Τι αισθάνεσαι;

Πρόληψη και θεραπεία

Ημικρανίες: Μελέτη αποκαλύπτει νέες αποτελεσματικές θεραπείες

Μια νέα ερευνητική ανασκόπηση δίνει μια νότα ελπίδας σε όσους ταλαιπωρούνται από ημικρανίες, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν πολλές θεραπείες ανακούφισης του πόνου.

Σε μια ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 100 δημοσιευμένες μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν αρκετές τάξεις φαρμάκων που μειώνουν τον πόνο της ημικρανίας. Μερικά από αυτά τα φάρμακα κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια δίνοντας επιπλέον επιλογές στους πάσχοντες που δεν μπορούσαν να ανακουφιστούν με παλαιότερα φάρμακα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το διευρυνόμενο πεδίο θεραπειών για την ημικρανία, που πέραν από τα φάρμακα περιλαμβάνει και συσκευές διέγερσης των νεύρων, είναι ενθαρρυντικό.

Ποιες θεραπευτικές μέθοδοι ανακουφίζουν τον πόνο της ημικρανίας;

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association στις 15 Ιουνίου, εξετάστηκαν 115 κλινικές δοκιμές και 15 αξιολογήσεις προγενέστερων δεδομένων.

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Juliana VanderPluym, τα τελευταία τρία χρόνια περίπου, είναι διαθέσιμες νέες θεραπείες για την ημικρανία, οι οποίες περιλαμβάνουν φάρμακα με δραστικό συστατικό το lasmiditan (Reyvow), το οποίο δρα στον υποδοχέα της σεροτονίνης και δύο φάρμακα με δραστικό συστατικό το Gepants: (α) το ubrogepant (Ubrelvy) και (β) το rimegepant (Nurtec). Τα φάρμακα Gepants παρεμβαίνουν στο CGRP, μια μικρή πρωτεΐνη που απελευθερώνεται από το τρίδυμο νεύρο και παίζει βασικό ρόλο στην εμφάνιση της ημικρανίας. Επιπρόσθετα, η ανασκόπηση βρήκε ισχυρά στοιχεία που υποστηρίζουν μερικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για την ημικρανία, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και οι τριπτάνες.

Όπως διαπιστώθηκε στην ανάλυση, όλα τα πιο πάνω φάρμακα ήταν πιο αποτελεσματικά στην μείωση του πόνου δύο ώρες μετά την λήψη τους, αλλά και την επόμενη ημέρα, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, ως επί το πλείστον, οι τριπτάνες παραμένουν η πρώτη επιλογή για τη θεραπεία των αφόρητων ημικρανιών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τριπτάνες λειτουργούν στοχεύοντας τη σεροτονίνη (με διαφορετικό τρόπο από το lasmiditan) και μειώνουν αποτελεσματικά τον πόνο, αλλά έχουν το μειονέκτημα να συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής. Μάλιστα, σε μερικούς ανθρώπους οι τριπτάνες απλά δεν λειτουργούν ή προκαλούν παρενέργειες, όπως μούδιασμα, ζάλη και υπνηλία.

Εκεί είναι που χρειάζονται οι εναλλακτικές λύσεις, όπως τα φάρμακα gepants και lasmiditan. Σύμφωνα ωστόσο με την VanderPluym, τα φάρμακα δεν είναι η μόνη θεραπευτική επιλογή που υπάρχει για τις ημικρανίες. Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι αρκετές συσκευές που διεγείρουν τα νεύρα ήταν πιο αποτελεσματικές στην μείωση του πόνου της ημικρανίας συγκριτικά με τις «ψευδείς» συσκευές. Οι εν λόγω συσκευές, που ονομάζονται gadgets, χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς ή μαγνητικούς παλμούς για να διεγείρουν ορισμένα νεύρα που εμπλέκονται στη σηματοδότηση του πόνου. Όπως εξηγεί η VanderPluym, πρόκειται για μια εξαιρετική επιλογή για τους ασθενείς που δεν θέλουν να χρησιμοποιούν συστηματικά φάρμακα.

Τέλος, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, η μόνη κατηγορία που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τον πόνο της ημικρανίας είναι τα οπιοειδή. Όπως εξηγούν, φάρμακα όπως το OxyContin και το Vicodin, ενέχουν τους κινδύνους επικίνδυνων παρενεργειών και εθισμού, ενώ σε σχέση με τον πόνο της ημικρανίας απλά δεν λειτουργούν.

Εν κατακλείδι, τα άτομα με χρόνιες ημικρανίες μπορούν να επανεξετάσουν το σχέδιο θεραπείας τους με τον γιατρό τους και να δοκιμάσουν νεότερες και ενδεχομένως πιο αποτελεσματικές επιλογές.