Πρόληψη και θεραπεία

Ινομυαλγία: Ποια είναι τα οφέλη υδροθεραπείας;

Όταν έχετε ινομυαλγία (FMS), η άσκηση είναι ένα δίκοπο μαχαίρι – μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα, αλλά μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα. Πώς είναι δυνατόν; Όλα εξαρτώνται από την ένταση και τη διάρκεια. Και τα δύο πρέπει να προσαρμόζονται στο ατομικό επίπεδο ανοχής σας στην άσκηση. Μια μορφή άσκησης για την ινομυαλγία που έχει τύχει μεγάλης προσοχής είναι η άσκηση σε ζεστό νερό. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι προσφέρει πολλά οφέλη. Οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να βοηθήσει:

 1. να βελτιώσει το κατώφλι του πόνου (το σημείο στο οποίο η αίσθηση γίνεται επώδυνη)
 2. να μειώσει τον αριθμό των ευαίσθητων σημείων
 3. να μειώσει τον πόνο
 4. να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία
 5. να βελτιώσει τη λειτουργικικότητα
 6. να βελτιώσει την ψυχική υγεία
 7. να μειώσει το σωματικό λίπος
 8. να σας κάνει να αντιλαμβάνεστε την κατάστασή σας ως λιγότερο σοβαρή

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα άτομα με FMS είναι σε θέση να ανεχθούν την άσκηση σε ζεστό νερό καλύτερα από ορισμένες άλλες μορφές άσκησης.

Πόσο ισχυρά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για τα οφέλη της υδροθεραπείας σε άτομα με ινομυαλγία;

Φυσικά, κάθε φορά που μιλάμε για έρευνα, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη πόσο αξιόπιστες είναι οι μελέτες. Μια ανασκόπηση των αποδεικτικών στοιχείων που δημοσιεύθηκε το 2014 στη βάση δεδομένων Cochrane Database of Systematic Reviews κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν χαμηλής έως μέτριας ποιότητας αποδείξεις ότι η υδροθεραπεία είναι ευεργετική για την ινομυαλγία. Διαπίστωσε επίσης πολύ χαμηλής έως χαμηλής ποιότητας στοιχεία που υποστηρίζουν τον συνδυασμό άσκησης στο νερό και στην ξηρά. Αυτό το επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων δεν είναι τόσο ασυνήθιστο όταν πρόκειται για μελέτες μη φαρμακευτικών θεραπειών. Ωστόσο, υποδεικνύει ότι τα αποτελέσματά σας μπορεί να μην συνάδουν με τα συμπεράσματα της μελέτης. Μπορεί επίσης να έχετε άλλους παράγοντες που καθιστούν τη θεραπεία με άσκηση λιγότερο επιτυχημένη, ειδικά όταν πρόκειται για επικαλυπτόμενες παθήσεις.

 • Αν έχετε σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, το οποίο είναι συχνό, το σύμπτωμα της κακουχίας μετά την άσκηση μπορεί να σας κάνει πολύ λιγότερο ικανό να ανεχθείτε την άσκηση και να οδηγήσει σε σοβαρές εξάρσεις των συμπτωμάτων.
 • Αν είστε σοβαρά αποδυναμωμένοι, μπορεί να χρειαστεί να ασκείστε πολύ λιγότερο από τα άτομα που συμμετείχαν στις μελέτες.
 • Εάν έχετε επικαλυπτόμενες παθήσεις που περιλαμβάνουν βλάβες στις αρθρώσεις, όπως η αρθρίτιδα, μπορεί να χρειάζεστε ένα πρόγραμμα ειδικά προσαρμοσμένο σε εσάς και όχι μόνο στους ασθενείς με ινομυαλγία γενικά.

Παρόλα αυτά, η συνέπεια των θετικών ευρημάτων προσδίδει κάποια αξιοπιστία στο σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων. Θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και να τα συζητήσετε με τον/τους πάροχο(-ους) υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε μια θεραπεία άσκησης οποιουδήποτε είδους.

Γενικά οφέλη

Η άσκηση στο νερό, σε γενικές γραμμές, είναι πιο εύκολη στην εκτέλεση και πιο ωφέλιμη από την ίδια άσκηση στη στεριά, καθώς και πιο ήπια για το σώμα σας. Έχει πολλά οφέλη για εμάς.

 • Δεν προκαλεί κραδασμούς, οπότε δεν θα τραυματίσει τους μύες και τις αρθρώσεις σας.
 • Η άνωση μειώνει την επίδραση της βαρύτητας, οπότε η κίνηση απαιτεί λιγότερη προσπάθεια.
 • Το νερό παρέχει αντίσταση, η οποία σας βοηθά να αναπτύξετε δύναμη και να αναπτύξετε καλύτερη ισορροπία.
 • Η βύθιση στο νερό σας βοηθά να χαλαρώσετε και μειώνει την αντίληψη του πόνου.

Γιατί το ζεστό νερό είναι καλό για την ινομυαλγία;

Μια πισίνα με ζεστό νερό είναι καλή για θεραπεία, επειδή το κρύο νερό μπορεί να κάνει τους μυς να είναι σε τάση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην FMS, επειδή πολλοί άνθρωποι με την πάθηση έχουν δυσανεξία στο κρύο. Μια πισίνα με ζεστό νερό είναι αυτή που διατηρείται γύρω στους 32 βαθμούς Κελσίου, που είναι αρκετούς βαθμούς θερμότερη από τις περισσότερες θερμαινόμενες πισίνες.

Αν αντέχετε καλά το κρύο και δεν αισθάνεστε τους μύες σας περίεργα σε μια πισίνα κανονικής θερμοκρασίας, μπορείτε να δοκιμάσετε να ασκηθείτε εκεί. Ωστόσο, προσέξτε για σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας αντιδρά άσχημα στο κρύο, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη γυμναστική σας.

Τα περισσότερα γυμναστήρια δεν διαθέτουν θεραπευτικά θερμές πισίνες. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης ή ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να γνωρίζει κάποια στην κοινότητά σας ή μπορείτε να ενημερωθείτε από τοπικούς οργανισμούς και ιδρύματα, όπως:

 1. κολέγια και πανεπιστήμια
 2. κέντρα αποκατάστασης
 3. Ιδρύματα
 4. Ομάδες υποστήριξης

Πολλοί από αυτούς τους χώρους έχουν προγραμματισμένα μαθήματα για άτομα με FMS ή με οποιαδήποτε πάθηση που περιορίζει την κινητικότητα, όπου μπορείτε να μάθετε από έναν εξειδικευμένο εκπαιδευτή.

Κατά την έναρξη…

Ενημερωθείτε από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε την υδροθεραπεία ή οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης.Αναζητήστε έναν εξειδικευμένο εκπαιδευτή ή θεραπευτή.

 1. Ξεκινήστε αργά, με σύντομες συνεδρίες χαμηλής έντασης και στη συνέχεια ανεβείτε σταδιακά.
 2. Ξεκινήστε με 2 συνεδρίες την εβδομάδα, με διαφορά αρκετών ημερών, για να δείτε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στην άσκηση.
 3. Γνωρίστε τους περιορισμούς σας και παραμείνετε εντός αυτών. Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να τα καταφέρετε σε ένα ολόκληρο μάθημα.
 4. Μην προσπαθείτε να πιέσετε τον πόνο, καθώς αυτό πιθανότατα θα σας κάνει να πονέσετε πολύ χειρότερα αργότερα.
 5. Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για το χρόνο λήψης τυχόν παυσίπονων που παίρνετε. Εάν τα πάρετε πριν από την άσκηση, μπορεί να χάσετε τα σήματα του σώματός σας ότι πιέζεστε υπερβολικά.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Aquatic exercise training for fibromyalgia https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25350761/

Effect of a 24-week physical training programme (in water and on land) on pain, functional capacity, body composition and quality of life in women with fibromyalgia https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24373364/

Effects of functional training on pain, leg strength, and balance in women with fibromyalgia https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25867230/

Pain, quality of life, self perception of health and depression in patients with fibromyalgia, submited to hydrokinesiotherapy https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24477728/

A warm water pool-based exercise program decreases immediate pain in female fibromyalgia patients: uncontrolled clinical trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23258608/