Γυναίκα

Ινομυώματα: Ένα νέο χάπι μειώνει την σοβαρή εμμηνορροϊκή αιμορραγία

Τι είναι ινομυώματα;

Τα ινομυώματα αναπτύσσονται στα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα. Πρόκειται για γενικά καλοήθεις όγκους (όχι καρκινικούς), που σχηματίζονται στους ιστούς της μήτρας και εμφανίζονται συνήθως σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Σύμφωνα με μελέτες, το 70% των λευκών γυναικών και το 80% των μαύρων γυναικών αναπτύσσουν ινομυώματα μέχρι τα 50 τους.

Η έρευνα δείχνει ότι οι μαύρες γυναίκες με ινομυώματα είναι πιο επιρρεπείς σε παρατεταμένες αιμορραγίες κατά τις περιόδους τους, ως αποτέλεσμα των ινομυωμάτων στη μήτρα τους. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, οι γυναίκες χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, καθώς η αιμορραγία τους είναι τόσο σοβαρή που αναπτύσσουν αναιμία και απαιτούν συμπληρώματα σιδήρου. Πολύ πιο σπάνια μπορεί να χρειαστούν ακόμη και μετάγγιση αίματος.

Το FDA ενέκρινε πρόσφατα νέο χάπι, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να μειώσουν τη σοβαρή αιμορραγία που προκαλείται από τα ινομυώματα.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις και οι ενέσεις για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας που προκαλούν τα ινομυώματα, είναι αποτελεσματικές θεραπείες;

Μέχρι πρόσφατα, οι επιλογές θεραπείας για πολύ σοβαρή αιμορραγία, λόγω της ύπαρξης ινομυωμάτων, περιοριζόταν σε χειρουργικές επεμβάσεις ή ενέσεις λευπρολίδης. Η λευπρολίδη χορηγείται κάθε μήνα ή κάθε τρείς μήνες, συρρικνώνοντας τα ινομυώματα και μειώνοντας την αιμορραγία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές, αλλά εγκυμονούν κινδύνους.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκαλέσει μόλυνση, όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις. Επιπρόσθετα, είναι πολύ πιθανή η πολύ σοβαρή αιμορραγία κατά την χειρουργική επέμβαση, ώστε να χρειαστεί μετάγγιση, αφαίρεση της μήτρας ή ακόμα και να τραυματιστούν άλλα πυελικά ή κοιλιακά όργανα. Επίσης μπορεί να υπάρξει υποτροπή των ινομυωμάτων μετά την χειρουργική επέμβαση ή να επηρεαστεί η γονιμότητα των γυναικών.

Από την άλλη, οι τακτικές ενέσεις λευπρολίδης έχουν σημαντικές παρενέργειες, καθώς αυτό το φάρμακο βάζει ουσιαστικά τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση. Έτσι χρησιμοποιείται μόνο για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η χειρουργική επέμβαση.

Τι αναφέρει η έρευνα για το νέο φάρμακο;

Το νέο φάρμακο που εγκρίθηκε από τον FDA για τη θεραπεία της σοβαρής εμμηνορροϊκής αιμορραγίας λόγω των ινομυωμάτων, ονομάζεται Oriahnn. Λαμβάνεται δύο φορές ημερησίως ως χάπι, περιέχει δύο ορμόνες (μια μορφή οιστρογόνου που ονομάζεται οιστραδιόλη και οξική νορεθινδρόνη) και συνδυάζεται με ένα φάρμακο που ονομάζεται Εlagolix. Το Elagolix αναστέλλει την παραγωγή μιας ορμόνης  που απελευθερώνει οιστρογόνα και προγεστερόνη, κατά τη διάρκεια του μηνιαίου εμμηνορροϊκού κύκλου (ανταγωνιστής γοναδοτροπίνης, που μέχρι τώρα χρησιμοποιείτο για τον οξύ πόνο σε γυναίκες με Ενδομητρίωση).

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το Εlagolix μειώνει αποτελεσματικά την αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας και προκαλεί υψηλά ποσοστά αμηνόρροιας (καθόλου αιμορραγία). Η μελέτη περιελάμβανε 433 γυναίκες που είχαν ινομυώματα και σοβαρή εμμηνορροϊκή αιμορραγία για 12 μήνες, οι οποίες παρακολουθήθηκαν για περίοδο 2,5 ετών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα πλεονέκτημα της μελέτης είναι ότι το 67% των γυναικών που συμμετείχαν ήταν μαύρες. Οι μαύρες γυναίκες έχουν υψηλότερα ποσοστά ινομυωμάτων της μήτρας, όπως αναφέραμε πιο πάνω, επομένως η συμπερίληψη τους σε αυτή τη μελέτη ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

Η μελέτη συνέκρινε δύο ομάδες γυναικών για ένα χρόνο: μια ομάδα έλαβε μόνο Εlagolix και η άλλη έλαβε Εlagolix με οιστραδιόλη και οξική νορεθινδρόνη (θεραπεία προσθήκης). Σημειώνεται ότι το Εlagolix, λόγω του ότι καταστέλλει την ορμονική απελευθέρωση οιστρογόνων και προγεστερόνης, προκαλεί εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και μειωμένη πυκνότητα των οστών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα. Θεωρητικά, η θεραπεία προσθήκης μειώνει τον κίνδυνο εξάψεων, νυχτερινών εφιδρώσεων και μείωσης της πυκνότητας των οστών.

Για τις γυναίκες που λάμβαναν Εlagolix με πρόσθετη θεραπεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έως το τέλος των 12 μηνών:

  • Σχεδόν το 90% των γυναικών είχαν μικρότερη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Σε σύγκριση με πριν ξεκινήσουν το φάρμακο, παρουσίασαν τουλάχιστον 50% μείωση.
  • Το 64% των γυναικών που έλαβαν elagolix με πρόσθετη δεν είχε καθόλου περίοδο.
  • Από τις γυναίκες που είχαν αναιμία στην αρχή της μελέτης, σχεδόν το 73% παρουσίασε σημαντική βελτίωση στην απώλεια αίματος.
  • Παρατηρήθηκε, επίσης, μείωση του μεγέθους της μήτρας, αλλά όχι των ινομυωμάτων

Οι πιο συχνές παρενέργειες και στις δύο ομάδες ήταν εξάψεις και πονοκέφαλοι. Οι πιο σοβαρές παρενέργειες ήταν σπάνιες, ωστόσο, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έλαβαν μόνο elagolix, οι γυναίκες που έλαβαν Εlagolix με πρόσθετη θεραπεία είχαν λιγότερες εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις και πολύ λιγότερη απώλεια οστικής πυκνότητας. Επίσης, οι γυναίκες που έλαβαν Εlagolix με θεραπεία προσθήκης ανέφεραν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Συμπερασματικά

Αυτό το νέο φάρμακο θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει μια εξαιρετική επιλογή για τις γυναίκες που θέλουν να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση και να διαχειριστούν με φαρμακευτική αγωγή τα ινομυώματα τους. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το φάρμακο μελετήθηκε μόνο για 12 μήνες, ενώ ο FDA δεν έχει εγκρίνει τη χρήση του για περισσότερο από 24 μήνες, επομένως δεν αποτελεί μια μόνιμη λύση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το Εlagolix μαζί με την πρόσθετη θεραπεία, μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική επιλογή για γυναίκες που είναι προεμμηνοπαυσιακές, οι οποίες σε ένα – δυο χρόνια θα μπουν στην εμμηνόπαυση και θέλουν να αποφύγουν την χειρουργική επέμβαση.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved