nccih.nih.gov/health/acupuncture-what-you-need-to-know

Integrating Acupuncture Within a Wellness Intervention for Women With Multiple Sclerosis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27161425/

Daith Piercing: Wonder Treatment or Untested Fad? https://www.proquest.com/openview/5732a37cf628e0535e5ac06f24fe2131/

The Prevalence and Impact of Migraine and Severe Headache in the United States: Figures and Trends From Government Health Studies https://headachejournal.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/head.13281

Effectiveness of acupuncture for temporomandibular disorders and associated symptoms https://www.scielo.br/j/rdor/a/qLJKt39L7JBNMpQRzLTmLLJ/?format=pdf&lang=en

A Randomized Clinical Trial on Acupuncture Versus Best Medical Therapy in Episodic Migraine Prophylaxis: The Acumigran Study https://www.researchsquare.com/article/rs-32721/v1

Auricular Acupuncture for the Treatment of Pediatric Migraines in the Emergency Department https://journals.lww.com/pec-online/Abstract/2018/04000/Auricular_Acupuncture_for_the_Treatment_of.7.aspx

Exploring Self-Reported Benefits of Auricular Acupuncture Among Veterans With Posttraumatic Stress Disorder https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0898010115610050

Migraine https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/migraine

Acupuncture and botulinum toxin A injection in the treatment of chronic migraine: A randomized controlled study https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5596191/

Acupuncture for migraine: A systematic review and meta-analysis https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1003525719300200

The impact of self-administered acupressure on sleep quality and fatigue among patients with migraine: A randomized controlled trial https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388118302032

Sex differences in the epidemiology, clinical features, and pathophysiology of migraine https://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(16)30293-9/fulltext

Does auriculotherapy have therapeutic effectiveness? An overview of systematic reviews https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388118300999

A randomized controlled trial of acupressure as an adjunctive therapy to sodium valproate on the prevention of chronic migraine with aura https://journals.lww.com/md-journal/Fulltext/2017/07070/A_randomized_controlled_trial_of_acupressure_as_an.60.aspx