Γυναίκα

Ινοκυστικές αλλαγές στο στήθος ή Καρκίνος του μαστού: Ποιες οι διαφορές ανάμεσά τους;

Η παρατήρηση εξογκωμάτων στο στήθος, είναι λογικό να προκαλέσει ανησυχία, αλλά τις πλείστες φορές, τα εξογκώματα αυτά δεν είναι καρκίνος του μαστού, αλλά σημάδι ινοκυστικών αλλαγών του μαστού.

Οι ινοκυστικές αλλαγές, είναι φυσιολογικές αλλαγές στον ιστό του μαστού, που επηρεάζουν έως και το 90% των γυναικών κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αντίθετα, περίπου το 12% των γυναικών αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού. Ορισμένες ινοκυστικές αλλαγές του μαστού αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, ενώ άλλες δεν έχουν αυτό το αποτέλεσμα. (Καρκίνος μαστού με HER2-Θετικό: Ποια θεραπεία βοηθά πολύ τις ασθενείς;)

Ποια συμπτώματα προκαλούν οι ινοκυστικές αλλαγές του μαστού και ποια ο καρκίνος του μαστού;

Τόσο ο καρκίνος του μαστού, όσο και οι ινοκυστικές αλλαγές του μαστού, δημιουργούν εξογκώματα στο στήθος. Οι ινοκυστικές αλλαγές του μαστού είναι πιο συχνές σε γυναίκες 30-50 ετών, ενώ ο καρκίνος του μαστού είναι πιο συχνός σε γυναίκες 50 ετών και άνω. (Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του μαστού;)

Ένας τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ένα εξόγκωμα είναι μια φυσιολογική ινοκυστική αλλαγή του μαστού ή καρκίνος, είναι να προσδιορίσετε εάν είναι επώδυνο ή όχι. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πόνος αποτελεί μια ένδειξη. Οι ινοκυστικές αλλαγές του μαστού ενδέχεται να προκαλέσουν πόνο, αφού αναπτύσσονται γρήγορα, αλλά στο 99% των περιπτώσεων, τα καρκινικά εξογκώματα δεν προκαλούν πόνο. (Αντισύλληψη και καρκίνος του μαστού: Ποια είναι η σχέση μεταξύ τους;)

1. Ινοκυστικές αλλαγές του μαστού

  • Επώδυνα εξογκώματα
  • Πιο συχνά σε γυναίκες 30-50 ετών
  • Εξογκώματα που αλλάζουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου και επιδεινώνονται λίγο πριν την περίοδο
  • Μαλακοί στην αφή σβώλοι, γεμάτοι με υγρό

2. Εξογκώματα καρκίνου του μαστού

  • Εξογκώματα που συνήθως δεν προκαλούν πόνο
  • Πιο συχνά σε γυναίκες 50 ετών και άνω
  • Εξογκώματα που τείνουν να είναι σκληρά
  • Δεν αλλάζει το μέγεθος και η τοποθεσία τους
  • Προκαλούν οίδημα, ερυθρότητα και φαγούρα στο στήθος

Ποιες είναι οι αιτίες των ινοκυστικών αλλαγών στο στήθος και ποιες οι αιτίες του καρκίνου του μαστού;

Οι ινοκυστικές αλλαγές του μαστού είναι φυσιολογικές σε πολλές γυναίκες. Ο καρκίνος, από την άλλη, είναι μια ασθένεια που χρειάζεται αντιμετώπιση. Παρόλο που και οι δύο καταστάσεις επηρεάζονται από τις ορμονικές αλλαγές, υπάρχουν έντονες διαφορές στις αιτίες που τις προκαλούν. (Καρκίνος του μαστού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νεαρές γυναίκες!)

1. Αιτίες ινοκυστικών αλλαγών του μαστού

Οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν αλλαγές στον ιστό του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας. Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ινοκυστικές αλλαγές του μαστού, όπως η δημιουργία κύστεων. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές γυναίκες παρατηρούν περισσότερες αλλαγές και κύστεις πριν από την περίοδό τους.

2. Αιτίες καρκίνου του μαστού

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, πολλοί από τους οποίους δεν μπορούν να ελεγχθούν. Για παράδειγμα, ο καρκίνος του μαστού είναι πιο κοινός σε μεγαλύτερες γυναίκες, με συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις. Υπάρχουν όμως και παράγοντες που μπορούν να ελεγχθούν, όπως η σωματική άσκηση, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η λήψη φαρμάκων ορμονικής υποκατάστασης. Σημειώνεται ότι η λήψη φαρμάκων ορμονικής υποκατάστασης για περισσότερα από πέντε χρόνια, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. (Καρκίνος του μαστού: Πώς να ελέγξετε το στήθος σας;)

Πώς θεραπεύονται οι ινοκυστικές αλλαγές του μαστού και πώς ο καρκίνος του μαστού;

Οι ινοκυστικές αλλαγές του μαστού συχνά δεν απαιτούν καθόλου θεραπεία. Ο καρκίνος του μαστού, από την άλλη πλευρά, απαιτεί εντατικές θεραπείες . (Καρκίνος του μαστού: Η μετεγχειρητική χημειοθεραπεία είναι απαραίτητη για όλες τις γυναίκες;)

1. Θεραπεία για τις ινοκυστικές αλλαγές του μαστού

Θεραπεία για τις ινοκυστικές αλλαγές του μαστού χρησιμοποιείται μόνο όταν προκαλείται πόνος και έντονη ενόχληση. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να συστήσει θεραπείες όπως:

  • Αποστράγγιση της κύστης
  • Χειρουργική επέμβαση
  • Μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η χρήση υποστηρικτικού σουτιέν, παυσίπονα, αποφυγή καφεΐνης κ.α

2. Θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού

Οι θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού περιλαμβάνουν: